自由鳥ㄧ遨遊sim國內上網

AppleChow
|
各位好,

因遟些需每星期到國內工作1一2天,
請間知道自由鳥-遨遊sim國內可用到whatsapp,youtube,yahoo嗎?

Tks!
小軒軒
|
AppleChow 發表於 18-10-31 23:46
各位好,

可以
大力大力
|
各位好,

我知道 SIM CARD 在国內開數據漫遊才能上網,便能止到這些網站~
龍山仔仔
|
各位好,

可以,如同在香港一樣,$20一日
yu917807
|
龍山仔仔 發表於 18-11-1 00:16
可以,如同在香港一樣,$20一日

我想深圳用,收得好嘛?會否太慢?謝謝
oiyau2005
|
yu917807 發表於 18-11-1 02:09

唔慢,好好,我一個月有幾日上深圳都收得ok,依家仲可選中移動或聯通。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
windytang
|
各位好,

可以
yucl_hk
|
可以
paramount1980
|
I suggest you open a card in china. the monthly fee is RMB6
girlbear
|
可以

基本嘢WHATSAPP FACEBOOK WECHATS 上BK無問題
睇片就唔得 (唔係唔得嘅 好快用完300M)
AppleChow
|
謝謝各位回覆.

請問是每天$20, 有張上網用量嗎? 手機是要開數據漫遊嗎?

Tks!
終極熊貓
|
paramount1980 發表於 18-11-1 09:58
I suggest you open a card in china. the monthly fee is RMB6

用內地網絡,同用漫遊網絡係兩回事~
yu917807
|
oiyau2005 發表於 18-11-1 02:14
唔慢,好好,我一個月有幾日上深圳都收得ok,依家仲可選中移動或聯通。

...

謝謝你的回覆,好有用
oiyau2005
|
AppleChow 發表於 18-11-1 12:45
謝謝各位回覆.

請問是每天$20, 有張上網用量嗎? 手機是要開數據漫遊嗎?

用漫遊SIM或自由鳥台都係開漫遊,我2隻都用過,如下

龍山仔仔
|
yu917807 發表於 18-11-1 02:09

好用,完全順暢,同在香港用冇乜分別。不過唔知幾多MB之後就限速,如果限左,你用嚟load片就會好慢

舉例,上星期三我搭高鐵上福田, 12:30左右開車,過咗香港境我就開始用自由鳥卡,基本上不停上Facebook (因為要打卡影相)跟住打邊爐嘅時候全程睇Facebook同埋上BK,到兩點左右要找新地方所以開咗好耐Google Map同埋德德地圖,跟住因為我去開戶口,銀行逼我要即刻download兩個Apps。到回程嘅時候,到四點左右好明顯突然間慢晒,因為限速。我見五點我都上高鐵啦,就唔好再加data(又$20)

希望呢個經驗幫到你!

BTW,如果坐高鐵,千祈唔好坐香港嗰格動感號!內地嗰架車嘅車廂同埋招呼都好好多!
applefei
|
各位好,

呢張都可以考慮,買4送1,
或者每日$15
我自由鳥同Club Sim, 都用過,2隻漫遊都Ok

rex13
|
oiyau2005 發表於 18-11-1 02:14

...

想問買一日得唔得?
我之前去完日本,有張card系度冇掉到⋯
如果可以,系咪,app度買完,即時用到?
佢買既時候,比如我朝早買一日,下午上國內,咁樣ok?
oiyau2005
|
rex13 發表於 18-11-1 23:14
想問買一日得唔得?
我之前去完日本,有張card系度冇掉到⋯
如果可以,系咪,app度買完,即時用到?

第一次要買5日,之後續日買都得。
App買完,去到開漫遊就用到,朝早買下午用ok.
AppleChow
|
oiyau2005 發表於 18-11-1 23:19
第一次要買5日,之後續日買都得。
App買完,去到開漫遊就用到,朝早買下午用ok.
...

請問如想後天到中國境內用,怎樣可最快買到遨遊sim呢? Tks!
cy101
|
AppleChow 發表於 18-11-5 15:22
請問如想後天到中國境內用,怎樣可最快買到遨遊sim呢? Tks!
惠LONG 好似有!!