網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

十幾年前, 房間好興裝吸頂燈, 用燈膽或光管, 外邊有塊磨砂玻璃遮住去裝飾果種, 現在環保講慳電, 個個換晒做LED燈, 但買盞新燈, 連安裝幾舊水....原來, 是有DIY自己改裝LED燈模組, 10蚊雞有交易....好簡單, 用磁石吸住, 及夾住電線, 拆走原有燈座仲耐過裝塊模組

https://item.taobao.com/item.htm ... 945&_u=21ruiece4a06

1號閑人    發表於 18-11-16 13:32
Cheuk2012    發表於 18-11-3 00:42
333s    發表於 18-11-2 12:08

大宅

點解唔用LED燈膽? 因為燈膽設計, 是直立安裝的, 發光角度360度, 但如果裝係吸頂燈, 要橫放, 有一半發光面積遮住要靠反光, 光效率冇左4成, 所以裝個7W燈膽, 實際光度等於4W, 用這些模組, 連玻璃都冇, 效率最高....

象牙宮

pangdeng 發表於 18-11-2 11:58
十幾年前, 房間好興裝吸頂燈, 用燈膽或光管, 外邊有塊磨砂玻璃遮住去裝飾果種, 現在環保講慳電, 個個換晒做 ...

用磁石吸住, 及夾住電線, 拆走原有燈座仲耐過裝塊模組

請教一下: 
跟足指示就行了么?

那我就省掉几百安裝灯費了。
叫CF弄1个灯,人家不太願意。香港人工貴。

原本想等全屋灯都坏掉,全屋更換LED。
暫時,灯有的只剩1个灯旦亮。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 18-11-2 12:13
請教一下: 
跟足指示就行了么?

先拆走用螺絲上住的玻璃, 將原有燈座拆走, 我自己果盞是雙燈座, 燈座也是用螺絲上住, 最好有十字批+鉗仔, 就易拆, 電線乜是用螺絲上落燈座, 如果是焊死, 就要剪斷電線, 再用cutter開皮凸出少少電線金屬, 夾落新模組內, 另一個燈座, 拆掉的電線, 要剪去金屬, 最好用電線膠布包住個頭以防漏電。

我本身間房細, 7X8尺, 用6W果種已夠光, 最抵死是, 買一塊6.6人仔, 都包郵....

333s    發表於 18-11-2 15:01

琥珀宮

回覆 pangdeng 的帖子

謝謝分享

大宅

如果你幾百蚊買盞LED風扇燈或吸頂燈, 用幾年壞左, 係咪要成盞換過? 唔環保之餘, 慳埋的電費都唔夠買盞新燈.......有了這種模組, LED燈壞左, 就好似換燈膽咁, 自己DIY換過佢, 中意換乜火數, 乜顏色, 甚至玩變光, 換做遙控燈, 只要燈盤尺寸許可就得....

以後, 屋企d燈唔洗好似玩裝修咁, 幾年換一次, 我上圖盞燈, 已經用了18年, 只要抹番乾淨, 就同新唔差太遠。

333s    發表於 18-11-3 18:11

大宅

如果, 你是租屋,, 或住公屋, 唔想花太多錢裝吸頂燈, 但就咁裝個燈膽又不太美觀, 又有另外選擇....

https://detail.tmall.com/item.ht ... perties=20397:10122;13381687:10122

這款飛碟燈, 似簡單的吸頂燈, 做到燈膽咁, 扭上去就用得, 又有好多火數及顏色揀, 壞左又易換....

大宅

pangdeng 發表於 18-11-3 10:38
如果, 你是租屋,, 或住公屋, 唔想花太多錢裝吸頂燈, 但就咁裝個燈膽又不太美觀, 又有另外選擇....

https:/ ...
呢個正!謝謝分享!

333s    發表於 18-11-3 19:11

大宅

栗頭老師 發表於 18-11-3 17:35
呢個正!謝謝分享!

原本設計比商場、超市、街市或舖頭用, 家居唔想落咁重本或裝係浴室廚房露台都是一個唔錯的選擇, 本來另外有些牌子個外殼是又金又銀仲靚仔, 不過評語話耐用程度就麻麻, 始終是大廠如佛山照明或歐普照明會比較信得過, 起碼這兩個牌子, LED燈膽, 我用了2~3年, 一個都未壞過....

象牙宮

歐普照明。。。。 算是品牌
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 18-11-3 19:12
歐普照明。。。。 算是品牌

計歷吏, 佛山照明耐過歐普好多, 不過, 係強國照明品牌排行榜, 歐普就全部高過佛山照明...

但係, 之前有人測試過, 同一功率下, 佛山照明LED燈膽, 光度比歐普高, 其他產品就唔知, 這個測試是幾年前做的...

大宅

栗頭老師 發表於 18-11-3 17:35
呢個正!謝謝分享!

淘左個10W燈膽試, 取代原有的7W LED膽, 果然光好多

象牙宮

pangdeng 發表於 18-11-2 11:58
十幾年前, 房間好興裝吸頂燈, 用燈膽或光管, 外邊有塊磨砂玻璃遮住去裝飾果種, 現在環保講慳電, 個個換晒做 ...

請教您,

電源線 : 怎么接?。

理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 18-11-15 20:46
請教您,

電源線 : 怎么接?。

電源是AC, 冇分正負極, 所以用送的接線器求其一對一咁接上就ok....

如果電器本身是帶有機械式開關制的, 就要分火線及中線, 因為如接錯, 開關只斷了中線, 仍會有漏電危險, 同樣地, 有三線的電器, 係唔可以搞錯水、火及中線, 這是電工基本常識。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

係呀,而家呢款燈已經好方便,
我今年先換吸頂燈,
以前一直用燈膽款,
個店員仲話到時換直接磁吸,
好方便~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

大宅

sharonhwyc 發表於 18-11-16 02:27
係呀,而家呢款燈已經好方便,
我今年先換吸頂燈,
以前一直用燈膽款,

早兩日出鴨寮街, 唔少賣手機/工具舖, 都變左賣LED燈飾/燈膽, 一盞吸頂燈要三百蚊或以上, 應未包安裝費, 叫c fu上門裝, 可能仲貴過盞燈....

我睇番自己的吸頂燈, 主要是靠一粒爆炸螺絲上住, 如果有個舊位, 鬆粒絲母接兩條線, 再上番盞新燈, 都唔算好難...當然, 有這種磁吸燈板, 就更方便快捷....

333s    發表於 18-11-16 14:47

首頁

尾頁

跳至