5歲男童超強15頁履歷

kimasa
|
kitbebe
|
yurijm
|
做乜呢排咁多小朋友考學校post?

我唔會話人地係怪獸家長
因為只係個人選擇
主要睇學校會唔會收

又好老土地講,如果學校真係完全唔buy
就唔會有咁多家長都一窩蜂做同一件事啦
EK老生常談機會係留俾有準備既人

Pink_Cake
|
yurijm 發表於 18-11-2 12:10

我唔會話人地係怪獸家長
因為考小學季節囉.....
HK 而家家長真係好慘0家

tell-me-y
|
kimasa 發表於 18-11-2 12:05
贏在起跑線,5歲男童已有15頁履歷,見工都沒那麼強

Poor little boy.....

BLESS HIM......
wcpcelia    發表於 18-11-2 18:54
heilok
|

我唔會話人地係怪獸家長

Cert 從哪裏來? 當大家都係人有我有下,0-6 嘅市場係大到估唔到,養起好多人。
yurijm
|
heilok 發表於 18-11-2 12:17
Cert 從哪裏來? 當大家都係人有我有下,0-6 嘅市場係大到估唔到,養起好多人。
...

無錯
所以真係好應該由名小、直私小帶頭去做
可惜既係,唔係間間學校都肯限制小朋友cert既數量
所以你懂的

有好多事我唔方便講
但香港某啲教育機構(海量派cert果種),背後股東有部份係現職教育工作者
言盡於此
diego
|
我30幾年嘅人生閱歷應該都寫唔到15頁
新用戶
|
其實係咪真係有用架
bosch
|
diego 發表於 18-11-2 12:53
我30幾年嘅人生閱歷應該都寫唔到15頁

我都唔得。

不過要將睇過咩書都寫晒出黎,玩過d 乜,寫週記咁寫,寫埋性格,晒冷式咁寫式咁寫一定寫到。

香港人多數鍾意乜都要快,要精簡,又詞窮,俾我都寫唔到咁。大陸人小小野都可以寫到長篇大論,佢地有佢地既風格。
umama
|
heilok 發表於 18-11-2 12:17
...

Agree. 作怪
tester5
|
yurijm 發表於 18-11-2 12:24
無錯
所以真係好應該由名小、直私小帶頭去做
可惜既係,唔係間間學校都肯限制小朋友cert既數量

我聽過好多簡介會,暫時未聽過學校胆敢話唔收「補充資料」。
最多只係話最多收8頁,可縮印一頁4張cert.....所以最多可以放32張cert。
我覺得咁,某程度都係「鼓吹」家長收集cert。。
zola
|
無野既,學校係buy呢d,咁咪做呢d囉。話唔睇就呃人既。。。
大力大力
|
5歲已經15頁到15歲不是50頁了嗎?
Cindyleema
|
依家大人寫個CV都冇咁多
面試問返個小朋友 可能佢自己都答唔出
nainaitze
|

我唔會話人地係怪獸家長

認同
jasmineoj
|
硬係覺得水份好高
qq媽媽咪
|

lojo11
|
打針唔喊又關事?9588
sstepphanie
|