赴港生子背後的“屬地原則”

bobomia
|

香港宜家都係行緊屬地主義

http://hk.crntt.com/crn-webapp/mag/docDetail.jsp?coluid=32&docid=102002524

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
bobomia
|

losttoa
|
一獲熟
sf013hk
|
回覆 bobomia 的帖子

應該就唔係,香港唔少印巴第二三代都只有居留權而無 (中) 國藉。
bobomia
|

bobomia
|

MM2H
|
sf013hk 發表於 18-11-1 18:48
回覆 bobomia 的帖子

應該就唔係,香港唔少印巴第二三代都只有居留權而無 (中) 國藉。 ...

係囉,香港唔同美國,美國係屬地,但香港只限國內人士,其他國藉父母在港所生子女都唔會即時擁有港藉,因為香港根本唔係一個國家
CHANYINTING
|
梁振英當年係明知雙非法律漏洞未解決之下,就擅自代表香港人,談判落實自由行,就已經有好大政治罪責
littlesister
|
CHANYINTING 發表於 18-11-1 21:30
梁振英當年係明知雙非法律漏洞未解決之下,就擅自代表香港人,談判落實自由行,就已經有好大政治罪責 ...

自由行唔係曾生年代開始既咩?
維仔媽媽
|
CHANYINTING 發表於 18-11-1 21:30
梁振英當年係明知雙非法律漏洞未解決之下,就擅自代表香港人,談判落實自由行,就已經有好大政治罪責 ...
穿底啦~
RelaxHippo
|
littlesister 發表於 18-11-1 21:46

仲有犯民政棍, 狀棍喺02年幫莊豐源打贏雙非居港權官司
維仔媽媽
|
自由行是2003年沙士一役香港經濟很差,內地開放自由行來港。雙非嬰是莊豐源案贏咗,呢個是雙非嬰的始祖,搵犯民啦~冤有頭,債有主。
維仔媽媽
|
想挑撥離間,多留意新聞啦~年輕人。
菲姐在香港生b都冇居留權架,做唔到香港人架。
RelaxHippo
|
維仔媽媽 發表於 18-11-1 21:54
自由行是2003年沙士一役香港經濟很差,內地開放自由行來港。雙非嬰是莊豐源案贏咗,呢個是雙非嬰的始祖,搵 ...

會話香港唔需要自由行既人通常都係98-03年, 金融風暴至沙士期間仲係學生或者仲未出世,當時唔駛憂柴憂米,唔知當年連年一波又一波既裁員減薪,百業蕭條既日子既人。

RelaxHippo
|
維仔媽媽 發表於 18-11-1 21:56
想挑撥離間,多留意新聞啦~年輕人。
菲姐在香港生b都冇居留權架,做唔到香港人架。 ...

有隱憂。 犯民政棍,狀棍仲係念念不忘幫外藉家庭傭工鑽空子爭居港權。
CHANYINTING
|
littlesister 發表於 18-11-1 21:46
是的,是曾蔭權紀年時代的事,但當時負責談判落實自由行的人,正是梁振英
當時是在明知雙非法律漏洞條件存在下,梁振英究竟係有心定無意,我就唔知
不過以佢當年呢個職權,肯定有罪責
CHANYINTING
|
RelaxHippo 發表於 18-11-1 21:50
我不是泛民支持者
我不讚成這種官司,但我會尊重這種訴訟權利
因為一個開放文明社會,每個人對官司是惡意或是善意都有不同觀點
這不代表政府可以逃避執政解決問題的責任,否則應該交出政權
更不代表,梁振英混水摸魚的行為是沒有問題
CHANYINTING
|
維仔媽媽 發表於 18-11-1 21:54
自由行是2003年沙士一役香港經濟很差,內地開放自由行來港。雙非嬰是莊豐源案贏咗,呢個是雙非嬰的始祖,搵 ...
冤有頭,債有主,沙士一役,正是大陸暪疫播毒,大陸即使直接向香港賠償,香港人都受之無愧
CHANYINTING
|
RelaxHippo 發表於 18-11-1 21:50
我也討厭泛民
但更討厭政府一直逃避執政解決問題的責任,更不斷混水摸魚
然後不斷推卸責任到泛民身上
令事件不了了之
使我等無辜平民飽受雙非之禍的巨災
rose-mag
|
政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台