有咗後照超聲波發現有子宮肌瘤

ChristyFPM
|
請問有媽媽同我一樣嗎?
醫生叫我唔使擔心,只要唔好生長到阻住子宮口就可以順產。
有朋友試過生完再照超聲波,粒子宮肌瘤已經唔見咗。
有無媽媽可以分享下經驗?懷孕有子宮肌瘤有咩要特別注意?
Zoeannike
|
我都係上星期做結構發現有2粒..都有D擔心..而家準盡唔食激素高既野食
kerororo_hi
|
我照超聲波時醫生都話發現1個3cm 大嘅肌瘤
DeepSum0204
|
我上星期照了閃閃, 醫生都發現我有一小粒, 佢話可能係懷孕影响, 醫生話不會有太大問題
Zoeannike
|
我果日係政府係姑娘照結構..姑娘就話影響唔太...生完都唔一定要切左去..但就話我順產果陣會落D藥水,令到唔好流咁多血..聽完真係有D擔心...要到下星期2先見醫生
loklok114
|
我有3粒呀, 期中一粒直徑都有5cm~ 唔駛太擔心啦, 每次照超聲波醫生都會幫你check下個情況, 只要醫生無話有事就OK~
Zoeannike
|
知唔知政府會唔會KEEP Monitor住架??
ChristyFPM
|
Zoeannike 發表於 18-10-31 14:52
我果日係政府係姑娘照結構..姑娘就話影響唔太...生完都唔一定要切左去..但就話我順產果陣會落D藥水,令到唔 ...

要落藥水,點落㗎?即係生嗰時粒子宮肌瘤會流血㗎?你唔講我都唔知,等我產檢嗰時再問下醫生先!
ChristyFPM
|
Zoeannike 發表於 18-10-31 14:25
我都係上星期做結構發現有2粒..都有D擔心..而家準盡唔食激素高既野食

我唔食花膠/燕窩呢啲,希望佢唔好再變大
Zoeannike
|
回覆 ChristyFPM 的帖子

佢果日淨係講生完會幫我落藥水(因為唔落驚失血過多)...詳細冇講點落同落邊..到我下星期2見完醫生再同大家報告下
KarenC
|
我有一粒喺胎盤上高,3cm.....醫生話粒瘤唔好再大就ok,佢叫我唔好食花膠。
RubyYu07
|
要keep住做產檢,激素嘢唔好食
ChristyFPM
|
ChristyFPM 發表於 18-10-31 15:20
要落藥水,點落㗎?即係生嗰時粒子宮肌瘤會流血㗎?你唔講我都唔知,等我產檢嗰時再問下醫生先!
...

今日做完產檢,原來係順產後,會係手上粒豆打啲藥水入身體,等子宮快啲收縮,以免子宮大量出血
nickwong
|

我今日第一次照又係發現有粒纖維瘤。唔知同唔同你我而家都好唔開心
好驚影響bb.
小驚
|
我都係照結構時發現有三粒肌瘤...
到個肚大啲,其實自己都成日摸到。
唔好當咗係胎動就得
Zoeannike
|
我而家雞都食冇激素,希望佢唔好變大,岩岩知道再上網睇資料都好驚,仲要睇到喊,但而家冇理啦,等生完先再煩,bb健康就可以
Sweetbabymom
|
loklok114 發表於 18-10-31 15:11
我有3粒呀, 期中一粒直徑都有5cm~ 唔駛太擔心啦, 每次照超聲波醫生都會幫你check下個情況, 只要醫生無話有 ...

但政府話吾會幫我check
Sweetbabymom
|
nickwong 發表於 18-11-2 19:57

我今日第一次照又係發現有粒纖維瘤。唔知同唔同你我而家都好唔開心

你可以問下醫生,如果大細丶位置吾影響就ok
bbshan0729
|
唔洗擔心啦,我都有3粒。每粒都仲要唔細。
第一次去照超聲波時,個醫生講啲野都係嚇我既,我驚到喊左幾日。之後再搵第二個醫生睇,佢話啲肌瘤唔近bb,之後放心左啦!
每個月keep住去產檢,同唔好食補野令肌瘤變大就得啦!
haha748494
|
唔洗擔心,我生細B都系,三粒子宮肌瘤,生B果陣,醫生幫我剔除左。