中式坐月多禁忌,西式坐月百無禁忌

BlackManjusaka
|
【中西坐月好唔同】中式冇涼沖好辛苦 港妻:外國人百無禁忌 | 2018-10-31 | 壹週刊

http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20181031/634216

岩岩睇完依個片, 真係覺得新媽媽好慘
究竟應該聽奶奶阿媽話, 咩都唔做, 定係好似西方坐月咁輕輕鬆鬆??

無論點樣, 每位媽媽都係偉大.
koalalee88
|
BlackManjusaka 發表於 18-10-31 12:51
【中西坐月好唔同】中式冇涼沖好辛苦 港妻:外國人百無禁忌 | 2018-10-31 | 壹週刊

http://nextplus.n ...

我一定跟足傳統坐月 三十天又吾係耐 為左自己身體 應該同母愛偉大與否冇關吧
BlackManjusaka
|
回覆 koalalee88 的帖子

因為媽媽為左新我, 而忍受生前生後既痛苦, 所以我覺得媽媽偉大
koalalee88
|
BlackManjusaka 發表於 18-10-31 13:30
回覆 koalalee88 的帖子

因為媽媽為左新我, 而忍受生前生後既痛苦, 所以我覺得媽媽偉大 ...

咁要好好孝敬佢老人家生仔確係搵命博
EstrellaDamm
|
BlackManjusaka 發表於 18-10-31 12:51

http://nextplus.n ...

我阿媽係西式人,佢自己當年生完都冇搞咁多嘢,照沖涼洗頭。我生完都係跟佢嘅方式,真係幾輕鬆。

kmbb519
|
EstrellaDamm 發表於 18-10-31 14:10
我阿媽係西式人,佢自己當年生完都冇搞咁多嘢,照沖涼洗頭。我生完都係跟佢嘅方式,真係幾輕鬆。
...

我覺得太多人都仲信奉以前果套,就算好多人話無問題但都唔會信,唔敢唔做,覺得做左好過唔做.... 最慘連好多陪月都係咁
|
kmbb519 發表於 18-10-31 21:29
我覺得太多人都仲信奉以前果套,就算好多人話無問題但都唔會信,唔敢唔做,覺得做左好過唔做.... 最慘連好 ...

係㗎,拗都無謂。
我嗰時請陪月,先了解清楚佢係唔係好傳統要跟好多習俗嗰隻,如果係,又唔肯配合我要求,就唔會考慮。

做個靚太
|
我一定唔會學外國人做法,大家體質唔同,況且年紀大先見真章!講真,我覺得外國人衰老係特別快~
bosch
|
我覺得太多人都仲信奉以前果套,就算好多人話無問題但都唔會信,唔敢唔做,覺得做左好過唔做.... 最慘連好 ...

如果陪月唔係咁, 佢會少好多生意, 亦都無謂俾客人 (客人d 長輩) 話.

kmbb519
|
bosch 發表於 18-11-1 01:20
如果陪月唔係咁, 佢會少好多生意, 亦都無謂俾客人 (客人d 長輩) 話.

咁又係,如果個陪月乜都話唔駛唔需要,我諗一定比好多人懷疑佢掂唔掂
淳熙媽咪
|

第1胎打算乖乖地跟傳統方式坐月,真係搞到人都癲,身體又唔好,
1)個頭唔好成日洗(第4晚已經R到訓唔到)
2)薑水沖涼(拿到傷口發炎,勁痛)
3)清水寒涼,要飲炒米茶,湯水(飲到尿頻)
4)飲花膠湯,食豬腳薑(一食就塞奶,搞到2次乳線炎,發燒)
5)溫補(補到惡露流左1.5個月)
6)唔好吹風(夏天熱到乜咁,都要帶帽)

第2胎唔再挑戰傳統
IamMidwife
|
你好,我係助產士。
我都相信坐月補得唔好影響一生。但唔係所有傳統都要跟到足嘅,例如我講產後講座一定會叫媽媽每日沖涼,洗頭就隨閣下喜歡,洗完用風筒熱風吹乾。
沖涼保持身體衛生清潔好重要,尤其係有惡露排出,up住都唔舒服啦,唔舒服又影響心情,滋生細菌搞到發炎就無謂喇!加上媽媽經常親近BB,保持衛生更加係必須!可以用薑水沖涼嘅,但濃度唔好太高,因為都幾‘那’!
另外進補必須要喺惡露清得八八九九先好食,人蔘雞酒尤其要小心,先食少少觀察惡露會唔會多咗,多咗即係你未受得呢啲行氣活血食物住,要停喇!我建議雞係可以食嘅,而且對產後進補幾好㗎!
傳統坐月同西方坐月各有利弊,最後都要跟媽媽身體去做,正所謂補得好身體可以好過做女果陣呀!
kassielolol
|
感覺上都係西式比較好 我兩樣都試過 西式會覺得個人輕鬆好多 開心D 中式就比較上辛苦囉 同埋好唔 不過中式多D野要守可能又會令人安心D既
muitse2013
|
簡略D講,鬼婆係冇坐月,不過未到四十個樣老到.............
Nbs
|
muitse2013 發表於 18-12-5 12:44
簡略D講,鬼婆係冇坐月,不過未到四十個樣老到.............

我 d fd (外國人) 男人女人未生過的個樣都老,因為佢地中意戶外活動中意曬太陽。反而我 d 好西式的亞洲人朋友,喺外國生無坐月,生完個樣都仲好青春。
|
Nbs 發表於 18-12-5 21:47

我 d fd (外國人) 男人女人未生過的個樣都老,因為佢地中意戶 ...

同意,其實生活習慣影響極大,尤其係曬太陽。佢地好多追太陽嚟曬,皮膚好易老,只呢點習慣已經同一般發達地區亞洲婦女唔同。

如果只睇身體健康,我外國識嘅係婆婆級朋友幾廿歲都健康活躍,跳舞運動旅行樣樣做齊。佢地當然冇坐月,但完全唔覺所謂周身痛或身體特別衰老,反而係習慣好動生活方式所以感覺青春。

家母話佢自己除咗食薑醋同五更飯冇做其他坐月嘢,而家托賴都健康活躍。我自己就覺得唔使太神化坐月。其實好多流傳落嚟嘅習俗都係同以前嘅生活環境同飲食、醫療有關,呢啲因素而家根本唔同晒。