離開店舖被要求查袋

sai_sai
|
中午喺大本型,見到生X館(家品廚具店)做緊大減價,所以去望吓有冇野啱買。

舖頭為咗限制人流,設定咗大約3尺闊的出入口用作出入店舖。

當我陪媽咪畀完錢,(媽咪行前,我跟住佢後面)離開店舖時,喺門口負責控制人流的職員訓示式叫我媽咪打開(關上拉鏈的)單肩袋俾佢檢查。
我即刻鬧佢:點解要打開個袋俾你睇?
我媽剛畀完錢的貨品和收據仲拎住喺手,就同職員講:有單喺度。
職員望住我唔出聲,我就和媽咪繼續前行遠離間舖。

我們在店舖內,媽咪無打開過單肩袋。店舖職員喺毫無合理懷疑下,訓示式要求檢查攜身物品,實在太過份,唔尊重顧客。
sai_sai
|

今日好彩我在場出聲拒絕,得我媽咪一個,佢實傻庚庚被人搜袋。我唔講,佢都唔知自己有權拒絕。無啦啦受委屈,唔係個個接受到!

嗰位職員一句唔好意思都無講,不知所謂!
goo_littlebb
|
同佢講有警察在場先俾佢check
Siuchoi
|
回覆 sai_sai 的帖子

咁衰?睇人恰!
狐朦
|

人地係做保安工作,不過可能係唔小心睇錯左。明白你會嬲,如果佢有誠心道歉,原諒佢地啦,日日好多人偷野,有大學教授,有老師,有錢人,偷野的乜人都有,但睇錯左佢地都好驚比人投訴,有朋友做呢行。
babynetnet
|
依間舖係唔係傻架……
sai_sai
|
goo_littlebb 發表於 18-11-1 19:20
同佢講有警察在場先俾佢check

如果得我一個,我會堅持等警察或要求職員道歉。
我媽咪膽小怕事,費事嚇親佢。
yucl_hk
|

去投訴

70~80年代咩
babywb
|
sai_sai 發表於 18-11-1 19:19
中午喺大本型,見到生X館(家品廚具店)做緊大減價,所以去望吓有冇野啱買。

舖頭為咗限制人流,設定咗大約3 ...

元朗有間藥房龍x都要人俾個袋佢睇,啱啱俾完錢要睇返個袋,重要睇埋張單添呀,我係咪可以唔俾佢睇㗎。
sai_sai
|
Siuchoi 發表於 18-11-1 19:25
回覆 sai_sai 的帖子

咁衰?睇人恰!

我覺得係睇人恰!

職員應該唔知我和媽咪係同行,以為我媽咪單獨一人。
我估佢想做場戲俾小偷睇,佢哋係會查袋的,唔好打算偷野。
tansyneko
|

sai_sai
|
狐朦 發表於 18-11-1 19:30
人地係做保安工作,不過可能係唔小心睇錯左。明白你會嬲,如果佢有誠心道歉,原諒佢地啦,日日好多人偷野, ...

如果佢係穿着制服的保安 + 講得出我媽咪有邊個動作令佢哋懷疑,又提供 CCTV 作証真係做過,再加句:唔好意思......麻煩你俾個袋我望吓。

我諗我會好體諒!
狐朦
|
sai_sai 發表於 18-11-1 19:35
我覺得係睇人恰!

職員應該唔知我和媽咪係同行,以為我媽咪單獨一人。

應該唔會咁,唔怕比人投訴咩,自己睇錯就真
1mocha
|
係澳洲,呢個係指定動作。
狐朦
|
sai_sai 發表於 18-11-1 19:38
如果佢係穿着制服的保安 + 講得出我媽咪有邊個動作令佢哋懷疑,又提供 CCTV 作証真係做過,再加句:唔好意 ...

係呢個冇禮貌,不過有好多保安是便衣。所有大連鎖店都有便衣。
wiiabcd
|
我住澳洲都習慣晒離店時人人都要俾保安/職員檢查手袋, 檢查BB車籃, 檢查環保袋.
mini1204
|
我又無乜所謂
與人方便
sai_sai
|
狐朦 發表於 18-11-1 19:39
應該唔會咁,唔怕比人投訴咩,自己睇錯就真

個職員企喺門口負責限制人流,無入過舖。
可以睇錯到啲乜野
sai_sai
|
1mocha 發表於 18-11-1 19:39

這裏是香港。
eziznw
|
1mocha 發表於 18-11-1 19:39

我都想講。