6日大BB不停打C嗝 見佢好辛苦咁 幫唔到佢

Ice0018
|
希望各位爸爸媽媽幫幫手!
BB打C嗝次數比較多, 是正常嗎?
如果打C嗝用什麼方法停止?
幫BB換完尿片及飲完奶, 間中都會訓一個鐘就醒及喊醒, 已經換左片同飲左奶
會是有咩原因影響呢?
puppydingo
|

正常呀

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/hiccups
hamsterma
|
Ice0018 發表於 18-11-1 05:27

之前我女有段時間都會咁,後尾又好似突然無
cookingbaby
|
初生嘅BB,神經發育唔係好成熟,所以有時係會經常打C嗝,等BB再大D就會好嘅喇。
kmbb519
|
醫生教可以整喊佢.... 我b 幾日大時都係一日打 2-3次,見佢好似好辛苦咁,但佢又無喊喎⋯⋯醫生話唔怕的
kissapplegirl
|

係會成日打嫁,我唔會理佢由佢打完
emmmacyk
|
我仔初生時,每次掃風嗝完就會打c egg
我會由得佢,因為係佢橫隔膜未成熟,慢慢就會減少次數架啦
Chingyeeyeee
|

我仔依家都係,食完奶掃完風就會打c egg,姑娘教再掃風就得
pigpiglamlam
|
我女5個月都仲成日打,可以唔理由佢打,整喊佢或者俾多2啖奶佢飲
我要做媽媽
|
初生bb系會經常打C egg架,如果佢打得辛苦既話,你可以整喊佢架,喊一陣就唔打喇
RubyYu07
|
cookingbaby 發表於 18-11-1 10:57
初生嘅BB,神經發育唔係好成熟,所以有時係會經常打C嗝,等BB再大D就會好嘅喇。 ...

係呀。bb係媽咪個子宮度都會經常打C egg
RubyYu07
|
第二個問題,可能係有肚風。你每次餵完奶有無掃到風出來?
Ice0018
|
RubyYu07 發表於 18-11-1 22:26
第二個問題,可能係有肚風。你每次餵完奶有無掃到風出來?

掃好耐都掃唔到佢er一聲.. 要再抱多佢一陣先放佢落床 唔知點解咁難掃一日5次 可能得一次掃到
kaman0617
|

唔洗擔心⋯正常的!
係我肚裡面個陣都會打c egg⋯出世慢慢長大次數會減少!
通常食飽同埋笑得太誇張就會打Egg...
haha748494
|
回覆 kmbb519 的帖子

呢個方法都幾有效,但BB喊左,就唔知幾時先可安靜返。