準備飲糖水了~~~~~好怕~

Q寶
|
因為我本身比較肥胖, 所以醫院安排我星期六上午飲糖水(約16週).
本身我以前有跟過營養師減肥,大約減左20磅就成功懷孕了,
之前營養師都怕我有糖尿,所以我大約4月時已驗糖尿,

驗出結果係正常冇事

但而家陀住BB又唔同講法~
好擔心會中妊娠糖尿~~~要介口介得好清~~~

樂觀D諗,會唔會有機會肥底而唔中妊娠糖尿呢?
EstrellaDamm
|
Q寶 發表於 18-10-31 09:41
因為我本身比較肥胖, 所以醫院安排我星期六上午飲糖水(約16週).
本身我以前有跟過營養師減肥,大約減左20磅 ...

我BMI唔算高,都中。肥係高風險,但唔代表一定中。

我又覺得,發現妊娠糖尿後,我小心飲食,自始留意食物飲品糖分,大肚時又因為控制飲食所以冇肥過,而家生完兩胎瘦過未生,並非壞事呀。
Sweetbabymom
|
EstrellaDamm 發表於 18-10-31 09:57
我BMI唔算高,都中。肥係高風險,但唔代表一定中。

我又覺得,發現妊娠糖尿後,我小心飲食,自始留意食物 ...

我吾肥都中,失落
Jessie_romantic
|
我BMI中 (但我覺得自己好肥)因為家人有糖尿病史所以要驗,但我去到好後期(多於28週)先驗。我都好驚自己中,點解你咁快驗嘅?
JD930
|
Jessie_romantic 發表於 18-10-31 10:51
我BMI中 (但我覺得自己好肥)因為家人有糖尿病史所以要驗,但我去到好後期(多於28週)先驗。我都好驚自己 ...
我23w時飲...
Q寶
|
回覆 EstrellaDamm 的帖子

我希望唔中啦~但始終因為我比較肥,所以中的機會都好大~~~~
Q寶
|
回覆 Sweetbabymom 的帖子

我都知道有D媽媽唔肥,但都中~
唔知關唔關飲食習慣事呢~
Q寶
|
回覆 Jessie_romantic 的帖子

我都唔知呀!我估係因為醫生見我比較重磅,所以穩陣D叫我早D驗~
Q寶
|
回覆 JD930 的帖子

其實正常都好後期先要飲糖水~不過醫院一早講左會因應唔同媽媽情況而有機會提早驗~~

JD930
|
Q寶 發表於 18-10-31 11:15

其實正常都好後期先要飲糖水~不過醫院一早講左會因應唔同媽媽情況而有機會提早驗~~

我係產檢時醫生問我有冇去政府,我話冇
佢就叫我下次產檢前去返佢指定嘅化驗所飲糖水就得

小驚
|
我覺得血糖高唔關肥瘦事。
我識人好肥都無事,反而啲瘦瘦人就有。
邚難講
而妊娠糖尿病又唔係好關飲食事。
只要平時唔係飲醬汁,食好多飯,飯幾罐可樂,我都唔覺得會影響到血糖。
Q寶
|

你本身唔係去開政府產檢,所以就冇安排你去醫院飲糖水~~~之前我都試過去化驗所飲過,其實15分鐘內一定飲到~
JD930    發表於 18-10-31 11:38
Q寶
|
回覆 小驚 的帖子

有左BB後已冇飲可樂,而家只係高鈣低脂奶或者鈣思寶~

飯量都係正常~大約2/3碗~唔撈汁食飯(但我奶奶D餸偏濃味)

希望唔好中~希望唔好中~希望唔好中~
|
我都覺得唔關體重事,我自己算幾肥,但我飲糖水pass,但我朋友好瘦,得100磅,反而佢糖水唔pass
我要做媽媽
|
放鬆心態喇,唔使咁緊張
Q寶
|
回覆 [email protected] 的帖子

可能同飲食習慣有關??
的確有好多書都係話"肥"係中糖尿的高危,
但聽完你們的說話後,又覺得放心少少~~~
Q寶
|
回覆 我要做媽媽 的帖子

我老公都話唔好諗住~唔好太緊張住~飲完驗左先再諗~~!!

我想問下知唔知如果真係中左,係唔係即日智收到通知?
carman0720
|
我本身都肥,第一胎飲左2次糖水(20w,28w)都pass,第二胎現在(27w)星期六飲左,暫未收到電話,希望pass。我有幾個朋友瘦小㡳,反而中左
Q寶
|
回覆 carman0720 的帖子

但係我本身都真係肥底~未減之前(約245磅), 減緊肥但後來知道有左(約227磅), 到而家約16週(231磅)

所以真係好怕自己中....

irene555
|
carman0720 發表於 18-10-31 11:50
我本身都肥,第一胎飲左2次糖水(20w,28w)都pass,第二胎現在(27w)星期六飲左,暫未收到電話,希望pass。我 ...

我也肥呀,我星期一飲左,現在也擔心中,希望pass