初B係唔係一定會嘔奶

ami703
|
bb而家一個月, 成日嘔奶, 好擔心! 我見表姊個b都唔係咁..
紫色線
|
正常係
emmmacyk
|
因人而異,我大仔好少嘔奶,印象中係冇試過,久唔久嗝完即刻回一啖奶就有
freshrose
|
我BB 4個月大, 佢呢4個月嘔奶次數應該少過5次, 如果經常嘔奶可能係佢胃酸倒流, 要睇醫生架
kmbb519
|

我b 飲十次 嘔5次倒 不過唔多 一啖仔嘔出來 .. 醫院姑娘話唔多就唔怕

cookingbaby
|
我個以前唔止嘔奶,仲係個鼻度噴奶或者水出嚟,果陣自己又唔識窩,真係到傻曬。
我要做媽媽
|
大部分都係會嘔奶架,初生bb胃淺,好容易嘔既
xxphilxx
|
嘔都正常既,如果唔係嘔太多既話就ok
ipcs
|
ami703 發表於 18-11-2 12:05
bb而家一個月, 成日嘔奶, 好擔心! 我見表姊個b都唔係咁..

我大仔唔會成日嘔,但細仔有成日嘔,仲係由鼻噴射式嘔出來,初時見到會好驚。
後來上網search過點解會咁,原來BB個胃淺就會咁,3個月左右會好d,而家就嚟半歲,無再咁了。
tinaw8
|
可能奶粉比較heavy, BB消化唔切就餵第二餐, 佢就會嘔架喇
haha748494
|
BB胃淺,每次飲完要掃風,“R”一聲之後再抱多一陣。
hp666
|
係呀,餵完要打直抱一陣,同埋少食多餐
berberbb
|
掃風要掃幾次初初餵B我都掃3-4次
puppydingo
|
我孖b
一個嘔到6個月有colic。餐餐嘔。
一個好少嘔。

所以個個bb都唔一樣。
蝴蝶so
|
試下易消化既啦,illuma organic,都有JM話唔錯呀
ami703
|
freshrose 發表於 18-11-2 12:25
我BB 4個月大, 佢呢4個月嘔奶次數應該少過5次, 如果經常嘔奶可能係佢胃酸倒流, 要睇醫生架 ...

嘔咁少,一個星期都唔止5次...胃酸倒流咁大件事...唔好嚇我啦
ami703
|
haha748494 發表於 18-11-5 15:46
BB胃淺,每次飲完要掃風,“R”一聲之後再抱多一陣。

平時都掃到佢有ERR架啦,今晚再試下先抱多陣先
ami703
|
puppydingo 發表於 18-11-5 18:06
我孖b
一個嘔到6個月有colic。餐餐嘔。
一個好少嘔。

餐餐咁嚴重,咁你有冇再補返俾佢呀?
puppydingo
|
ami703 發表於 18-11-6 18:14
餐餐咁嚴重,咁你有冇再補返俾佢呀?

無小食多餐。
6個月後好好多
haha748494
|
回覆 ami703 的帖子

可以試下將BB 伏係肩上,喺背脊深長咁順掃上去