自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

上到中學特別頭兩年,無咩難關要過,就比佢地自己摸索點讀書,唔再係小學生個套了!

侯爵府

自己溫

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

heilok 發表於 18-10-30 21:25
我唔知亞仔點溫。但有親戚個女話,只要上堂認真聽書,返屋企唔駛點用時間溫習。佢為咗返屋企煲劇,上堂都打 ...

呢個適用於教得好既老師,有d 老師打份工hea 教,全班瞓著咁滯,師資真係好緊要

子爵府

廷廷媽 發表於 18-10-30 21:36
呢個適用於教得好既老師,有d 老師打份工hea 教,全班瞓著咁滯,師資真係好緊要
...

同埋有啲老師跟本冇乜教課文,notes, 但就係測考範圍,就算留心聽書,老師都冇教到。

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

係咪做功課做得太慢?當六點返到屋企,扣除一個鐘食飯沖涼,要做四個鐘功課?夜返屋企就cut課外活動

仲有我覺得做功課到11點都可以溫個零鐘書,如果學校谷12點瞓都好正常(都叫有六個鐘瞓),當年我去到中四五,真係每日瞓得四個鐘

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

考試前功課好多都係tips

公爵府

廷廷媽 發表於 18-10-30 21:36
...

咁又未必,因為佢好憎間學校同老師。畢咗業都從來唔會返學校。聽見我仔揀中學,千叮萬囑我唔好揀。

伯爵府

YY1101 發表於 18-10-30 18:33
上到中學都應該自己分配時間
同埋好有自己果套

係囉,中學點溫書仲要你安排有自己果套架啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我見我仔好清閒,有時無功課(可能係學校做左)有功課都頂多半個鐘至九個字做晒,其餘係佢休息時間(即打機)!佢話一日上咁多鐘頭堂都好夠,夜晚要休息同做鐘意嘅野!咁佢又無錯,日讀夜讀其實都未必入到腦!

洋房

溫習背唔背要睇咩科啊

琥珀宮

minniemouse131 發表於 18-10-30 19:02
要爭取時間做功課,例如小息/午膳,我仔小五小六已經係咁,測驗默書就要一收到範圍就開始每日溫少少
...

yes,我仔小一開始已經咁做

男爵府

思澄爸爸 發表於 18-10-30 16:14
日日,weekend都多功課,
差不多日日都有不同科嘅測驗,範圍又唔少,每日每個weekend都溫唔到,就算溫到都 ...

中一時,我見亞女用番小學個套,即上堂留心,放學只做功課唔會溫習,有默書/小測先會溫,到統測/考試就會預早一、兩個禮拜溫,呢個方法佢輕鬆但成績通常低飛合格,有時會唔合格

去到中二下學期,佢發覺係自修室溫好過係屋企溫,咁佢就星期日早上去自修室

今年中三,佢都係統測前一、兩個禮拜去自修室,先做完功課再溫note,佢係將note抄一次,串下字背下書,但佢話唔係好夠時間溫,考慮每個星期六、日早上到自修室

通常佢自己決定點溫,當佢覺得唔太work時會問下我,我先會俾d意見佢,始終都要靠孩子自己摸索

珍珠宮

畀面勳章

YY1101 發表於 18-10-30 18:33
上到中學都應該自己分配時間
同埋好有自己果套

x 2

要放手,中学同小学係二個世界!

珍珠宮

回覆樓主

中學生就由佢自己點溫就點溫!佢地會搵到岩自己既方法架喇

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

思澄爸爸 發表於 18-10-30 16:14
日日,weekend都多功課,
差不多日日都有不同科嘅測驗,範圍又唔少,每日每個weekend都溫唔到,就算溫到都 ...

理解你,因為唔知點解依家中學會咁多活動又咁多功課同test………

聽到都驚

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至