新手請教

火火炎炎
|
剛驗到兩條線,未敢開心得太早⋯

想先請教一下,如果我打算私家開刀生,仲需唔需要去政府醫院登記?有冇啲檢查可以喺政府度做?謝謝~
紫色線
|
政府一定要 當backup .
我都係啱啱4wks. 連懷孕證明都未去開
bchuma
|
火火炎炎 發表於 18-10-30 21:11

想先請教一下,如果我打算私家開刀生,仲需唔需要去政府醫院登記 ...

一定要登記。後備
Candicenano
|
火火炎炎 發表於 18-10-30 21:11

想先請教一下,如果我打算私家開刀生,仲需唔需要去政府醫院登記 ...

我下個月會係私家順產呀,不過產檢就一直兩邊去,直到28w時係政府驗埋糖水先停止係政府到產檢。

去政府到產檢有個好處係touch wood bb早產或者有問題,你去到政府到佢都有record,兩邊檢查無壞架
freshrose
|
我有做登記,但只睇過一次政府,係26w , 果時俾哂d報告俾政府,之前就無再去,政府產檢好廢,無必要都唔想哂時間
火火炎炎
|
回覆 紫色線 的帖子

恭喜你呀~~~
我地都係7月預產期囉~~ YEAH!
你打算幾時去拎證明呀?
火火炎炎
|
回覆 bchuma 的帖子

謝謝~ 係咪拎住懷孕證明去就得架喇?同埋係咪一定要自己居住地區既醫院?
火火炎炎
|
回覆 Candicenano 的帖子

謝謝~ 係咪拎住懷孕證明去就得架喇?同埋係咪一定要自己居住地區既醫院?

祝你生產順利呀!!!!!!
火火炎炎
|
回覆 freshrose 的帖子

政府有冇得驗唐氏呢? 我想慳下錢嘛~~
freshrose
|
回覆 火火炎炎 的帖子

有, 不過唔係好準架WOR, 我覺得成個孕期有2樣野真係唔好慳, 一個係T21/NIFTY, 另一個係結構
紫色線
|
火火炎炎 發表於 18-10-31 09:46
回覆 紫色線 的帖子

恭喜你呀~~~

唔諗住拎 6wks直接去私家照心跳再叫醫生出證明再去醫院排
紫色線
|
freshrose 發表於 18-10-31 09:52
回覆 火火炎炎 的帖子

有, 不過唔係好準架WOR, 我覺得成個孕期有2樣野真係唔好慳, 一個係T21/NIFTY, 另一 ...

agree no more. 一定會做
火火炎炎
|
回覆 freshrose 的帖子

明白~ 我要開始睇多D 有關資料喇... 咩都唔識~ 哈哈
火火炎炎
|
回覆 紫色線 的帖子

6w 先去呀... 我問下我個婦科醫生得唔得先... 因為我有甲狀腺問題呀... 唔知洗唔洗早d 開始驗血

紫色線
|
火火炎炎 發表於 18-10-31 10:00
回覆 紫色線 的帖子

6w 先去呀... 我問下我個婦科醫生得唔得先... 因為我有甲狀腺問題呀... ...

我係因為第三胎 所以淡定好多
火火炎炎
|
回覆 紫色線 的帖子

哇~~~ 好勁呀第三胎!!! 以後有好多野請教你喇~~~
紫色線
|
火火炎炎 發表於 18-10-31 10:15
回覆 紫色線 的帖子

哇~~~ 好勁呀第三胎!!! 以後有好多野請教你喇~~~

大家分享啦 教唔到啲乜
火火炎炎
|
回覆 紫色線 的帖子

我打左去婦科啦,佢叫我7W 先去睇 不過就要另外問甲狀腺醫生睇下洗唔洗驗血~

請問呢段期間我有咩唔做得 / 食得呢?
Candicenano
|
火火炎炎 發表於 18-10-31 09:48

我係打電話去預約先,政府俾左個日子你到時帶齊懷孕證明同住址證明去登記就可以。

好似只可以揀自己/另一半有既住址證明,因為政府係跟你住既地區分配醫院。
火火炎炎
|

明白~ 謝謝你~