依家d 粉底液出咁多色號,ba都分唔掂

janice1226
|
Laxcome新出個款foundation 十幾個色,P-01,同PO-01又唔同 買個陣都要睇清楚!
最近買dior forever, 聽ba講買左010話比較自然多人用, 我唔算白既, 都問過會唔會同頸唔同色,佢都話應該唔會。第一次用左上面真係有d粉白,出街比朋友話太白唔岩我 020我都試過sample太黑了,可能dior唔多岩我。
Pollyowen
|
我都好怕買錯色, 好多時都係信BA幫我選色
豬妹司令
|
Pollyowen 發表於 18-10-30 11:58
我都好怕買錯色, 好多時都係信BA幫我選色

我都係,但而家咁講d ba真係未train好就要sell就唔太好

Chole
|
我覺得歐美品牌好難搵啱色,買錯好浪費,日韓好啲。
sukicheng88
|
要試上面試清楚先好買,買錯咗唔啱色,真係成盒浪費
janice1226
|
sukicheng88 發表於 18-10-30 18:29
要試上面試清楚先好買,買錯咗唔啱色,真係成盒浪費

唔係個個ba都肯, 有d淨係試手, 話太多客唔得閒試 其實小貓幾隻
blueroom
|
janice1226 發表於 18-10-30 19:49
唔係個個ba都肯, 有d淨係試手, 話太多客唔得閒試 其實小貓幾隻

隻手冇可能同塊面一樣色㗎喎,係都試頸啦。點解D BA 咁懶
flyinsky
|
我買左lancome都係BA揀色,用落又ok,無話同皮膚色差好遠
lokima
|
我個日去chanel買眼線,BA幫我試上眼,仲手殘過我,畫到一舊舊

依家d ba真係好唔掂
晨霧姐姐    發表於 18-10-31 21:33
janice1226
|
lokima 發表於 18-10-31 09:25
我個日去chanel買眼線,BA幫我試上眼,仲手殘過我,畫到一舊舊

依家d ba真係好唔掂

Chanel肯試都好, 依家特別係estee lauder, lancome ba都好hea! 可能我地唔係大客, 一入黎買幾萬蚊野。 我買支foundation3-4百蚊, 仲要時間幫我試上面, 根本無可能 唔知佢地係咪計件數做KPI, 好似話一張單得一件貨會拉低佢地業績
hahating1984
|
買粉底液一定要試上面, 試完最好唔好有色差, 因為差少少一搽全面真係會差好遠
無糖茶妹
|

前幾日去make up forever都係,想試新個cushion,一句話無我用開個色連tester都唔比試,唔知係咪就收工唔想搞

AXG
|
hahating1984 發表於 18-10-31 15:32
買粉底液一定要試上面, 試完最好唔好有色差, 因為差少少一搽全面真係會差好遠 ...

買粉底從來冇ba主動幫你試面,個個都是但試上手、次次比最白我,返到去上面就白左一度
|
AXG 發表於 18-10-31 22:51
買粉底從來冇ba主動幫你試面,個個都是但試上手、次次比最白我,返到去上面就白左一度
...
其實佢地應該學過化妝?!照計老師應該教佢試粉底液係試上下巴至腮骨位置,化完好似無化先至岩個客,隻手同面都唔同色,好難會岩色
|
AXG 發表於 18-10-31 22:51
...

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21597158&extra=&page=2
搵到喇
yeemeif
|
Chole 發表於 18-10-30 18:13
我覺得歐美品牌好難搵啱色,買錯好浪費,日韓好啲。

同感
didi28
|
Dior Forever我用010,GA power fabric用3. 5,粉底預氧化左會深少少,所以在我身上不會太白(本身都算白);我買粉底一定試上臉,諗住hea我試晌手一定唔會搵佢買,呢方面我臉皮厚
同意而家有d BA唔多掂,有次去Chanel個event,同我試lip gloss出晒界,大佬呀,lip gloss都冇咩技巧可言啦下話 火都黎,自己搽都好過佢,所以多數搵返個相熟BA,細心有耐性,次次去搵佢吹下水/手痕買少少都同我補妝,呢D咪有心儲客囉
Gi-leung
|
前幾日去estee lauder買粉底液 第一次幫趁呢個牌子 個ba ok喎 我一早表明個粉餅我唔會一次過買 試左睇晏就控油效果點先決定 佢依然好好心機幫我補妝