自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前唔知學校咁差,後尾眼見幾次我都唔敢再帶個女去學,睇返原來學校及了解其他家長先知原來呢間學校負評多多,仲非常之商業,完全沒心教下一代。一班18至20個學生,幾個新同學或試堂,唔同年紀及唔同色的衫都放在同一班。門口都只是剛關到就算!老師拉筋拉足45分鐘,其餘15分鐘點下名,蓋下手冊,禁機播下歌仔己經預備放學。
因為一班接一班,上班未走,呢班入定去等家長以為小朋友己經上堂,即係頭尾蝕15分鐘。
放學時間家長一堆己在大堂等,但小朋友因為遲上堂可能所有野都野就遲出來,因為放學一個一個派貼紙(也需要時間的)。
校長的工人姐姐要打掃5間分校,老公幫手清潔,呢個女人真利害。
所有野都要商業,所謂去TVB跳舞及彩排衣服等花多2千幾,到TVB其實半秒也看不到是梁玉潔學生,家長靠記得佢地當日套演出服己認學校的,之後係一大班小朋友表演左1,2秒係D公仔後面,所以都唔好話見到自己仔女喇。
請的攝影師差得很,是校長的朋友是但拿住單反相機影下錄下。咁又慳一筆。
下下迫人一星期上2,3堂,考試,演出又話要全新鞋,一對鞋著唔到2, 3次又再買喎, 一對要2XX元。如果佢考試咁計package仲慘,沒得分開買,你唔要鞋自己問題喇,錢就一樣收架喇。
每次演出及考試等化粧費又係攪笑,一定要比錢,二百幾至五百不等。以為係乜人化粧,原來就係校長自己及老師或門口的職員幫你化個鬼臉出來( 職員係唔駛錢再請嘛 )。一大堆人趕時間咁是但書鬼臉算吧, NEXT !
出門口前食野,所謂的野食就是叫外賣飯盒叫門口職員一個飯盒分3 -4 碟飯仔比小朋友,只外賣30個飯盒一定有找。多謝位位收一百幾十走唔甩!
之前睇到佢請的職員全是兼職,我去親都唔同職員,又可來專業,而佢登出來職員的人工$45 - 50/小時。

小朋友根本就學唔到,喊的學完唔想再學的就去幾次都見到喇。呢間野太多負面野喇,又開左一間係德福,又有更多的學生受害了

子爵府

嘩,搞錯

sushiroll    發表於 18-10-31 00:48

大宅

回覆樓主:

多謝分享
有搵過帶阿女去呢間學芭蕾舞

翡翠宮

畀面勳章

之前咪出過囉,講完又講

日日是好日

大宅

回覆樓主:

我個女在那兒學咗6年以上,未察覺你所講的那樣差,之前學SDX, 我覺得商業化好多喎!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝分享

大宅

回覆樓主:

老師換完又換,個個都兼職,我女好多同學學過走晒,我地家長知道,佢地自己的職員講架。及我地去眼見的情況,唔信可以繼續去。我知佢地成日留意網民留言,所以有佢地的打手唔奇,我沒謂去咁多間唔講要講呢間。所以大家自己諗。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

未上過堂,因為打去問野感覺好差,只係問兩句課程資料(歲數/時間)都要求登記出世紙全名,話佢地學校規定
活在當下,愛得及時

大宅

pm1202 發表於 18-10-31 03:08
未上過堂,因為打去問野感覺好差,只係問兩句課程資料(歲數/時間)都要求登記出世紙全名,話佢地學校規定 :u ...

我入去試完堂,佢要求我比出世紙我已經覺得麻煩,其實我想個女試芭蕾舞,jazz, 拉丁,因為唔知邊樣啱佢,第一次搵學校試就係呢間,佢完全沒得比人考慮咁。我就報左,報左後就好僟孤兒仔咁態度差,人多,十幾人一班。我去其他學校了解都唔係咁嘅,我女有次係22人,因為咁啱話有3個試堂,又有人補堂,而本身個班就18/9人的。

洋房

sar1216 發表於 18-10-30 17:32
之前唔知學校咁差,後尾眼見幾次我都唔敢再帶個女去學,睇返原來學校及了解其他家長先知原來呢間學校負評多 ...

我女學咗幾年沒有您講的問題, 老師好好,如何頭尾蝕15分鐘, 會接住堂,但當上一堂遲10分鐘,下一堂都遲10分鐘落堂,沒有什麼蝕不蝕。
派貼紙是落堂後,有時交吓費,是正常吧!
去表演是自行決定,沒有迫您參加,您覺得貴可以不去.
講真一次表演,要請5-6個攝影師,師機,包車,食飯,服飾, 老師及職員額外要付出時間同小朋友排舞總要錢吧!. 化鬼臉?可以上youtube睇返影片,唔覺得係您講得咁誇張囉!

大宅

60542800 發表於 18-12-11 10:28
我女學咗幾年沒有您講的問題, 老師好好,如何頭尾蝕15分鐘, 會接住堂,但當上一堂遲10分鐘,下一堂都遲10分鐘 ...

一看你的文章便覺得你是打手吧

公爵府

回覆樓主

我女响呢間學左三年,我又唔覺有你講既問題。比賽、表演要交費補鐘,但唔駛自費買衫的。講真我唔知佢入面上堂情況,但佢考試pass、學校又印返考試日造型照比我,我已經收貨了。講pro實有pro過佢地既,黃x曼嗰啲我問過,但唔比請假既policy 唔啱我。我唔駛咁pro的。

子爵府

我個女不在這間學校,現在已經六級,每年芭蕾舞考試,著新鞋係基本要求

洋房

sar1216 發表於 18-12-11 16:36
一看你的文章便覺得你是打手吧

我是家長,不是什麼打手,只是路過見到,講出個人感覺及見到。

洋房

DICSIK 發表於 18-12-11 18:43
我個女不在這間學校,現在已經六級,每年芭蕾舞考試,著新鞋係基本要求

沒錯, 小朋友個個月長大, 記得我女跳初級時,應該是4-5歲,沒等到跳級換顏色衫已經需要換鞋換衫。

洋房

milk323 發表於 18-12-11 18:24
我女响呢間學左三年,我又唔覺有你講既問題。比賽、表演要交費補鐘,但唔駛自費買衫的。講真我唔知佢入面上 ...

我女係土瓜灣都學咗3年多, 初初去學是貪佢近屋企,現升了一級, 說得對,係裡面上堂我只能在門口及阿女口說, 考試pass, 去廸士尼彩排及表演, 見到佢做得好好,回來有做型照及影片,那個自信投入樣,我覺得已經比得好抵。
如果黎緊再有其他比賽或表演, 能就到時間我都會比阿女參加, 講真有機在眾人前演出, 令到佢唔怕醜又增加自信,呢的嘢係無形, 都係要用錢去堆砌。

大宅

60542800 發表於 18-12-11 23:32

我女係土瓜灣都學咗3年多, 初初去學是貪佢近屋企,現升了 ...

有咩唔覺差? 你地知飯盒幾人分? 老師化妝2xx一定要比,幾十人一班,拉筋拉成堂等等,職員的人工兼職,工人做外判等等?

侯爵府

sar1216 發表於 18-10-30 17:32
之前唔知學校咁差,後尾眼見幾次我都唔敢再帶個女去學,睇返原來學校及了解其他家長先知原來呢間學校負評多 ...

以為呢間幾好添
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

SaBB 發表於 18-12-12 08:39
以為呢間幾好添

佢網上負評我都係開始覺得佢唔好先check下,點知負評一羅羅,所以報任何野真係先check一check有咩評價先報讀。

洋房

sar1216 發表於 18-12-12 08:30
有咩唔覺差? 你地知飯盒幾人分? 老師化妝2xx一定要比,幾十人一班,拉筋拉成堂等等,職員的人工兼職,工人 ...

您講個的我全部見唔到,我女都不是幾十人一班,跟我女個班的老師學了3年幾都沒轉過, 櫃檯收錢帶小朋友去洗手間的姐姐由頭到尾都是她。
您講到咁清楚校長老公姐姐做清潔,還外請攝影師我覺得好專業,但您都說是校長朋友,講真我做家長就看不出來,校長都沒有特別講,在土瓜灣都好少見到校長, 反過來看您應該係以前係到做的老師或職員走了不滿才這樣寫吧!
您這樣寫差點我都覺得要轉校呢!

首頁

尾頁

跳至