自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

mpf係睇長線,唔好睇一年幾季。
如果幾十年都跌巿,大家認命。
以我經驗,牛巿破頂就係冧巿果頭近。
2008年蝕到入肉,今次年頭已經走佬轉咗保本。
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

我仲個個月升少少⋯

C.yan110    發表於 18-11-8 09:54

伯爵府

回覆樓主:

開戶幾年之後多左一倍,但呢個月少左20%,屬於可承受範圍,所以繼續擺住先

伯爵府

rebeccalin 發表於 18-11-1 10:49
認同,靠強積金養老真係死得

珍珠宮

mln 發表於 18-11-7 19:22
我之前做咗保本金的,所以有增無減。

me too

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

一早講係搵笨
應該講係強搶
升市大落後,
跌市就超前
根本係強迫課金
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

象牙宮

個個月都賺,上個月都蝕呀!

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

C.yan110 發表於 18-11-1 10:27
見到今年自己mpf個戶口已經蝕左萬幾蚊, 真係無言...
辛苦搵返黎既錢咁就冇左一大舊...
但我仲有排先退休, ...

我琴日check咗冇咗3萬

C.yan110    發表於 18-11-8 09:53

男爵府

回覆 onlam2005 的帖子

我都係賺

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

想知如果退休時mpf 100萬,扣咗管理費,實質攞到幾多

伯爵府

近期少左15xxx

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

如果唔投資,直頭連幾萬都無得蝕呀!

男爵府

lalalalalala 發表於 18-11-7 20:57
請問我自己都唔記得有幾多個mpf戶口, 有咩方法搵哂出黎整合

可以上MPFA個網, 上面有FORM, 填完SEND比佢地, 佢地會幫係CHECK.
CHECK完之後, 你去用開或想轉去邊個受托人公司(如: HSBC, BOCI, MANL...)個度, 叫佢幫你填FORM整就OK.
如果你識既, 可以自己填好FORM就咁比佢地幫你搞又得! (都係MPFA網有FORM)

男爵府

TangHaha 發表於 18-11-8 09:40
回覆 onlam2005 的帖子

我都係賺

請教一下應該買咩基金會好D? 謝謝!!

男爵府

我供左十幾年,帳面賺三成,已有七位數。 MPF 係一定要自己睇實,唔好咩都唔理,我喺 08 年已經歷過一次海嘯,當時帳面冇左六成,所以今年年頭已轉保本,亦係我咁耐以黎唯一一次轉 plan。

MPF 最搵笨係基金經理咩都冇做,但就食高價管理費,我隨時每年要比過萬。另外選擇亦唔多,基金類別(由其是股票)又唔能夠與時並進。而且其實只要將 MPF 擺落一個強制不能提出既戶口,就已經有同樣效果。但佢原意係好既,始終加強左我退休保障,而且唔係好似全民退保咁靠有錢有本事人承包埋窮人退休,而係靠自己。

男爵府

回覆 C.yan110 的帖子

我見大家講,我剛檢查過,放在同一間MPF 公司的,舊公司戶口主要係18年前定的組合,主要投資國內股票市場,賺了50%+(不過聽講現在呢個基金無咩增長啦),而現在公司的帳戶主要是醫護基金5%+。另外仲有一個在另一間MPF公司的,上個月的MESSAGE係話賺了30%+,主要係香港股票,但近來個市趺咁多,唔明點解有賺...奇怪啦....
因為我一直都不太理會MPF戶口的,反正未到最後都唔可以提出來用。

大宅

搵 過個好D broker 幫你跟啦
我全正數,佢間中打嚟提我轉組合

子爵府

回覆樓主:

大宅

C.yan110 發表於 18-11-8 10:01
可以上MPFA個網, 上面有FORM, 填完SEND比佢地, 佢地會幫係CHECK.
CHECK完之後, 你去用開或想轉去邊個受托 ...

超多謝你

首頁

尾頁

跳至