自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

大宅

回覆樓主:

Del

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

本身已有車牌定係完全新手直接學揸貨van?

伯爵府

畀面勳章

我10年前學棍波van 都係你講既咁樣,之後既堂出街就會好爽,不過我都了兩了

大宅

MM2H 發表於 18-10-30 22:37
本身已有車牌定係完全新手直接學揸貨van?

完全新手直接學揸貨van

大宅

跑步機 發表於 18-10-30 23:01
完全新手直接學揸貨van

想當年我都係咁,仲要喪死火,一堂都未學識u turn同泊位好正常丫,個個一教就識去考牌咩

伯爵府

跑步機 發表於 18-10-30 22:34
啱啱學第三堂出到路面,其實我覺得好多野要記,要睇鏡但又要望遠啲,跟住又要不停轉波拉手制,加上師傅係隔 ...

如果一堂學識泊位,第二堂可以去考埋牌了。

水晶宮

跑步機 發表於 18-10-30 22:33
我學棍van,第1堂講一大堆野+極力子+轉波+磨合點+手制,覺得呢四步曲好亂;
第2堂調頭+泊位,因為不停開車 ...

我舊年學棍van,好後期先學調頭泊位喎,我覺得調頭泊位堅係難,難過揸車好多咁
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一堂學得識泊位? 竟然?

大宅

mc1013 發表於 18-10-30 23:08
想當年我都係咁,仲要喪死火,一堂都未學識u turn同泊位好正常丫,個個一教就識去考牌咩
...

係囉!我咪問個師傅"乜你啲學生咁聰明個個都一堂就學識調頭+泊位?" 佢話係 我心諗,咁樣你應該賺唔到啲咩錢喎,成日都遇到啲咁叻嘅學生

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我學棍van,第1堂講一大堆野+極力子+轉波+磨合點+手制,覺得呢四步曲好亂;

你個師傅話一堂就可以識調頭, 泊位, 定係話第一堂就要識? 一堂就識都好神級喎.

你換師傅啦, 你同佢唔夾.

大宅

wsyggk 發表於 18-10-30 23:40
我舊年學棍van,好後期先學調頭泊位喎,我覺得調頭泊位堅係難,難過揸車好多咁
...

我都覺得佢嘅速度好快,講真係因為調頭+泊位要做多左轉波果四步曲所以我第2堂先叫好啲,但未熟就要開始調頭泊位,我淨係聽佢講綠色燈去到咩位就扭咩軚,紅色燈去到咩位就停車跟住回軚定轉軚,聽住佢指令成功調頭泊位,但我真係唔知自己做緊啲乜 你明唔明我嘅意思呀

侯爵府

我係學自動波,相對一定容易好多,一堂學泊位,一堂學調頭

轉彎轉幾多,幾時開始轉,識揸車嘅人會同你講好難講你知嫁喎,靠感覺嫁喎,因為我問我老公都係咁答,師傅都係話睇情況而定啦咁嫁
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

陪月勳章

n 年前學自動波,
我都係有得七、 八堂先至學,
頭幾堂係九龍塘業主會果度兜圈only,
兜多幾次,你先至會 feel 到幾時扭軚之類,
其實要自己感覺的。

水晶宮

跑步機 發表於 18-10-30 23:52
我都覺得佢嘅速度好快,講真係因為調頭+泊位要做多左轉波果四步曲所以我第2堂先叫好啲,但未熟就要開始調 ...

我明,我師傅嗰陣就有個reference point嘅,譬如喺左鏡望到邊度就要扭咩軚咁。我嗰陣都有上youtube睇下人哋教,有時教得仲好過師傅。我師傅教我轉彎又係好似你師傅咁,淨係叫我轉幾多軚,我一轉多轉少佢就會出手幫我轉,但講真,我覺得轉彎要自己去摸索自己感覺囉。我師傅好錫車,可能因為係新車,成日怕我撞親,但學車同學行一樣,係要放下手跌下先識㗎嘛
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

公爵府

正常,棍波一向比較難,所以通常建議只學自動波,反正私家車多數都自動波
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

大宅

bosch 發表於 18-10-30 23:50
你個師傅話一堂就可以識調頭, 泊位, 定係話第一堂就要識? 一堂就識都好神級喎.

佢係話正常學一堂就學識調頭,泊位
我第1堂學轉波同極力子,第二堂學調頭同泊位,第三堂佢話 : 正常上一堂(第2堂)你已經學識左架喇

大宅

wsyggk 發表於 18-10-31 00:00
我明,我師傅嗰陣就有個reference point嘅,譬如喺左鏡望到邊度就要扭咩軚咁。我嗰陣都有上youtube睇下人 ...

佢都係咁樣會出手幫我轉軚,我試過差唔多到彎位想扭軚佢話太早,有時未扭佢又話做咩唔扭,咁我咪問佢究竟幾時扭,佢話你睇到架嘛

大宅

回覆樓主:

唔使理佢講幾多堂學乜學乜嘅,呢啲嘢每個人進度都唔同,佢每堂教你乜都記住佢,我都係考棍van,初時泊位感覺完全唔掂,練多幾次,應該要做嘅步驟做哂做,捉到個感覺後就得㗎啦,個人要冷靜,唔好亂,唔好籐雞

別墅

我學自動波嘅,不過初頭我都有你一樣嘅問題
就是呀sir比指令我咪做到,佢一唔出聲我就坐左係度
先唔講咩一堂學識,無可能嘅。
但最後我都返屋企慢慢思考個步驟,先令自己清楚了解扭左架車會向邊,回軚架車又會係邊⋯⋯等等
到你了解得足夠清楚咁就唔洗荒失失,即使你入唔到啱嘅位,都知道自己可以點做好返
下下只聽呀sir左呀,右呀,停呀,多啲多啲,
人地真係幫唔到你100%

首頁

尾頁

跳至