新手媽媽想問下喺邊度買BB用品會平啲

|
一諗起有好多野買,就覺得花都眼亂

想問下大家有冇建議,通常你哋係點樣開始?有邊啲係必須嘅
hontari
|
我覺得Aeon/一田 bb展最抵買又齊款,買夠錢送貨上門,乾手淨腳唔使拎
反而唔會去大型bb展買(會展搞嗰啲),除非已經有心水牌子,否則大住個肚唔好同人迫
kissapplegirl
|
5923 發表於 18-10-30 23:19

係Aeon有時唔係BB展都有好多特價優惠,要靠平時留意多d,用埋佢張信用卡/有佢會員仲抵,一田既5月同11月大減價/bb展都抵
我係一田買奶樽消毒機,暖奶器,奶樽,清潔液,洗衣液,毛巾,濕紙巾
初生bb多數手抱,BB車,孭帶呢類有d人係等bb出世先買,我就用朋友送2手bb車,孭帶係bb2個月大時先買,床唔建議買最細size38吋個種,bb大得快好快唔岩,荷花bb展買床都幾抵
bb衫我買unqilo夠抵著無螢光劑,紗巾去bb開倉品工廈買15蚊10條,預40條差不多,口水巾無買過,入媽媽送幾條已經好夠我用,到bb加固流口水先再買啦
媽媽用品係護士協會買,用惠氏/雀巢媽媽會卡買野有折扣 幾抵
奶泵我用優合 大推薦
jw.mchome    發表於 18-10-31 15:42
KamenaLeung
|

你可以上綠色小腳板果網睇,果度有好多好新淨既bb二首野買,加上哩個係政府其中一個機構黎既!
kakakwok716
|
我會去一轉aeon,影底有關用品牌子同價錢,返屋企再上網search
先揀初頭必須品,床,奶樽,奶樽消毒機,
有時間就行下有賣bb 野鋪頭,格下價

EstrellaDamm
|

我自己喺啲二手group買過唔少嘢,例如床仔、換片板、揹帶、bouncer、衫等等,覺得好好,真係慳唔少,又減少浪費。如果你唔介意二手嘢可以考慮。
Q寶
|
回覆 5923 的帖子

我就係AEON買嘅~因為佢大抵的關係,所以我有排都未生得都照買...
之前最平時,BB衫仔都係$20, $30一件咋~
有會員卡仲會有95折添~~~

(但而家已過特價了)

另外媽媽褲係個時都係賣緊$50仲有95折~所以我又買定左~
Mybigboss
|
kissapplegirl 發表於 18-10-31 01:24

係Aeon有時唔係BB展都有好多特價優惠,要靠平時留意 ...

請問優合你用邊隻 可以pm 我嗎 同埋價錢? Thanks
kissapplegirl
|
Mybigboss 發表於 18-10-31 14:33
請問優合你用邊隻 可以pm 我嗎 同埋價錢? Thanks

優合 the one 我年頭買750蚊 百貨公司無賣嫁 係普通母嬰用品店買到
Baby_Gena
|

我都喺Aeon買多,唔記得$10還是$20就申請到做會員,可即時就享有優惠95折,每逢2號同20號會員日,某啲貨品仲可以享有多1個95折,咩貨品我就唔知,有時有95再95,有時又得1個95。間唔中Aeon會有啲轉季衫仔賣,$20/$30/$50/$70/$100都有,質量都好好,不過要花時間喺一大堆衫山到搵。Bb床、Bb床上用品、泵奶器、奶袋、奶樽,我覺得呢啲係必需嘅!消毒機我無買,我用返明火烚奶樽!如你唔介意,可以買二手。Bb車初初無咩機會用到,我都係喺坐用期間吼人放二手出嚟。揹帶初生用袋鼠布帶,再買個二手大啲用。其他思詩樂棉、紗巾、包被、浴盤果啲可以去工廈嬰兒開倉到買,例如葵涌或官塘都有好多。
hamsterma
|

BB衫我都係用我家姐仔仔嘅衫