如果有250萬cash 買得起樓嗎?

DiLaw
|
做生意,收入唔穩定,不過月薪連續幾年都最少一百萬,加250萬cash,不過銀行一定借唔得多,因為唔穩定,荃灣,葵芳,美孚,長沙彎,有咩樓盤好介紹?或者應該點投資?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)各位俾啲意見
dreamboy_man
|
搵個按揭轉介傾下,佢地會俾建議你
DiLaw
|
dreamboy_man 發表於 18-10-30 21:18
搵個按揭轉介傾下,佢地會俾建議你

邊到有?有咩推介?
wan0526
|
DiLaw 發表於 18-10-30 21:13
做生意,收入唔穩定,不過月薪連續幾年都最少一百萬,加250萬cash,不過銀行一定借唔得多,因為唔穩定,荃 ...

月薪都100萬,勁呀
wallshar
|
做生意,收入唔穩定,不過月薪連續幾年都最少一百萬,加250萬cash,不過銀行一定借唔得多,因為唔穩定,荃 ...

收入唔穩定,銀行可能會打折,一定要税單證明。
5R2H
|

你都識話月薪最少都一百萬,儲多1年半載錢,加埋手頭250萬cash,買乜都得啦
ckl38
|
儲多幾個月, 唔使問銀行借款, full paid 買間小單位
makm
|
晒命咩!儲半年錢都有$600個,再加現有250個都掂啦。

DiLaw
|
5R2H 發表於 18-10-30 22:57
你都識話月薪最少都一百萬,儲多1年半載錢,加埋手頭250萬cash,買乜都得啦
...

我打錯應該係年薪過百(emoji)(emoji)(emoji)
5R2H
|
DiLaw 發表於 18-10-30 22:58
我打錯應該係年薪過百(emoji)(emoji)(emoji)

我估你都應該係打錯架啦
講返正題,你預咗按揭唔批足,3-4成上會,咁樣易計啲
DiLaw
|
5R2H 發表於 18-10-30 23:03
我估你都應該係打錯架啦
講返正題,你預咗按揭唔批足,3-4成上會,咁樣易計啲
...

咁我可以買到幾錢嘅樓?我成日喺度計好似計唔掂數咁
5R2H
|
DiLaw 發表於 18-10-30 23:23
咁我可以買到幾錢嘅樓?我成日喺度計好似計唔掂數咁

保守D假設你借到3至4成,手頭250萬現金,只可以應付到400萬左右樓價, 你收入唔少,供樓其實冇問題只係首期不足,但400萬左右嘅樓又好似絕跡, 亦都未必係你目標樓。
不如儲多啲首期,儲到400-500萬先考慮,或者有穩定收入,按揭可以批高啲先諗
DiLaw
|
5R2H 發表於 18-10-30 23:37
保守D假設你借到3至4成,手頭250萬現金,只可以應付到400萬左右樓價, 你收入唔少,供樓其實冇問題只係首期 ...

有4,000,000才可以考慮7,000,000的樓嗎?慢慢長路⋯
5R2H
|
DiLaw 發表於 18-10-30 23:50
有4,000,000才可以考慮7,000,000的樓嗎?慢慢長路⋯

最主要係你收入唔穩定,銀行未必批到咁足。
除非你考慮一手樓,由發展商提供二按果種,你去瞭解多啲,先再計數
wy_yen
|
點解呢排個post昨日先出,樓主咁快被禁問嘅
ms_maybb
|
wy_yen 發表於 18-10-31 08:58
點解呢排個post昨日先出,樓主咁快被禁問嘅

同問,佢好似係fb體驗戶