自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

wmkcnw 發表於 18-11-1 02:32
我係2厠, 同埋2間房的即場造的床和櫃,街價over40萬。

所以如果街價在35萬樓下, 就要小心偷工減料或之後搵 ...

我無格過價,師父係朋友介紹,所以信晒佢!手工唔錯,老實同斯文人,但佢設計方面麻麻,只跟你意思去做!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

快樂瑪卡兒 發表於 18-11-1 02:08
而家換鋁窗咁貴嘅,好彩我唔使咋

3房2廳2廁1廚喎
搭棚+鋁窗錢差不多

大宅

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

dlee_ca 發表於 18-11-1 03:05
Quotation is meaningless, final bill and the finished items are important.
其實 final 同 起初報價, 大約多10% 左右, 都好正常。

如果知道大約的價錢, 就唔會咁失預算。 例如開價廿萬, 埋單40萬。

聽過2個住公屋的朋友, 用公屋plan 。 的確比街價平20左右。 幾年後, 一個壞左幾個電制, 另一個仲恐怖,假天花跌左, 好彩有廚櫃頂一頂, 無受傷。

男爵府

回覆樓主:

我覺得價錢 ok, 冇問題

珊瑚宮

畀面勳章

LedTV 發表於 18-11-1 01:32
如果3房2廳油漆剷底起碼$38000
咁而家$22000 唔剷都差不多
但真係唔可以用$22000作準

完全同意,因為剷底要做多好工夫同時間。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

lojo11 發表於 18-11-1 05:25
我無格過價,師父係朋友介紹,所以信晒佢!手工唔錯,老實同斯文人,但佢設計方面麻麻,只跟你意思去做!
...

我都冇格價,師傅就同你調轉,手工普通,鋪磚就ok,設計唔錯,點整係佢俾idea我地既,設計都ok

男爵府

回覆樓主:

saved and thanks

男爵府

回覆樓主:

第一眼望下面,仲以為5萬9咁平添

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

LedTV 發表於 18-11-1 07:06
3房2廳2廁1廚喎
搭棚+鋁窗錢差不多
我無換鋁窗, 搭2個棚 (因廚厠唔隔得遠) , 用作換屋外食水和污水喉, 管理處唔包的部份。

如果換窗, 朋友早兩年整, 要萬2元一對 (一對大約1米闊), 棚錢另計 (因為有1一3邊窗, 1個棚做唔哂)。

講真, 廚厠工程係最貴, 工序亦很漫長。
翻新的話, 連工包料, 最少10萬一個。

侯爵府

快樂瑪卡兒 發表於 18-11-1 01:03
用石英石做枱面比corian好,但價錢比較貴!如果三房都包做床,呢個價錢ok!裝修最貴係訂造傢俬!所以而家 ...

不用自己畫圖呀。比圖片、佢會畫、全程係weechat 傾
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

快樂瑪卡兒 發表於 18-11-1 01:03
用石英石做枱面比corian好,但價錢比較貴!如果三房都包做床,呢個價錢ok!裝修最貴係訂造傢俬!所以而家 ...
訂造有分, 1. 即場造, 2.度尺攞去廠做, 然後封邊。

呢個價係即場造, 如果唔介意條邊厚些,用方法2比較慳。

所以要問清楚, 現場造定工廠造。

大宅

2024年龍年勳章

600呎
全爆
40算係咁

侯爵府

yeungtima 發表於 18-11-1 12:03
600呎
全爆
40算係咁
這已經是埋單找數價錢, 不是開價。

主要係想大家知道一個比較合理的價錢, 以免最後超出預算。
有些公司會先平俾你, 然後才加錢。最後攪到一肚氣。

大宅

2024年龍年勳章

wmkcnw 發表於 18-11-1 14:04
這已經是埋單找數價錢, 不是開價。

主要係想大家知道一個比較合理的價錢, 以免最後超出預算。

加錢 好像係必然的事

伯爵府

回覆樓主:

係,報價40萬最好自己預多10萬預算。好驚裝修爛尾,期間出去短租成2萬一個月,遇到師傅拖住嚟做真係唔知點算。點解裝修行業無監管呢?

禁止訪問

侯爵府

yeungtima 發表於 18-11-1 14:38
加錢 好像係必然的事
其實後加項目, 除左門窗吸口條和裝修後清潔是必需的, (共1萬元)
其他5萬元,是我後來要求的。

所以本來報40萬, 最後真係40萬。

計埋自己買的磗,潔具, 其2萬 。 全爆 (沒計窗) 大約8萬/每百呎。

之前上網睇,每百呎 8一10萬 是基本。

侯爵府

ayi1 發表於 18-11-1 16:06
係,報價40萬最好自己預多10萬預算。好驚裝修爛尾,期間出去短租成2萬一個月,遇到師傅拖住嚟做真係唔知點 ...
全爆歷時時間3一4個月, 係基本。由度呎, 傾設計, 到完工, 用左5個月。

仲要睇中途有無改設計, 天氣, 同埋是否缺人手。

好似我咁,有個師傅突然入左醫院,又多颱風, 就攪耐左2一3星期。

大宅

開心吸收勳章

回覆 ChloeMa 的帖子

呢個報價都好簡陋,用咩材料又無講,尺寸又無提,分分鐘有拗撬。

首頁

尾頁

跳至