有冇人同我一樣, 10月25號IVF做放胎?

人馬
|
我10月25日號 响瑪麗做左IVF放雪胎...今日已經第八日.... 心情越黎越焦慮
幾年前試過意外小產一次, 今次第一次做IVF, 但只有一粒成功受精, 即係一次定生死....
放胎後, 完全冇感覺, 同網上睇既唔同 :(
唔知有冇人同我同日放胎呢? 你地感覺如何呀?
Cindy曾
|
人馬 發表於 18-11-1 14:57
我10月25日號 响瑪麗做左IVF放雪胎...今日已經第八日.... 心情越黎越焦慮
幾年前試過意外小產一次, 今次第 ...

唔好太緊張,有壓力了。我八月都只有一個胚胎,不過我嘅醫生叫我即刻移植鮮胚希望可以成功率高的!結果真係一粒唯一嘅希望懷孕,暫時13周啦!加油!
人馬
|
Cindy曾 發表於 18-11-1 18:05
唔好太緊張,有壓力了。我八月都只有一個胚胎,不過我嘅醫生叫我即刻移植鮮胚希望可以成功率高的!結果真 ...

多謝鼓勵!得一粒既壓力真係好大...
我本來都想做鮮胚 點知忽然要做個小手術 所以最後做雪胚
13周媽媽 恭喜你呀!繼續加油!
Cindy曾
|
人馬 發表於 18-11-1 18:31
多謝鼓勵!得一粒既壓力真係好大...
我本來都想做鮮胚 點知忽然要做個小手術 所以最後做雪胚
13周 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
miyuki1104
|
人馬 發表於 18-11-1 14:57
幾年前試過意外小產一次, 今次第 ...

我8月放胎,放完都無乜感覺架,唔洗太擔心
人馬
|
miyuki1104 發表於 18-11-1 18:45
我8月放胎,放完都無乜感覺架,唔洗太擔心

恭喜 (emoji)!
岩岩我忽然有下M痛感覺
有點恐怖 感覺M到了
但而家又冇哂反應.. 真係唔想自己變神經衰弱
miyuki1104
|
人馬 發表於 18-11-1 18:59
恭喜 (emoji)!
岩岩我忽然有下M痛感覺
有點恐怖 感覺M到了

之後會有dd似m痛架, 唔好咁擔心,bb會同你一齊加油努力的
人馬
|
miyuki1104 發表於 18-11-1 19:51
之後會有dd似m痛架, 唔好咁擔心,bb會同你一齊加油努力的

多謝給力(emoji)
岩岩買左支CB 唸住聽朝(day9)偷步驗下

Cindy曾
|
人馬 發表於 18-11-1 21:06
多謝給力(emoji)
岩岩買左支CB 唸住聽朝(day9)偷步驗下

絕對夠時間驗了。五天雪胎加九等於14,我都係移植後九天驗出來了。

人馬
|
Cindy曾 發表於 18-11-1 21:15
絕對夠時間驗了。五天雪胎加九等於14,我都係移植後九天驗出來了。

瑪麗話我係兩日胚胎
跟住雪左一個月
咁係咪2+9=11
我正常周期係星期日黎M的

Cindy曾
|
人馬 發表於 18-11-1 21:31

瑪麗話我係兩日胚胎
跟住雪左一個月

都驗到了。不過你胚胎得二日咁少啊?一般都是三 或五天!
人馬
|
Cindy曾 發表於 18-11-1 21:33
都驗到了。不過你胚胎得二日咁少啊?一般都是三 或五天!

我都唔清楚..
嗰日收到姑娘電話
話我得一粒成功授精 係兩日胚 grade1...
我就冇再追問了 (因為心情已經好低落)
原來有3日5日架?聽上去好似穩陣啲
Cindy曾
|
人馬 發表於 18-11-1 22:47
我都唔清楚..
嗰日收到姑娘電話
話我得一粒成功授精 係兩日胚 grade1...

我當時已經三天得一粒都好心疼, 不停在家流淚!自己一個人去醫院偷偷接寶寶回家的!因為老公剛剛返工了,唔想通知要他擔心我!殊不知竟然成功了,希望在明天,果十天我繫忘記如何度過了,每天都要說晦氣說話了,心情最差的一天食煙了。食過後悔死了鬧自己,亦對肚子那個說對不起!
人馬
|
Cindy曾 發表於 18-11-1 22:58
我當時已經三天得一粒都好心疼, 不停在家流淚!自己一個人去醫院偷偷接寶寶回家的!因為老公剛剛返工了, ...

呀.... 好明白呀!
我接電話時搭緊地鐵 我叫自己忍住 但眼淚始終禁唔住..
你應該仲成日聽到好多姐妹 抽到10幾廿粒 雪左好多做back up.
一聽 我就更加覺得 我得一粒 有都冇用架喇 唉....
不過我放胎嗰日 同場有個女仔 佢雪左8粒 但超緊張放胎...
我反而輕鬆安慰佢:我抽到3粒 得1粒用得咋 哈
佢聽完好似輕鬆左
Cindy曾
|
人馬 發表於 18-11-1 23:08
呀.... 好明白呀!
我接電話時搭緊地鐵 我叫自己忍住 但眼淚始終禁唔住..
你應該仲成日聽到好多姐妹 抽到1 ...

最重要的是自己身體健康,子宮內膜好著床,同我同期一個女人雪了三個,已經移植三次 全部化學胎!得返一粒雪緊,要檢查子宮內膜!胚胎好好,子宮不接受
人馬
|
Cindy曾 發表於 18-11-1 23:11
最重要的是自己身體健康,子宮內膜好著床,同我同期一個女人雪了三個,已經移植三次 全部化學胎!得返一粒 ...

我係瑪麗做 因為係自然周期 佢地唔會俾藥我塞
我放完胎後 去左私家 拎左黃體胴塞藥
叫做買個安心....
人馬
|
今朝day9 6點晨尿用CB驗...
左邊極度隱約出現個十字 (只得橫線就係negative)
因為我有塞藥 所以條直線好有可能係因為啲黃體胴藥...
所以結論係= 嘥左支野
(真係太心急.....)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Cindy曾
|
人馬 發表於 18-11-2 06:47
因為我有塞藥 所以條直線好有 ...

唔會呀,睇到就有可能,隔日來過!
我嘅第一次,白色第二次!都好淺了。最後一個星期左右紅到不得了。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
yingnang2007
|
人馬 發表於 18-11-2 06:47
因為我有塞藥 所以條直線好有 ...

你有無打hcg針(安胎針),如果無,可能叫糊,塞藥應該無影響架!

祝福你
人馬
|
yingnang2007 發表於 18-11-2 09:19
你有無打hcg針(安胎針),如果無,可能叫糊,塞藥應該無影響架!

祝福你

我冇打針 但每晚有塞2粒黃體胴
朋友話Clearblue好敏感 黃體胴多少少佢都驗到 所以怕係假陽性 因為條線太弱