惡露點為之清晒?

luv_miyuko
|
生完bb 一個月了,網上話餵人奶惡露係會反反覆覆,熟正常,睇中醫話一個月都唔清係子宮收得差,佢話收晒惡露就開始大補,呢幾日護墊一時乾淨,一時係好細灘淺粉紅色稀到似水,其實咁樣叫做收晒惡露未?因為再唔補怕趕唔切補,謝謝。
ipcs
|
luv_miyuko 發表於 18-10-31 14:11
生完bb 一個月了,網上話餵人奶惡露係會反反覆覆,熟正常,睇中醫話一個月都唔清係子宮收得差,佢話收晒惡 ...

清晒即係完全乾淨晒,我都要6星期先清晒,100日內補都ok。
luv_miyuko
|
ipcs 發表於 18-10-31 15:03
清晒即係完全乾淨晒,我都要6星期先清晒,100日內補都ok。

請問你係六星期後先補嗎?定係少少尾水都照補?
ipcs
|
luv_miyuko 發表於 18-10-31 15:40
請問你係六星期後先補嗎?定係少少尾水都照補?

薑醋就12朝已經開始食,坐月期間都係食下雞同肉餅、飲過3日益母草,我諗無乜大補過,我陪月喺佢完工前幾日問我惡露清晒未,因為燉鹿茸要清晒先食得,因為仲未清晒,最後佢係完左工作再抽時間特登過嚟整畀我,果陣大約產後2個月零1星期。
如果撞正經期都唔食得。
luv_miyuko
|
ipcs 發表於 18-10-31 15:46
薑醋就12朝已經開始食,坐月期間都係食下雞同肉餅、飲過3日益母草,我諗無乜大補過,我陪月喺佢完工前幾日 ...

我醫師就係叫我燉鹿茸啊,身體差左好多,頭痛兼冇氣冇力
hamsterma
|
luv_miyuko 發表於 18-10-31 14:11
生完bb 一個月了,網上話餵人奶惡露係會反反覆覆,熟正常,睇中醫話一個月都唔清係子宮收得差,佢話收晒惡 ...

我好似好快就清曬喇