乙肝媽媽

mochimama
|
本身是乙型肝炎帶菌者,產科醫生要我去驗肝指數,怕超標咁就孕期要食藥,因為佢話就算BB出世打針都不能百分百防止被母體感染。結果驗出甲胎蛋白指數(即肝癌指數)超標,正常是 0 - 8.78,我是12.8。因為是在一般體檢中心驗,所以佢地都係打電話來講結果,又唔會分析,報告都要20日之後上體檢中心先有得攞。依家唯有 Book 定肝臟醫生,一拎到報告就去睇。

我上網做 research,話懷孕都有機會令呢個指數升高。
有無乙肝媽媽都相似經驗?謝謝。
cookingbaby
|
我有個朋友都有乙肝,但係佢生咗兩個BB喇,兩個BB都無乙肝。
kaman0617
|
mochimama 發表於 18-11-2 12:49
本身是乙型肝炎帶菌者,產科醫生要我去驗肝指數,怕超標咁就孕期要食藥,因為佢話就算BB出世打針都不能百分 ...

我陀緊BB先知自己係乙肝有菌,但醫院無話我要驗肝指數,可能我肝指數係安全指標內掛,BB出左世都打左支蛋白針預防BB感染,我B打第三針乙肝疫苗,唔放心問姑娘幾時可以出去抽血驗抗體,姑娘話有事既機會好微,叫我唔好咁擔心
kaman0617
|
cookingbaby 發表於 18-11-2 13:42
我有個朋友都有乙肝,但係佢生咗兩個BB喇,兩個BB都無乙肝。

你朋友係咪帶BB出去抽血驗抗體?
cookingbaby
|
回覆 kaman0617 的帖子

係呀,佢兩個BB都有驗嚟,都話有乙肝抗體。
kaman0617
|
cookingbaby 發表於 18-11-3 10:51

係呀,佢兩個BB都有驗嚟,都話有乙肝抗體。

我都打算帶BB去驗下,雖然姑娘叫我唔洗擔心,但都係驗下我先放心D
cookingbaby
|

係囖,其實驗下自己會放心好多嘅。就唔使一日掛心呢樣囖。
Michal
|
本身是乙型肝炎帶菌者,產科醫生要我去驗肝指數,怕超標咁就孕期要食藥,因為佢話就算BB出世打針都不能百分 ...

我都係呀,就係超標左,以家要等到28週再返去驗,如果到時指數都係高,就要食藥,直至生為止!(我以家17週)但醫生話,其實以啲個案好普遍,叫我唔需要擔心!同食藥都唔會對Bb 有影響⋯⋯
mochimama
|
Michal 發表於 18-11-5 06:57
我都係呀,就係超標左,以家要等到28週再返去驗,如果到時指數都係高,就要食藥,直至生為止!(我以家17 ...

多謝你回覆,你話好普遍咁我都安心啲,因為我都未見到肝科醫生。我產科都係咁講,我依家13週要驗一次,7、8個月再驗一次。
祝你順利!同BB身體健康!
mochimama
|
kaman0617 發表於 18-11-2 15:00
我陀緊BB先知自己係乙肝有菌,但醫院無話我要驗肝指數,可能我肝指數係安全指標內掛,BB出左世都打左支蛋 ...

可以安全指標內就安心啲,因為我產科醫生話超標先要食藥,以防萬一。
Nbs
|

你驗甲胎蛋白,係咪 alpha fetoprotein (AFP)?
AFP 肝癌會高,大肚都會高,因為營養泡同胎盤都會釋放AFP. 大肚肝炎指數唔係睇AFP 架。
GCHK
|
cookingbaby 發表於 18-11-3 11:24

係囖,其實驗下自己會放心好多嘅。就唔使一日掛心呢樣囖。 ...

係亞,驗下,自己都放心D
mochimama
|
Nbs 發表於 18-11-5 20:15
你驗甲胎蛋白,係咪 alpha fetoprotein (AFP)?
AFP 肝癌會高,大肚都會高,因為營養泡同胎盤都會釋放AFP. ...

係呀,AFP 超標,而其他指數就正常