自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大廚勳章

回覆樓主:

我唔係

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我記得有位名人講過,伊斯蘭教徒係世上最長情的教徒,一出世到死都信伊斯蘭教,唔似得華人中途信教

大宅

好多時都係。事事亨通的話,可能信自己多過信宗教。大部分人係在痛苦及患難中反思。

子爵府

我因為變故後唔信

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

amy730 發表於 18-11-2 15:29
我記得有位名人講過,伊斯蘭教徒係世上最長情的教徒,一出世到死都信伊斯蘭教,唔似得華人中途信教
...

係無得選擇啫, 其實幾慘.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得有些人會係,搵精神食糧繼續支持自己行落去,所謂嘅神/偶像,都是人創出嚟

禁止訪問

侯爵府

宗教都係導人向善, 殊途同歸。唔一定係發生大事之後先信教, 信教都幾講緣份。

珍珠宮

jasmineoj 發表於 18-11-2 16:27
我因為變故後唔信

可以分享一下嗎?

水晶宮

回覆 syne403 的帖子

我冇信,但係醫療過程中我明白到人有事就要揾寄托,我都有過一刻相信, 但最後我自己意志力強冇信仰都捱得過. 我唔反相人有信仰, 不過人地唔信千其唔好迫人, 我真係係醫院見識過某教既利害, 佢地對我來講同法輪功冇分別.

子爵府

開心吸收勳章

syne403 發表於 18-11-2 11:39
身邊有親人和朋友都係發生咗家庭變故同出事後先信教,鄭秀文都係患咗抑鬱後信教,我無宗教信仰,但覺得宗教導 ...

身邊好多人係, 當考慮到子女要入某些學校的時候

珍珠宮

luvkaka 發表於 18-11-2 17:12
回覆 syne403 的帖子

我冇信,但係醫療過程中我明白到人有事就要揾寄托,我都有過一刻相信, 但最後我自己意 ...

我有時都覺得,會用你最脆弱的弱點去入手。

明明本來唔係咁差,都會言語上講到更差,再好幫我咁。等冇哂信心,要搵教會幫手(心靈上)。

我覺得世上有主宰,但有也不會是由人傳開去的,規條也是由人去定,算是什麼。

當然我有時都會聽余德淳分享,有道理的會聽,他是心理學家,好易令人聽很舒服。

如果沒有理據的,不要怕只要信,我就不會相信。

luvkaka    發表於 18-11-2 17:45

大宅

TinyTomato 發表於 18-11-2 11:47
我會用 "乘虛而入" 來形容。

珍珠宮

回覆樓主:

識人順風順水,有錢有前途都信。
亦識人大風大浪都唔會信。
根本無一定,信仰係自己的決定,別人因何原因,都是佢個人意願,無人迫到。

子爵府

芒果米池 發表於 18-11-2 17:12
可以分享一下嗎?
唔太詳細講
就係覺得如果有神,點解會有咁多人做好人,最後收場都好差

珍珠宮

畀面勳章

都有機會因為變故而唔信

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 starrymama 的帖子

我唔係

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

這個好睇個人,遇巨變而自己沒能力承擔,借助信仰去增加自己能量/信心,這樣沒什麼不妥。我也遇巨變,但從沒有借助神/彿之類的想法,因我深信自己有能力跨得過。

珍珠宮

jasmineoj 發表於 18-11-2 17:53
唔太詳細講
就係覺得如果有神,點解會有咁多人做好人,最後收場都好差

明白的,謝回覆

男爵府

芒果米池 發表於 18-11-2 17:41
我有時都覺得,會用你最脆弱的弱點去入手。

明明本來唔係咁差,都會言語上講到更差,再好幫我咁。等冇哂 ...

應該係:不要怕只要信係咪呀?

首頁

尾頁

跳至