點樣可以令BB醒目啲?

kakaching_015
|
雖然BB有排都未出世,但係我都想知道有無咩方法可以令佢仍然係胎兒時期可以發展得好啲?
Sweetbabymom
|
kakaching_015 發表於 18-10-30 17:27
雖然BB有排都未出世,但係我都想知道有無咩方法可以令佢仍然係胎兒時期可以發展得好啲? ...

幾多週?我聽講中期食合桃有好處
tsubalia
|
kakaching_015 發表於 18-10-30 17:27
雖然BB有排都未出世,但係我都想知道有無咩方法可以令佢仍然係胎兒時期可以發展得好啲? ...

均衡飲食,食魚雞蛋牛奶
適當食supplement
bchuma
|

合桃咯
KILW
|
小心唔好早產,比bb喺個肚住到足月,先天各樣發展好d。自己煮均衡飲食。
littlefunpig
|
KILW 發表於 18-10-30 23:34
小心唔好早產,比bb喺個肚住到足月,先天各樣發展好d。自己煮均衡飲食。
...

仲有唔好開刀,開刀通常早2-3星期
足月同順產生對bb最好

KILW
|
littlefunpig 發表於 18-10-31 04:01
仲有唔好開刀,開刀通常早2-3星期
足月同順產生對bb最好

去到36週就叫足月了... 你意思指陀到愈近預產期愈好吧?
kakakwok716
|
醒唔醒目關遺傳多d ,如果食左樣野就醒目左,聰明左,咁個個都考第一?
katiejim    發表於 18-10-31 09:21
|
KILW 發表於 18-10-31 07:44

36週只係ok,出世存活率大,你想bb醒d 就等到40週

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
cookingbaby
|
孕期多運動喇、產前維生素、食多D魚、播下音樂、多D同肚裡面嘅BB講話、保持每天嘅好心情。。。之前係網上體到嘅,唔知真唔真呢?比寶寶媽你參考下喇。
crystalmakk
|
呢樣野就同你吸收幾多營養有關
當當豬
|
有啲supplement可以幫手,例如係DHA
pigpiglamlam
|
KILW 發表於 18-10-30 23:34
...

足月當然最好,相信冇媽媽想早產,不過有時情況唔可以控制,例如突然穿水咁點算?
KILW
|
pigpiglamlam 發表於 18-10-31 12:11
足月當然最好,相信冇媽媽想早產,不過有時情況唔可以控制,例如突然穿水咁點算?
...

我真係識人係唔小心導致,醫生叫要瞓床休息唔聽,或叫左冷靜d而仲要同老公鬧交,太激動攪到早產,咁當然醫學上無法控制而早產嘅情況都有。
|
KILW 發表於 18-10-31 12:27
我真係識人係唔小心導致,醫生叫要瞓床休息唔聽,或叫左冷靜d而仲要同老公鬧交,太激動攪到早產,咁當然醫 ...

我明白,呢d係個人問題,可以避免,佢唔聽都冇辦法,早產未必有大問題,最緊要bb健康
我要做媽媽
|
我覺得均衡飲食就得喇
Adelaaaa
|
其實懷孕嘅媽媽真係有好多營養需要,你自己都要吸收得夠先可以俾到BB...
如果要食supplement,真係食十幾廿款都唔夠
|
pigpiglamlam 發表於 18-10-31 12:11
...

有d媽媽專登開刀揀37週架
話就話「足月」,早d見到bb
不過其實點都係響肚入面留到佢夠期出黎對bb發育會好d,最後兩、三星期先係關鍵
|
littlefunpig 發表於 18-10-31 17:18
有d媽媽專登開刀揀37週架
話就話「足月」,早d見到bb
不過其實點都係響肚入面留到佢夠期出黎對bb發育會好d ...

我知有人摘日開刀,又話要夾時辰嗰d,咁佢哋覺得冇問題咪得,我講緊係突發情況,即係媽媽唔可以控制ge情況下
邱優
|
KILW 發表於 18-10-31 07:44

表面係足月但醫學上係唔足月(聽番我做護士個朋友講),所以我個仔36週出世比健康院捉得好緊