去行山帶乜做午餐好?

gilgil39
|
要幫小學雞仔仔預備,帶熱食又重(保溫壺),三文治又怕焗壞;吾通真係得面包,餅乾可以帶?有沒有好提議
歐買尬
|
飯團 jam三文治
kikiboy
|
我個前小學雞係咁嘅:
三文治(4塊方包)、蘋果一個(或提子一盒)、少量餅乾、少量朱古力(或雞蛋一隻)、足夠食水
caryfox
|
熱水煮的連殼雞蛋、腸仔包、蘋果、焗蕃薯、香蕉,
bdrescue
|
未入來前, 以為係大人, 仲想叫你去買隻燒雞, 斬斤叉燒
秋天與楓葉
|
天氣涼三文治唔會焗壞
包飯糰同帶生果
Poyau
|
三文治 烚蛋連殼 腸仔 魚蛋 雞翼 ...
gilgil39
|
多謝大家
艾菲BB
|
嚟緊仔去旅行(K1),我諗住帶飯團,生果,蛋糕仔同餅乾
gilgil39
|
艾菲BB 發表於 18-10-31 17:08
嚟緊仔去旅行(K1),我諗住帶飯團,生果,蛋糕仔同餅乾

飯団用紫菜包?怕吾怕紫菜林曬?
野原美冴
|
一盒滿滿的牛丸魚蛋腸仔雞翼,同學都會羡慕
sauNG
|
提子,蕉,橙,雞亦,腸仔,面包
sweeticandy
|
細個行山...帶麵包, 帶D 罐頭... 帶D水果去到大休時.. 一齊開出黎食.PACK LUNCH..

我女依家自己行, 我會夾三文治, 蒸番薯同埋帶D水果俾佢..
艾菲BB
|
gilgil39 發表於 18-11-1 08:20
飯団用紫菜包?怕吾怕紫菜林曬?

我諗住買魚尚果D飯團咋,紫菜同飯有隔開,食先包埋一齊
yucl_hk
|
自熱火鍋
fupigpig
|
gilgil39 發表於 18-10-30 21:28
要幫小學雞仔仔預備,帶熱食又重(保溫壺),三文治又怕焗壞;吾通真係得面包,餅乾可以帶?有沒有好提議
...

小學生行山嗎?
應該山徑唔會太長,簡單輕巧方便食物為主,因為揹住行係負擔,兼食咁飽又繼續不停行路,怕佢急C搵廁所有d煩⋯
反而最緊要帶支水,行山會明顯比平時飲得多。
gilgil39
|
艾菲BB 發表於 18-11-1 10:10
我諗住買魚尚果D飯團咋,紫菜同飯有隔開,食先包埋一齊
...

我怕佢論盡,搞唔掂
gilgil39
|
fupigpig 發表於 18-11-1 10:23
小學生行山嗎?
應該山徑唔會太長,簡單輕巧方便食物為主,因為揹住行係負擔,兼食咁飽又繼續不停行路,怕 ...

有道理
tang0809
|
三文治,香蕉,餅乾,朱古力,水,或紙包飲品
fupigpig
|
gilgil39 發表於 18-11-1 18:45
有道理

我都常帶小朋友行山,佢KG啫,真係要小心選擇食物,因為行山同野餐係2回事,尤其係水果,人地小朋友可能ok,但如果我俾個仔行山食水果,行幾行肯定佢話急C