健康院檢查話胎細 要我返醫院覆診 想問大家有冇試過?

hoimin
|
如題 我今胎一直係細碼 上胎都係細碼B 出世6磅 但所有野都健康
今日返健康院檢查 摸肚話胎細 要我返醫院覆診 但我上星期五先係私家照過冇問題 醫生都話胎細一個星期 但係正常 生長線比起上個月都有上升 因為返醫院 佢又係摸肚 都冇乜意思 除非佢幫我照超聲波 唔想成日頻頻搏搏
我想問大家有冇試過哩個情況?有意見俾到我嗎?
celiayyu
|
唔同醫院有唔同啊!我之前都係返健康院話胎細,之後轉介返贊育,第一次返贊育係無照超聲波,之後再排期先再照超聲波,希望幫到你
Care_Bears2009
|
我私家照係細2週, 但醫生話佢KEEP 住個軌道有生長都OK
我反而去健康院果D 摸肚, 佢無出聲話有問題呀~
ChingHing
|
回覆 Care_Bears2009 的帖子

我胎都係細2週,你幾多week now?
c.chloe
|
我都想知政府醫院除左第一次會幫你做超聲波, 系米到生都晤會再照?
每次都只系聽心跳, 摸肚就知道大細?

第一次照話細十日,話可能遲排卵, 之後都無照過, 都有D擔心
衣架19週,個肚好似都比較細,食飽肚圍78左右
系米正常?
Care_Bears2009
|
ChingHing 發表於 18-10-31 16:46
回覆 Care_Bears2009 的帖子

我胎都係細2週,你幾多week now?
我32
hontari
|
hoimin 發表於 18-10-31 15:41
如題 我今胎一直係細碼 上胎都係細碼B 出世6磅 但所有野都健康
今日返健康院檢查 摸肚話胎細 要我返醫院覆 ...

我試過,威院幫我照結構時發現bb size偏細,喺生長線3-10浮遊,由28wk左右開始喺威院跟進,每3星期返去一次覆診照超聲波追蹤size直至生
bb最後出世6磅
hoimin
|
我上胎個B一直都係偏細 因為我兩公婆骨架都唔大 但返健康院咁多次 摸肚都冇話個胎細
今次摸肚就講 佢話我28週 應該由肚度至恥骨係28cm 但今日度得25cm
我唔想返醫院 係因為瑪嘉烈好多人 等lift都排一大個圈 我好怕返醫院
但都擔心既 唯有返去睇一次 同醫生講清楚 希望唔使再覆診
hamsterma
|

我女女個陣就係話佢細佐好多,直接睇營養師
MANTINGTING
|
我係話BB細叫我反威院我果時第一次反去都係照左先
之後照到BB有其他問題
就要我一星期反去照一次
haha748494
|
既然叫你返醫院,你最好去睇下喇。
asi
|

我個B係私家照細成4週,我去健康院要求轉介返東區,第一次返東區個醫生竟然話無問題,只是摸肚,我極力要求先有得一星期后照,到一星期后照,真係細4週,仲要勁輕,要做胎心check, check 完當時正常,跟住就三個week先再照
但我之後私家照都係細4週,私家驚有侏儒症之類
因為頭細1週,腳同肚細4週,差太遠
我覺得一定要係政府留record , just in case 私家不接,一定要係政府生
wcbbbbbb
|
c.chloe 發表於 18-10-31 17:03
我都想知政府醫院除左第一次會幫你做超聲波, 系米到生都晤會再照?
每次都只系聽心跳, 摸肚就知道大細?

我19w時,自己度腹圍都係得77cm
不過我私家照個B係大碼B
腹圍應該無乜大影響

政府係幫你度子宫底高度(即係打直咁度)去判定你個胎大細
20周開始就會度子宫底高度
net_1203
|
我34w左右比健康院度肚,又係話我肚細
佢地掉左我返醫院照超聲波睇下bb有無事
加上我嘔到36w無乜增磅,又講到我完全唔合格
當時我勁驚,但明明我去私家一直都話我bb中大size...

最嬲係我比人掉左返醫院之後,都無照過一次超聲波
每次醫生都係用把死人尺度肚,講句"係細少少"就算
好在我一直都有出去私家照,到38w時bb排75th
屬偏大隻size,而家等御貨我驚唔夠力生tim呀...
所以政府講ge野,真係唔好信,而且係唔會有超聲波照lor!
bchuma
|
我只試過細一週