嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我bb飲奶時係咁喘氣飲完都喘一陣,但平時就無喘...... 想同佢睇下醫生,係咪應該睇耳鼻喉科定係普通科,請問有介紹嗎,謝謝

回覆 kmbb519 的帖子

Hi kmbb519,初生BB呼吸道較窄,比較常見嘅BB食奶/瞓覺時呼吸聲比較大,係食奶/瞓覺時頸部摺住或者鼻垢嘅影響,亦有可能係奶瓶蓋扭得太緊影響對流,媽媽留意下食奶或者瞓覺時姿勢,避免頸部摺住,如果平時抖氣冇明顯"hehe"聲,媽媽唔駛太擔心住。BB飲奶好唔好呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-11-2 12:23

Hi kmbb519,初生BB呼吸道較窄,比較常見嘅BB食奶/瞓覺時呼吸聲比較大,係食奶/瞓覺 ...

哎呀,飲奶時頸部好似係有摺住呀⋯⋯因爲我諗住佢坐直 d 飲會好d bb飲奶都 ok 呀,只係間中透氣好似有鼻寒聲咁,佢呢兩日好扭計成日喊 我估佢唔舒服,之前好少喊 我駛唔駛買吸鼻器試下同佢吸呢?唔該哂你
大事化小, 小事化毛.........

別墅

會唔會一路飮出多汗?

kmbb519 發表於 18-11-2 13:30
哎呀,飲奶時頸部好似係有摺住呀⋯⋯因爲我諗住佢坐直 d 飲會好d bb飲奶都 ok 呀,只係間中透氣好 ...

BB鼻孔比大人狹小、敏感,鼻粘膜上的細小血管和分泌物(鼻涕)可以粘附塵埃、病毒、細菌,保護呼吸道,初生BB嘅皮膚好幼嫩,唔適當使用吸鼻器、鹽水噴鼻,可能會弄傷BB鼻粘膜,濕潤的空氣可以軟化鼻垢,係沖完暖水浴後輕按BB鼻仔都可以清到鼻垢架。初生BB腸道未成熟容易產生肚風,肚風係比較常見令BB扭計原因,BB肚仔有冇漲漲實實咁?
放唔放到屁?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-11-2 12:23

Hi kmbb519,初生BB呼吸道較窄,比較常見嘅BB食奶/瞓覺時呼吸聲比較大,係食奶/瞓覺 ...

如果抖气 Hehe声 点算?

回覆 WaiKwanWong 的帖子

Hi WaiKwanWong,BB幾大? 除左食奶外抖气都會 Hehe聲? 精神和胃口好嗎?

大宅

我仔又係咁,而家出世廿幾日,飲奶好大聲, 好飲透唔到氣,鼻寒聲咁。平時訓覺又冇野。我有唸過係唔係p牌奶樽要好用力吸所以咁,但轉過其他快流速既牌子佢唔識食,流晒出來。我都想知佢咩事,因為成日見佢飲得咁辛苦好痛心

珍珠宮

gigiwu1982 發表於 18-12-17 23:18
我仔又係咁,而家出世廿幾日,飲奶好大聲, 好飲透唔到氣,鼻寒聲咁。平時訓覺又冇野。我有唸過係唔係p牌奶 ...

我問過醫生呀 佢話正常喎!話咩喉嚨未發育好,大約三個月後就唔會,我b而家兩個月,飲奶時無乜喘,但平時透氣間唔中會咕咕聲,好似有啖咁
大事化小, 小事化毛.........

首頁

尾頁

跳至