裝修詳細報價, 俾大家有個參考。

wmkcnw
|
唔會介紹師傅,只想俾個價大家參考。
開價太便宜的裝修公司, 真係唔好信。
約600呎實用, 3房2厠, 全爆, 價錢不包地磗/地板,
開價約40萬。

後期6萬的附加費是, 除了執收(3500)和門口條(4500)是必須的, 其他可以不要。

Poyau
|
謝謝分享 600呎全爆價錢差不多
canies
|
thx
1988cc
|
thank you for sharing
小可愛11
|
wmkcnw 發表於 18-10-31 15:08
約600呎實用, 3房2厠, 全爆, 價 ...

牆身只執補,油漆,無剷底,個價錢差不多。
同時價錢無包做地,舖地磚 / 地板。
全屋電力無說明掘坑做暗喉,同埋包幾多個制位。有無包換電箱。
所以總括來講好難話係咪可以參考。
mike89
|
600全爆呢個價差不多
快樂瑪卡兒
|

只有主房一張床嗎?
ChloeMa
|
呢個報價都好簡陋,用咩材料又無講,尺寸又無提,分分鐘有拗撬。
wmkcnw
|
小可愛11 發表於 18-10-31 22:07
牆身只執補,油漆,無剷底,個價錢差不多。
同時價錢無包做地,舖地磚 / 地板。
全屋電力無說明掘坑做暗喉 ...
因為這是最後埋單, 所以無寫 detail 位。

扣返房的木櫃, 地台, 和搭棚換屋外食水和污水管,

大約 33萬全爆, 600呎建3房2厠。
包全屋5金(不銹鋼)配件, 幾十個電位(制箱和暗喉), 成套廚櫃。

所有電線, 電制板, 五金料和木板料, 都是高級貨, 例如 corian枱面, 用最花工夫的兒童油漆 。

之前有去其他公司格價, 一定接近40萬。

所以如果600呎3房2厠,低過33萬, 隨時在小節上偷工減料。

wcpcelia    發表於 18-11-17 14:54
wmkcnw
|
ChloeMa 發表於 18-10-31 23:34
呢個報價都好簡陋,用咩材料又無講,尺寸又無提,分分鐘有拗撬。
因final 找數單, 無寫detail 位。

除左買地磗同sink要我自己俾錢。其他都用連工包料, 例如立x兒童漆, 施x德電制板。

wmkcnw
|
快樂瑪卡兒 發表於 18-10-31 22:21
只有主房一張床嗎?
唔係呀,主房有地台床, 衣櫃。工人房有床和櫃。

書房就乜都無整, 買現成。
快樂瑪卡兒
|
wmkcnw 發表於 18-11-1 00:38
因為這是最後埋單, 所以無寫 detail 位。

扣返房的木櫃, 地台, 和搭棚換屋外食水和污水管,

用石英石做枱面比corian好,但價錢比較貴!如果三房都包做床,呢個價錢ok!裝修最貴係訂造傢俬!所以而家好多人都北上請師傅嚟香港度尺做傢俬!聽聞用料一樣平成半,但要自己畫圖自己跟!
grawong
|

全爆總價就差唔多,不過後期6萬附加費,安裝嗰d就偏貴,尤其係做開野,通常收順d。.不過張單冇details,難comment。
LedTV
|
無換鋁窗差唔多
換埋鋁窗要加多70000up
LedTV
|
如果3房2廳油漆剷底起碼$38000
咁而家$22000 唔剷都差不多
但真係唔可以用$22000作準
一陣其他人以為$22000 可以油靚間屋
lojo11
|
我最近裝修完,全爆三房一廁埋單$40萬有找(比師傅個部分),同樓主差不多
wcpcelia    發表於 18-11-17 14:55
快樂瑪卡兒
|
LedTV 發表於 18-11-1 01:28
無換鋁窗差唔多
換埋鋁窗要加多70000up

而家換鋁窗咁貴嘅,好彩我唔使咋
wmkcnw
|
lojo11 發表於 18-11-1 01:37
我最近裝修完,全爆三房一廁埋單$40萬有找(比師傅個部分),同樓主差不多
...
我係2厠, 同埋2間房的即場造的床和櫃,街價over40萬。

所以如果街價在35萬樓下, 就要小心偷工減料或之後搵藉口加錢。
wmkcnw
|
LedTV 發表於 18-11-1 01:32
如果3房2廳油漆剷底起碼$38000
咁而家$22000 唔剷都差不多
但真係唔可以用$22000作準
同埋係要請有幾多間房。因為多1間房, 就多左 2面或3面牆。 我用櫃間房就慳左油漆錢。

用兒童漆, 3房2廳唔剷底, 沒有用櫃間隔, 都近3萬, 因為功夫比較多。
dlee_ca
|
Quotation is meaningless, final bill and the finished items are important.