自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

唔會介紹師傅,只想俾個價大家參考。
開價太便宜的裝修公司, 真係唔好信。
約600呎實用, 3房2厠, 全爆, 價錢不包地磗/地板,
開價約40萬。

後期6萬的附加費是, 除了執收(3500)和門口條(4500)是必須的, 其他可以不要。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

小可愛11 發表於 18-10-31 22:07
牆身只執補,油漆,無剷底,個價錢差不多。
同時價錢無包做地,舖地磚 / 地板。
全屋電力無說明掘坑做暗喉 ...
因為這是最後埋單, 所以無寫 detail 位。

扣返房的木櫃, 地台, 和搭棚換屋外食水和污水管,

大約 33萬全爆, 600呎建3房2厠。
包全屋5金(不銹鋼)配件, 幾十個電位(制箱和暗喉), 成套廚櫃。

所有電線, 電制板, 五金料和木板料, 都是高級貨, 例如 corian枱面, 用最花工夫的兒童油漆 。

之前有去其他公司格價, 一定接近40萬。

所以如果600呎3房2厠,低過33萬, 隨時在小節上偷工減料。

wcpcelia    發表於 18-11-17 14:54

侯爵府

ChloeMa 發表於 18-10-31 23:34
呢個報價都好簡陋,用咩材料又無講,尺寸又無提,分分鐘有拗撬。
因final 找數單, 無寫detail 位。

除左買地磗同sink要我自己俾錢。其他都用連工包料, 例如立x兒童漆, 施x德電制板。

侯爵府

快樂瑪卡兒 發表於 18-10-31 22:21
只有主房一張床嗎?
唔係呀,主房有地台床, 衣櫃。工人房有床和櫃。

書房就乜都無整, 買現成。

侯爵府

lojo11 發表於 18-11-1 01:37
我最近裝修完,全爆三房一廁埋單$40萬有找(比師傅個部分),同樓主差不多
...
我係2厠, 同埋2間房的即場造的床和櫃,街價over40萬。

所以如果街價在35萬樓下, 就要小心偷工減料或之後搵藉口加錢。

侯爵府

LedTV 發表於 18-11-1 01:32
如果3房2廳油漆剷底起碼$38000
咁而家$22000 唔剷都差不多
但真係唔可以用$22000作準
同埋係要請有幾多間房。因為多1間房, 就多左 2面或3面牆。 我用櫃間房就慳左油漆錢。

用兒童漆, 3房2廳唔剷底, 沒有用櫃間隔, 都近3萬, 因為功夫比較多。

侯爵府

dlee_ca 發表於 18-11-1 03:05
Quotation is meaningless, final bill and the finished items are important.
其實 final 同 起初報價, 大約多10% 左右, 都好正常。

如果知道大約的價錢, 就唔會咁失預算。 例如開價廿萬, 埋單40萬。

聽過2個住公屋的朋友, 用公屋plan 。 的確比街價平20左右。 幾年後, 一個壞左幾個電制, 另一個仲恐怖,假天花跌左, 好彩有廚櫃頂一頂, 無受傷。

侯爵府

LedTV 發表於 18-11-1 07:06
3房2廳2廁1廚喎
搭棚+鋁窗錢差不多
我無換鋁窗, 搭2個棚 (因廚厠唔隔得遠) , 用作換屋外食水和污水喉, 管理處唔包的部份。

如果換窗, 朋友早兩年整, 要萬2元一對 (一對大約1米闊), 棚錢另計 (因為有1一3邊窗, 1個棚做唔哂)。

講真, 廚厠工程係最貴, 工序亦很漫長。
翻新的話, 連工包料, 最少10萬一個。

侯爵府

快樂瑪卡兒 發表於 18-11-1 01:03
用石英石做枱面比corian好,但價錢比較貴!如果三房都包做床,呢個價錢ok!裝修最貴係訂造傢俬!所以而家 ...
訂造有分, 1. 即場造, 2.度尺攞去廠做, 然後封邊。

呢個價係即場造, 如果唔介意條邊厚些,用方法2比較慳。

所以要問清楚, 現場造定工廠造。

侯爵府

yeungtima 發表於 18-11-1 12:03
600呎
全爆
40算係咁
這已經是埋單找數價錢, 不是開價。

主要係想大家知道一個比較合理的價錢, 以免最後超出預算。
有些公司會先平俾你, 然後才加錢。最後攪到一肚氣。

侯爵府

yeungtima 發表於 18-11-1 14:38
加錢 好像係必然的事
其實後加項目, 除左門窗吸口條和裝修後清潔是必需的, (共1萬元)
其他5萬元,是我後來要求的。

所以本來報40萬, 最後真係40萬。

計埋自己買的磗,潔具, 其2萬 。 全爆 (沒計窗) 大約8萬/每百呎。

之前上網睇,每百呎 8一10萬 是基本。

侯爵府

ayi1 發表於 18-11-1 16:06
係,報價40萬最好自己預多10萬預算。好驚裝修爛尾,期間出去短租成2萬一個月,遇到師傅拖住嚟做真係唔知點 ...
全爆歷時時間3一4個月, 係基本。由度呎, 傾設計, 到完工, 用左5個月。

仲要睇中途有無改設計, 天氣, 同埋是否缺人手。

好似我咁,有個師傅突然入左醫院,又多颱風, 就攪耐左2一3星期。

侯爵府

cskwu 發表於 18-11-1 18:56
我想話我都覺個報價好簡陋,我岩岩上到車搵緊裝修,都唔想貪平出事,始終住十幾年早2日上網睇FB見到間叫” ...
我有聯絡過佢地。 佢地派左個設計師, 約好左但放飛機, 仲要連電話都無。

侯爵府

KK20010609 發表於 18-11-17 11:31
你這個價是否已經包括:廚房全套柜及廁所全部費用?
包哂,除左水龍頭, sink盤, 座厠, 磗自己買。

因為這些材料, 平可以幾百, 貴的過萬。

廚櫃和枱面就連工包料。

侯爵府

OOKK媽咪 發表於 18-11-17 11:24
嘩,好似好貴喎!我約兩年前裝修,只有鋁窗不換,
全爆,做全屋傢俬,重係客廳做地台,
都只係33萬左右
1來價錢是2年前。我10年前3千元油全屋 (唔鏟底) 而家都要萬幾元, 升左5一6倍。

全屋也是3房2廳1廚2厠嗎? 因為廚厠最起碼8一10萬。

侯爵府

KK20010609 發表於 18-11-17 11:32
全屋拉電做電位多少錢?
大約5一7百元 一個位 (6百呎 大約40個位, 包括燈掣, 燈頭冷氣, 插頭) 。

首頁

尾頁

跳至