懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

NicaNica 發表於 18-10-31 12:41
懷孕既媽媽唔可以食生冷野
有無媽媽懷孕期間去日本旅行? 去到日本真係唔食魚生(emoji)? 好難忍口wo

我去,但真係冇食魚生

子爵府

有無媽媽懷孕期間去日本旅行? 去到日本真係唔食魚生(emoji)? 好難忍口wo

之前有個孕婦去完日本食左魚生中李斯特菌

複式洋房

回覆樓主:

魚生真係高危。。生完先食啦

洋房

amigomanyee 發表於 18-10-31 22:21
我照去呀,我都係初孕,醫生話無問題,有左既空姐都係咁飛嫁啦,不過魚生就真係唔會食

所以今次去無plan食 ...

有咗嘅空姐想keep bb係唔會飛 會轉maternity
ground duty...

大宅

amigomanyee 發表於 18-10-31 22:21
我照去呀,我都係初孕,醫生話無問題,有左既空姐都係咁飛嫁啦,不過魚生就真係唔會食

問你幾時見過大肚空姐係飛機service 你? (emoji)
有左bb既空姐係會掉去office 做文職架

利申:我是大肚中的空姐

複式洋房

efren 發表於 18-11-10 19:58

請問你幾時見過大肚空姐係飛機service 你? ( ...

哦,原來係咁,咁醫生講錯囉(emoji)
不過是但啦得都去左,唔驚得咁多

珍珠宮

回覆樓主:

一定唔會食!

大宅

amigomanyee 發表於 18-11-11 14:03
哦,原來係咁,咁醫生講錯囉(emoji)
不過是但啦得都去左,唔驚得咁多

旅行就可以照去,只要自己身體狀況良好就可以,我懷念4,5個月時都去左日本自駕遊,襯依段時間密月期好去啦,到後期辛苦到樓下都懶得落

男爵府

最好無食呀⋯⋯ 忍忍⋯⋯為左bb

男爵府

樓主, 有單新聞係20幾歲孕婦, 遊日食魚生, 結果bb中左李斯特菌
李斯特菌上左bb腦, 佢就會死, 睇完你覺得仍然值得為左過一時口癮而搏既, 咁就係你自己既決定啦
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/35446/24%E6%AD%B2%E5%AD%95%E5%A9%A6%E9%81%8A%E6%97%A5%E5%90%83%E9%AD%9A%E7%94%9F%E9%9B%AA%E7%B3%95-%E6%9F%93%E6%9D%8E%E6%96%AF%E7%89%B9%E8%8F%8C%E5%85%A5%E9%99%A2

複式洋房

DeepSum0204 發表於 18-10-31 14:30
回覆 NicaNica 的帖子

我早係八月的時候BOOK晒11月去福岡, 九月尾知道懷孕, 當時有問過旅行社, 話只有我一 ...

I even flew to the states
Dr said I could fly just that if anything bad happens on the plane, no one can help you

別墅

Biji1314 發表於 18-10-31 13:48
我有左都成日想食魚生,但安全計都係唔好亂黎。試下用牛油果點wasabi sauce...都幾似可以過下口癮 ...

用返壽司豉油

用戶要求終止服務

我未夠二個月已搭十三小時機去加拿大!魚生唔好食咁多 搵間好啲,我喺加拿大同香港都有食過魚生,千萬唔好食外帶,唔好食沙律。

大宅

我有同事個肚五個月佢係無介口照食

大宅

我二十幾week都照去日本大阪同東京,出發前問左醫生個情況岩唔岩去旅行,醫生都話ok,旅行期間我咩都食,除左魚生

別墅

我三月頭有左,果陣完全唔知
4月去左日本,乜都照食
魚生都照食
不過如果你話係麻疹,我就覺得唔好搏⋯

然後去到懷孕後期,都喺香港有去食壽司魚生,當然係去啲靚嘅店舖食啦
不過我都唔係成日去食,成個懷孕期食過三、四次啦(唔計4月唔知嘅情況下喺日本不停食)

如果你話驚魚生有菌,我食雞煲,仲要係兩個人食,淨係得雞,煮熟晒。我反而腸胃炎,入院,兩日一夜。我朋友完全冇事,食得瞓得。

有左之後體質唔同左,所以唔係話唔食魚生就一定冇事。

大宅

No la

我friend大肚,空姐轉office duty,
生完先俾飛,做返空姐duty。

洋房

唔好食
好d

珍珠宮

回覆樓主:

食生野受感染,大多都直接攻擊胎兒,唔好食呀!

大宅

唔會博

BB係難得既緣份,唔想冒風險

首頁

尾頁

跳至