洗衣機洗床單被套問題

猫物語
|
黎緊秋冬季應該用d咩材質嘅床單被套好,新買左部可以負重8公斤嘅洗衣機,之前用過綿麻質地,好怕fing幾fing就整爛個軸心,大家平時點洗架?

2007WNIP
|
猫物語 發表於 18-11-1 06:47
黎緊秋冬季應該用d咩材質嘅床單被套好,新買左部可以負重8公斤嘅洗衣機,之前用過綿麻質地,好怕fing幾fing ...

拎去洗
sfuhsg
|

我冇分冬天定夏天喎,都係用最普通果d
臭芝
|
都係全部入洗衣機洗
你洗衣機有冇輕柔mode呀?
姐係溫柔地洗咁
1928mickey
|
放入機普通洗
猫物語
|
sfuhsg 發表於 18-11-1 07:00

即係純綿個d?
sfuhsg
|
猫物語 發表於 18-11-1 07:25
即係純綿個d?

係啊
舖多張毛巾被就好暖架喇
PCCW2319
|
黎緊秋冬季應該用d咩材質嘅床單被套好,新買左部可以負重8公斤嘅洗衣機,之前用過綿麻質地,好怕fing幾fing ...

如果洗衣機係列明8kgs洗衣機, 應該fing乾衣, 軸心都唔應該有問題。

如果怕fing爛d被袋床單, 可以較低d 脫水速度。
Amy1974
|
回覆 猫物語 的帖子

通常唔係捹爛條軸,係捹斷皮帶。

如果高速捹重物,分分鐘成部機解體。部洗衣機係舊嘅就無乜所謂吧,爛咗換過部。

gracelam
|

全部就咁放入洗衣機洗, 呢2日先洗完2套床單枕套, 冷氣被都係放入去洗, 完全冇問題喎!!
無話可說
|
棉囉,唔好同其他衫一齊洗,獨立洗床單枕袋!我從來無問題
0q.cathy
|
冬天厚既我會出街洗,夏天的先會在家洗
mysterious22
|
次次都係床單獨立一機洗,未試過會fing爛個軸心喎
wy_yen
|

你意思係洗爛部洗衣機?而你又每次都一次過放晒床單,枕袋同被單入去洗?8kg, 印象唔係講d衫未濕果時,咁多,我會分2-3次洗。。。如果放咁多去洗,會洗爛部機,我會覺得不足為奇
blackberry
|
我都係8KG, 但我D被係IKEA單人薄冷氣被, 冬天就加多張, 洗時都係一機一至兩張咁囉
小可愛11
|
sfuhsg 發表於 18-11-1 07:00

X 2
只要全棉就可以。
c.vieri
|
咁多年都係放洗衣機洗,冬天用果隻係厚料,部洗衣咁多年都無事,上次洗衣機檢查時,師傅仲叫我盡量放重d、多d去洗,可以減輕個避震無咁易壞。

屋企部大眼雞用左7、8年
猫物語
|
c.vieri 發表於 18-11-1 15:31
咁多年都係放洗衣機洗,冬天用果隻係厚料,部洗衣咁多年都無事,上次洗衣機檢查時,師傅仲叫我盡量放重d、 ...

原來放重d反而好,我以為超過負重就好易壞啊!
猫物語
|
wy_yen 發表於 18-11-1 14:45

你意思係洗爛部洗衣機?而你又每次都一次過放晒床單,枕袋同 ...

我分開兩次洗,但之前發現部機愈來愈嘈,師傅話個軸心斜左
VCBB小天使
|

全部放入洗衣機洗呀