小朋友比賽係咪好多都係買cert.?

fukuoka_saga
|
我見好多比賽,興趣班老師都叫參加,報名多數比幾百元。其實係咪好多豬肉獎?要黎做portfolio?其實有冇用?
親子皇帝
|
回覆 fukuoka_saga 的帖子

可以答你,無論係小朋友定大人嘅比賽都係
親子皇帝
|
fukuoka_saga 發表於 18-11-2 10:25
我見好多比賽,興趣班老師都叫參加,報名多數比幾百元。其實係咪好多豬肉獎?要黎做portfolio?其實有冇用? ...
有冇用就見仁見智,
當小朋友儲PORTFO黎面試,睇果個都會諗"呢D CERT,獎咪又係買返黎"
如果冇儲,可能人地又會諗"連比錢買個機會都唔做"
邊考慮到咁多丫,睇番小朋友興趣,或者有咩比賽可以TEST到佢能力啦
南丁媽咪
|
我報左五間
只有一間收portfolio
我係刻意唔放cert
放cert唔係已經唔興咩?

除非大型有公信力啦
TingTing
|
名幼一睇就知你咩事!
cche93
|
fukuoka_saga 發表於 18-11-2 10:25
我見好多比賽,興趣班老師都叫參加,報名多數比幾百元。其實係咪好多豬肉獎?要黎做portfolio?其實有冇用? ...

根本就係
yurijm
|
換個角度
唔放cert,又顯示唔到「家長願意花資源栽培小朋友」既特點

所以睇你揀乜學校
進取學校真係會望下豬肉獎
老師們有經驗
識得解讀背後意思。。。
|
TingTing 發表於 18-11-2 10:36
名幼一睇就知你咩事!

小學
|
南丁媽咪 發表於 18-11-2 10:34
我報左五間
只有一間收portfolio
我係刻意唔放cert

咁portfolio放咩?
小曳人
|
唔一定

e.g. 我d仔鍾意捉棋,佢鍾意去比賽,當玩,d cert. 分人人有份嘅參與證書,同名次,有名次係bonus,無名次都會參加
因為比賽本身,就係一個學習過程,佢除咗學習該活動外,仲要學輸!抗逆力呀!

用途呢.. 大仔K3開始學,5-6月開始有冠軍,但直私報名已過,叩門時老師只講咗句:阿仔好醒喎~ 不過都要睇下佢面試表現..
結果咪唔收!

之後,我認係用獎+學業成績轉校嘅

而出名多豬肉嘅,係畫畫比賽,同奧數,因為分%,e.g top 10%, top 20%, top 40% 都會有獎

學校老師係知道邊d獎係堅嘅,邊d係流嘅
miriam
|
fukuoka_saga 發表於 18-11-2 10:55
小學
黎緊考小一?

我幫過朋友執 portfolio, 有既 cert 一隻手數晒, 個 d 仲要係無乜用既野, 最終小一叩津小時即收.

Pink_Cake
|
咁讀咩 考咩cert 先有用??????????????
brindlewin
|

興趣班老師當然建議,回來裝飾佢窗櫥。

但有料小學點會冇辨別能力?
豬肉獎都當真,咁斤兩有幾多呢?

top rank 小學只收2張A4(最多4版),填到密密麻麻,已經係poor presentations,再看原來豬肉允數,你覺得有吸引力嗎?
brindlewin
|
fukuoka_saga 發表於 18-11-2 10:55
小學

小學就更眼利。
|
brindlewin 發表於 18-11-2 11:25
小學就更眼利。

咁有咩奬先有用?
ebhaaoff
|
國際性認可咪有用,猪肉獎老師一睇已知
|
ebhaaoff 發表於 18-11-2 11:45
國際性認可咪有用,猪肉獎老師一睇已知

咁社區搞個d,文化協會個d⋯⋯拎黎都冇用。
ebhaaoff
|
fukuoka_saga 發表於 18-11-2 11:47

Poyau
|
fukuoka_saga 發表於 18-11-2 11:47

無乜用
happybebebe
|

小學升中就考頭三名最有用