家事百科

跳至

首頁

尾頁

民房

話說兩個幾月前突然見浴室個假天花滴哂水落黎就立刻同管理處講~點知管理處話樓上無人沖涼無人用廁所唔關樓上事~佢仲鬧我好阻住佢…而樓上亦堅稱唔關佢地事…咁我即日call食環~而我個浴室就keep住滴哂水仲不時跌灰同有日發現成舊石屎跌落黎,D鋼筋生哂鏽…咁食環都好好~約莫兩星期就黎熄水掣check~結果真係樓上條喉流水~但樓上都係無熄番水掣…所以我果度仲keep住流水…
之後一星期左右~終於停左流水啦~應該係樓上做左工程~之後佢有派師傅黎睇過我個浴室天花~睇完就無左下文成個半月…我個天花雖然已經無滴水~但D灰阿、批檔阿都裂哂又成日跌落黎…真係好危險~我忍無可忍就搵樓上理論究竟佢幾時先肯整番我個天花?佢開頭話叫我自己搞掂話唔負責,後黎我話用法律行動佢先派個師傅黎睇…
由於鋼筋都生哂鏽所以石屎層唔穩固,所以工程必須要除鏽防鏽加穩固石屎層~佢師傅黎到都話係要咁做~但到正式開工果日,師傅只係用左3小時就話完成左個工程~我o哂咀~因為我問過其他師傅,如果跟足工序係最少要做3日…但樓上安排嘅師傅竟然咁快就話搞掂,一定有問題~我放工即刻番去睇…根本就係hea做仲要係衰過化妝樓D裝修…咁搞法,個天花唔洗半年一定裂同甩灰甩石屎…
我想問下大家,我究竟有無方法可以令佢地真係認真同安全地維修番我個天花,還是我根本奈佢唔可要勉強接受e個不公平嘅對待?

侯爵府

Softest 發表於 18-10-31 01:00
話說兩個幾月前突然見浴室個假天花滴哂水落黎就立刻同管理處講~點知管理處話樓上無人沖涼無人用廁所唔關樓 ...

1. 成個工序唔係一定要三日,視乎鋼筋銹蝕程度,同範圍幾大,如果範圍不大,師傅又用快乾英泥,有可能一日完工。可以的話放張整容前,整容後的相睇睇。

2. 依家已經完左工,除非你有充份證據可以證明佢工序上出問題,又或者偷工減料,當然要搵專業人仕證明,否則你無嘢做到,正如沙中線紅磡站事件一樣。

公爵府

現在無野可以做. 因為樓上已經幫你整左. 唔滿意係主觀的問題. 即使上COURT, 你都係輸的.

侯爵府

Yeelim 發表於 18-10-31 16:00
現在無野可以做. 因為樓上已經幫你整左. 唔滿意係主觀的問題. 即使上COURT, 你都係輸的. ...

上 Court 唔會輸,只要樓主有充份證據顯示師傅的手工係非 up-to-standard, 包括專家的報告。

如果真係輸硬,就不會有沙中線紅磡站的聆訊。

男爵府

樓主,其實你樓上已經好好,我同你個case好似,我揾食環用左年半才找到漏水源頭和佢係維修,但佢唔係維修我單位,仲話我可以去小額告佢都唔比,幾無籟!

大宅

如果沒再漏,不建議再攪落去,因工程需估算要既時間未必一定準,你也很難去做專業判斷。

珍珠宮

回覆樓主

Up

首頁

尾頁

跳至