中學應該點溫書?

思澄爸爸
|
日日,weekend都多功課,
差不多日日都有不同科嘅測驗,範圍又唔少,每日每個weekend都溫唔到,就算溫到都極少量,背咗都記唔番。人又攰。可以點樣做?
請分享!
馬爾太
|

做功課=溫書。

cut課外活動
olimo
|
我兒子今年讀中一
功課不多
但測驗多

温習
是否要背?
kitbebe
|
每日溫少少, 中學唔同小學咁, 一次過溫唔到, 範圍都好多的.
思澄爸爸
|
kitbebe 發表於 18-10-30 18:27
每日溫少少, 中學唔同小學咁, 一次過溫唔到, 範圍都好多的.

做完功課都11:00左右。放學又唔早,差不多每日又有測驗之類,做不到
YY1101
|
上到中學都應該自己分配時間
同埋好有自己果套
kitbebe
|
思澄爸爸 發表於 18-10-30 18:30
做完功課都11:00左右。放學又唔早,差不多每日又有測驗之類,做不到
未習慣啫, 日後做功課快左就有時間了.
lojo11
|
要靠平時上堂留心,背唔到咁多!我仔上到中學我都理唔到了
minniemouse131
|
要爭取時間做功課,例如小息/午膳,我仔小五小六已經係咁,測驗默書就要一收到範圍就開始每日溫少少
sfuhsg
|
中學自己摸索啦
野原美冴
|
你自己中學係點温?
思澄爸爸
|
野原美冴 發表於 18-10-30 19:16
你自己中學係點温?

時代做法變了!
amytang916
|
阿仔今年中一,我哋都適應緊,功課不算多,但統測小測極多,個個星期六日都要留係屋企!
bobo88hk
|
根本無時間溫 做功課當溫左囉 無計
不離不棄
|
上堂專心聽書係第一步,吸收到7至8成,
再做功課,鞏固課堂所學
課餘時間找老師或同學搞清楚唔明白的地方,
測考前再溫重點,做練習
這是我當年的溫習模式
熱媽
|
思澄爸爸 發表於 18-10-30 16:14
差不多日日都有不同科嘅測驗,範圍又唔少,每日每個weekend都溫唔到,就算溫到都 ...
我D朋友(半放手),買D練習比孩子,自己做,唔得孩子就出聲找外補
patpat234
|
思澄爸爸 發表於 18-10-30 16:14
差不多日日都有不同科嘅測驗,範圍又唔少,每日每個weekend都溫唔到,就算溫到都 ...

都中學啦,佢地自會揾到方法
alvwon
|
olimo 發表於 18-10-30 16:19
我兒子今年讀中一
功課不多
但測驗多

背誦少不了
olkan
|
olimo 發表於 18-10-30 16:19
我兒子今年讀中一
功課不多
但測驗多

都要背啲,但好依賴全背。我初一時真係全背,但一到中三,發覺唔掂,資料太多,根本記唔曬。
heilok
|

我唔知亞仔點溫。但有親戚個女話,只要上堂認真聽書,返屋企唔駛點用時間溫習。佢為咗返屋企煲劇,上堂都打醒十二分精神。仲有事時間學自己喜歡嘅嘢。