剛check mpf戶口, 發現...

alicialee1210
|
無眼睇,無做野之後都冇睇。
babywoman
|
我老公一開始就買香港股票基金,十幾年沒變過組合,賺左一倍。
我一直兼職,少錢,跟MPF公司推薦嘅買,咁多年冇乜賺,但都冇蝕。10月開始轉入香港股票基金。暫時有賺。
終極熊貓
|
pretty_cat 發表於 18-11-1 10:49
Mpf 硬食架, 所以唔洗理佢。有升有跌,可能十年後又賺番呢 自我安慰中。
...

追到通漲打和算偷笑
good_pig
|
C.yan110 發表於 18-11-1 10:27
見到今年自己mpf個戶口已經蝕左萬幾蚊, 真係無言...
辛苦搵返黎既錢咁就冇左一大舊...
但我仲有排先退休, ...

有排先退休都唔駛驚
mln
|
我之前做咗保本金的,所以有增無減。
erichow
|

輸到傻咗
轉唔切
DonnieBB
|
好似連續幾個月無增長, 咁即係蝕哂d供款
majomajo
|
而家都唔知買咩好了
yeemeif
|
losttoa 發表於 18-11-1 10:34
我同九月比少左四萬八

好多
miffyumiffy
|
我近3萬點時轉晒保本,當時仲比人笑,依家得我一蚊都冇蝕過
zilong
|

我發現有些保本基金只是一個名、並不保本。你要找一個叫 Conservative Fund 的基金來作保本之用。當你查看它從2008-2009期間都沒有大升跌的、就找對了!
lalalalalala
|
請問我自己都唔記得有幾多個mpf戶口, 有咩方法搵哂出黎整合
牛牛牛牛
|
係咪我睇得好化,我根本唔當mpf個啲係我嘅資產,咁樣個心會舒服啲
豬仔嘜
|
年頭到而家仲賺緊6%
因為已喺大約5月放曬去保本
呢個遊戲,係比肯管理自己mpf嘅人去玩,否則真係唔好怨天怨地了
D..D
|
去左強積金度既錢
我都當倒左出去既水
都唔係自己既錢
賺蝕唔會去理
貧窮媽媽
|
我冇咩點睇佢
TinyTomato
|
退休唔可以靠 MPF .....

Acaciacacia
|
無辦法
mandy952
|

點解唔轉保本
moonlight9198
|
我唔明政府點解唔比打工仔去選擇多一項,就咁放錢銀行,就算冇利息都唔使蝕本金啦。
仲要比人抽佣金。