母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

YING_WAI 發表於 18-11-2 21:35
按摩一下,再泵

想問下平時唔泵時會唔會按摩?

因按按下就會滴奶,覺得好煩呀。

複式洋房

Aquarius12 發表於 18-11-2 13:41
我B出左世十幾日,我泵黎泵去都係得20-30ml奶到,飲極上奶湯都冇多過咁,請問要點做先會多D奶同keep到個量架? ...

我頭1個星期無餵過阿b
跟住2個星期埋身餵 每2-3個鐘一次
後來覺得太煩同埋一個人個晒太辛苦
就轉全泵
初初真係泵唔出 得幾ml
後尾一邊食 另一邊泵
如是者行左幾就2邊都泵得出
但我用spectra 9+唔得 反而用醫院級嘅就得左+去試清楚要咩大小嘅喇叭(呢樣最重要)

由一個始20ml ⋯每日7-8泵
每十日到就多啲⋯到2邊加埋60
到80⋯到100⋯到而家每泵有200-300 (返工前一星期轉返6泵)
我一開始以為唔會行到人奶路
補下補下奶粉 又捱到全人奶嘅一日。所以加油呀

別墅

YING_WAI 發表於 18-11-2 18:16
休息多啲,飲多啲水,每3個鐘泵一次或埋身,最重要唔好放棄!(emoji)

我飲代茶咋,又話坐月唔好飲水

子爵府

回覆樓主:

我用Cimilre F1, 上一胎用到而家。舊泵。
泵前飲一大杯水(而家坐月, 我飲炒米水)。
泵後又飲一杯。 一日泵6,7次就起碼飲左12至14杯。
我鍾意用單泵,(F1 可以雙泵) 因為我會一邊推/按一邊泵。 另外果邊, 我 用 haakaa 吸出黎。 頭10分鐘, 未泵果邊, haakaa 都幫手吸到70~100ml.
另外, 我每邊泵大概12,13分鐘。永遠都由力度 level one開始加上去, 例如 level 1 兩分鐘, 之後轉 level 2, 兩分鐘後又轉 level 3,..

子爵府

joetreemo 發表於 18-11-10 01:16
泵後又飲一杯。 一日泵 ...

兩邊泵晒之後我會每邊再 空泵3至5分鐘。 即係預左無奶出照泵。 比身體知道, BB唔夠飲,要再造多啲奶。

如果有精神同時間既, 就每一兩日, 搵一節做power pump.

我而家每次都有150ml以上, 如果隔左5個鐘先泵, 可以有300ml 阿仔都係食緊 90ml.

子爵府

回覆樓主:

我上胎都問人借個Swing用一排, 都覺得唔係好適合我。 我用F1, 但係配 medela 樽。 覺得呢個配搭非常好。

別墅

joetreemo 發表於 18-11-10 01:23
我上胎都問人借個Swing用一排, 都覺得唔係好適合我。 我用F1, 但係配 medela 樽。 覺得呢個配搭非常好。
...

我覺得Medela swing 我泵唔清,用手再揸仲有得出,同埋可能位置問顯有f位明明仲有奶可揸到噴柱,但個泵唔得,我用手揸就有柱出。

男爵府

Korala 發表於 18-11-9 20:26
想問下平時唔泵時會唔會按摩?

因按按下就會滴奶,覺得好煩呀。

我泵時有按,健康院姑娘話正常是不需要按,但係我想快啲泵完,所以都要一路泵一路按,除非塞左,我會先按,用紗巾 墊住,就唔會滴到周圍都係。

男爵府

joetreemo 發表於 18-11-10 01:16
泵後又飲一杯。 一日泵 ...

請問用泵係咪每次泵完都要全部配件拎去消毒一次e.g 喉,罩....

子爵府

BOYUBABY 發表於 18-12-22 16:25
請問用泵係咪每次泵完都要全部配件拎去消毒一次e.g 喉,罩....

喉 唔洗清潔,都唔洗消毒,因為從不接觸到奶。
罩 ,即係個喇叭? 要清潔消毒架。 我有4 個, 每次用一個, 所以用完一次就會放埋一邊等洗同消毒。
但我覺得,用完一次後,熱水沖下放入雪櫃,下次用之前再熱水沖下都OK.

男爵府

joetreemo 發表於 18-12-22 22:23
喉 唔洗清潔,都唔洗消毒,因為從不接觸到奶。
罩 ,即係個喇叭? 要清潔消毒架。 我有4 個, 每次用一個 ...

Thanks~因為我都準備做全泵媽
有部F1,d人話買多套配件可以唔洗消毒得甘密,我上網睇F1配件好似下面圖甘一pack,以為喉都要消毒...

請問F1係咪買下面圖果set配件已夠,仲有無其他野要配?

子爵府

BOYUBABY 發表於 18-12-22 22:35
Thanks~因為我都準備做全泵媽
有部F1,d人話買多套配件可以唔洗消毒得甘密,我上網睇F1配件好似下 ...

係呀, 仲要配既係奶樽囉。 其實隻(飛碟),都唔洗同消毒,因為接觸唔到啲奶, 係第一次用之前洗下就得。

男爵府

joetreemo 發表於 18-12-23 07:26
係呀, 仲要配既係奶樽囉。 其實隻(飛碟),都唔洗同消毒,因為接觸唔到啲奶, 係第一次用之前洗下就得。
...

多謝你既解答

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

sugarmama37 發表於 18-12-24 04:22

你分享得好詳細好清晰,謝謝(emoji)

我用過3/4款儲奶袋,都無太在意儲奶袋個容量顯示。我會寫上日期同容量,因為液態同固態個體積都不一樣架喎。 即係冰奶會膨脹左架嘛。

其實不同牌子既奶樽刻度都會有少少出入,阿B飲少10ml 8ml , 嘔一次奶都喺度啦~

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

sugarmama37 發表於 18-12-24 04:22

你分享得好詳細好清晰,謝謝(emoji)

我會洗同消毒飛碟,因為我泵完係見到有奶彈左上去,個飛碟係有奶既。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

別墅

newspaperhang 發表於 18-12-25 07:22
我會洗同消毒飛碟,因為我泵完係見到有奶彈左上去,個飛碟係有奶既。

我都係

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊