自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

登!登!登! 發表於 18-11-2 12:55
回覆 babywb 的帖子

我去過幾次都無喎

因為佢改左將啲大袋野擺晒係門口重要攞號碼牌呀嘛。

伯爵府

回覆 babywb 的帖子

我次次都揹個大背囊加個手抽袋入去睇野

侯爵府

我都曾經係一田發生同樣情況, 俾完$$$, 俾食蕉叫停,查袋, 我即刻開袋俾佢睇, 睇完, 食蕉講句" 唔好意思, 阻住你...唔該晒"...... 我又無咩hard feeling..有禮貌, 佢又職責所在... 咪將就吓囉... 一日咁多人出出入入, 睇錯眼, 又或者抽查啫...唔需要動氣.....

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

其實樓主嬲好合理,因為兩點:1.個位職員好無禮兼命令式(其他地方都會例查,但d職員會加句唔該/麻煩你俾個袋我檢查一下)2.無啦啦話查就查但無合理解釋(其他地方一係就一開始就開宗明義公開咁話會查袋,仲會一早解釋係為左安檢,如迪士尼,一係就隨機抽查,但都會講聲點解查,如公司規矩、或者當事人好似在貨架附近開過個袋等)

我諗呢度嘅jm可以再細心想像下個情景:你俾完錢行梗出鋪頭,門口職員一句:「喂!你!打開個袋俾我睇!」你真係會一d感覺都冇?

伯爵府

a!b@c# 發表於 18-11-2 13:29
其實樓主嬲好合理,因為兩點:1.個位職員好無禮兼命令式(其他地方都會例查,但d職員會加句唔該/麻煩你俾個 ...

同意, 有禮貌既唔介意俾你check, 而家警察查身分證,都要講句唔該啦

個d話樓主小題大做, 為難保安既jm, 講就講到冇所謂, 到真係發生係佢地身上, 咪一樣唔高興上黎bk呻

水晶宮

mini1204 發表於 18-11-1 19:43
我又無乜所謂
與人方便

yes, agree

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

我是樓主, 我也會好嬲,唔係有無所謂問題, 係唔尊重人問題!! 就係行得正先無必要比你查!!

翡翠宮

減齡達人勳章

狐朦 發表於 18-11-1 19:30
人地係做保安工作,不過可能係唔小心睇錯左。明白你會嬲,如果佢有誠心道歉,原諒佢地啦,日日好多人偷野, ...

但語氣可以好少少嘅,訓示式又太過份

子爵府

回覆樓主:

好多年前,講緊是九十年代初
我仲係一個初中生,背住個袋入惠long,
我可能在貨架前打開過個袋,
咁離開時個職員都叫我打開個袋比佢check
咁我自己知清白,就任得佢check,
但返到屋企同阿媽講番果一刻
原來都有少少難受
所以都明白樓主的感受
你保護到媽咪,叻女

大宅

回覆樓主:

咪比佢check下囉,
我無所謂

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章

狐朦 發表於 18-11-1 19:30
人地係做保安工作,不過可能係唔小心睇錯左。明白你會嬲,如果佢有誠心道歉,原諒佢地啦,日日好多人偷野, ...

security, no power to ck bag, pls call police

首頁

尾頁

跳至