時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

CHANYINTING 發表於 18-11-1 22:40
我也討厭泛民
但更討厭政府一直逃避執政解決問題的責任,更不斷混水摸魚
然後不斷推卸責任到泛民身上

雙非官司輸咗之後,政府有打算向人大尋求釋法以解決雙非居港權官司所帶出既問題,但當時一眾犯民政棍,狀棍同法棍著黑衫遊行反對政府尋求人大釋法,結果雙非居港權無底洞到宜家衍生眾多問題。 請問你有咩可徹底解決雙非居港權建議?

再行多幾步,請問有咩後招可以解決犯民幫新移民贏得新移民來港一年即可有綜援既官司既無底洞? 未雨綢繆,有咩方法解決將來一旦俾犯民狀棍贏埋外藉家庭傭工居港權,及酷刑聲請申請人可在港工作既官司既後果?

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

CHANYINTING 發表於 18-11-1 23:26
另外,你所提及的一年綜援期案,梁振英當年是即時表示歡迎
梁振英表示這不是漏洞,即是政府的責任
這種爛透 ...

你認為新政權可以推翻雙非居港權及新移民來港一年有綜援官司? 特朗普宜家話要取消雙非居美權,咪俾人話憲法唔俾囉。

仲有基本法原意係唔俾雙非有居港權,係犯民挑起官司,由一班唔熟基本法既法官判決。 所以係要要由人大解釋返個原意。

禁止訪問

珍珠宮

這種爛透 ...

犯民成日打呢啲官司,其實係想迫人大修法,修得一條,自然就可以修佢哋最想修嗰條基本法。 犯民不惜搞多嘢開咁多無底洞官司,醉翁之意不在酒。 就等於為再打外藉家庭傭工居港權官司,犯民宜家先爭取外傭可在外住宿, 逐步逐步為打外傭居港權官司清除障礙。

仲有,香港新政權? 你想由呢班只識搞亂香港,咁多年只識鬧人,掟嘢, 拉布,早走就當做咗既犯民治港嗎? 香港有呢班垃圾及其信徒先會搞到咁亂。 香港自己搞出呢啲無底洞官司,宜家咪自食其果囉。

禁止訪問

珍珠宮

CHANYINTING 發表於 18-11-1 23:45
新政權,就有新憲法
當年中共更加完全以此否定港島九龍乃永久割讓
特區政府並非民選政權,香港人的新政權完 ...

我只記得80年代英國戴卓爾夫人自己多次飛去北京同鄧小平傾香港前途,最後同意歸還香港俾中國。 97年香港主權移交大典有全球200幾個國家/地區見證。 醒下啦。

禁止訪問

珍珠宮

CHANYINTING 發表於 18-11-1 23:48
雙非事件,政府為了留有後著,從來沒有就此釋法,亦沒有聽從其他香港人提醒,正途修法,嚴重玩忽職守

立法 ...

原來你無讀過law, 難怪講極都唔啱channel. 我雖然唔係主修法律,但總算喺大學要修兩科法律課程。 我建議你先讀最基本既商業法,開頭有講一啲基本法律概念,再返嚟講。

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

CHANYINTING 發表於 18-11-1 23:58
有甚麼基本商業法,有甚麼基本法律概念,係會考慮立法原意 ?
怎為之立法原意的標準 ?
立法的人當初不寫在紙 ...

都係嗰句,take個基本法律課程,就會有cover呢個topic

珍珠宮

你永遠喚唔醒被民煮教洗腦既信徒

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

攻民多年的努力

侯爵府

小純純回魂
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

侯爵府

小純純回魂
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

這種爛透 ...
即時表示歡迎?
其實你係咪住香港㗎,定身處另一個平衡時空?

特首梁振英今日在北京表示,今次是重要的裁決,當局會仔細及具體研究判決,對綜援、其他福利及政府服務的影響。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20131217/bkn-20131217185254068-1217_00822_001.html

首頁

尾頁

跳至