轉季大細B又開始交叉感染!

rosasa40
|
一開學之後就冇停過! 已經一見咳/流鼻水即刻隔離, 又日日用AQ拖地同抹書+玩具, 但係仲係交叉感染...有冇媽媽可以過2招呀?
我要做媽媽
|
建議佢兩個隔離一下,咪太親密...
PoohPoon06
|
清潔之外都要留意個人衛,一返到屋企/食野之前/臨訓都要洗手~ 隔離最好要好返晒起碼1日先完
|
rosasa40 發表於 18-10-31 12:04
一開學之後就冇停過! 已經一見咳/流鼻水即刻隔離, 又日日用AQ拖地同抹書+玩具, 但係仲係交叉感染...有冇媽 ...

Hello rosasa40!明白小朋友未好返會擔心。記得大人同小朋友都要戴口罩和勤洗手。媽媽照顧一個小朋友後,最好都洗手及換衫,之後才照顧另一個。另外都留意頸部保暖。鼻水有冇顏色呢?
RubyYu07
|
兩個小朋友暫時要分開,唔好癡得咁埋
pancake65
|
我都係咁,唯有捉佢地多d運動同埋屋企油左抗菌油,小朋友身體真係好左少左睇醫生
rosasa40
|
pancake65 發表於 18-11-1 12:24
我都係咁,唯有捉佢地多d運動同埋屋企油左抗菌油,小朋友身體真係好左少左睇醫生 ...
sorry, 咩係抗菌油? 精油黎?
haha748494
|
都系要注意衛生,返到屋企就洗手。
楊某某
|
rosasa40 發表於 18-11-1 23:18
sorry, 咩係抗菌油? 精油黎?

開始有人賣廣告,抗菌油七,油牆身
bchuma
|
一開學之後就冇停過! 已經一見咳/流鼻水即刻隔離, 又日日用AQ拖地同抹書+玩具, 但係仲係交叉感染...有冇媽 ...

我兩個都係咁!好頭痕!
GCHK
|
換季係咁樣架,暫時分開佢地兩個
pinkochang
|
屋企清潔唔夠,
記得洗衫是落D滴露洗, 好多時D病菌會經洗衣機傳播,
尤其佢哋病緊, 每次洗都要落直到好返
hamsterma
|

兩個小朋友最好暫時分開,唔係好容易感染