請教曾在寶血開刀生B的朋友

菩提子
|
有意想去寶血開刀生B..但醫院未能提供足夠資料解答..想請教近日曾在寶血生B的朋友..
1.請問你幾時在寶血生B呢?...最遲要幾多週BOOK?
2.我打電話問過姑娘佢地有幾多大房?幾多二人房,?但個住院部姑娘好無耐性地答"總之你BOOK左入院就一定有房你了, 依家答你幾多房都無用.."..感覺不好, 又不是什麼秘密.. 請問是否可以港人免費住2人房?
3. 你約陳醫生開刀, 醫生費幾錢?麻醉師幾錢呢? 有什麼時段可以選擇?你有擇日子//時間嗎?要否加錢?
4.醫生可以俾你幾多週開刀?
5. 我問寶血,幾多週才接收? 個姑娘答唔到我,話醫生接收佢地就收..是嗎?
6.請問, 你大約幾錢埋單出院?
7.寶血的房新正,舒服嗎? 姑娘服務好嗎?育嬰房的姑娘服務好嗎?
8.有什麼特別值得讚許的嗎?

9. 醫院有送新生兒照片/相冊嗎? 會否幫手在手術室拍出生照?
10. 兒科醫生是否有得選擇? 因打去寶血問, 個姑娘乜都無答, 話入院就會安排兒科醫生,唔使擔心..但我想知有哪些兒科醫生選擇,她又答不到..

太多問題..謝謝你解答..
wakakababi
|
1. 我上星期先係寶血生完B,不過係順產。我嗰陣係30w先第一次到寶血產檢,之後嗰日就book埋

2. 我係有upgrade住2人房,你book嗰陣佢地會講有房嘅話,港人免費住2人房。

5. 其實都係,我30w先第一次到寶血產檢,醫生收佢地就收架喇。

6. 我順產埋單40k,我係join左個package。

7. 2人房其實都吾係話好大,床邊位都有少少窄同迫。不過吾係住大房,2人房都算可接受啦,始終得2個人。姑娘服務都幾好,都會定時定候泥同你做檢查,你有問題佢地都會解答你。育嬰房的姑娘服務都ok,佢地都會教你點餵母乳,每次都會問你下餐泥吾泥餵母乳,如果你話泥,夠鐘都見吾到你,佢地會泥病房搵你!

wakakababi
|
8. 我覺得寶血相對比較少媽媽選擇,所以我覺得d服務照顧都幾好,不過依到就只有餵奶時段淨係媽媽先可以去見到bb,其他時間同家人就要隔住玻璃見。仲有出院會有一大袋贈品,都好豐富!

9. 有架,有1張即影即有全家幅,之後有成10張左右bb剛出世嘅相,不過係同1個pose嘅bb相,但就有吾同frame同size。會係手術室幫你用影相架!

10. 吾清楚有無得選擇,但我估主要係得一個兒科醫生。兒科醫生每日都會為bb檢查之後再同媽媽親身講返,住院期間都係同一個兒科醫生跟進。
crystalhon064
|
wakakababi 發表於 18-11-2 20:06
1. 我上星期先係寶血生完B,不過係順產。我嗰陣係30w先第一次到寶血產檢,之後嗰日就book埋

2. 我係有upgr ...

好詳盡!多謝分享!想問你話30週先寶血第一次產檢,你搵嗰個醫生係唔係駐院㗎?係咪駐院醫生先可以join package?
菩提子
|
wakakababi 發表於 18-11-2 20:07
8. 我覺得寶血相對比較少媽媽選擇,所以我覺得d服務照顧都幾好,不過依到就只有餵奶時段淨係媽媽先可以去見 ...

謝謝解答。
請問你埋單幾錢?
|
菩提子 發表於 18-11-2 21:55

謝謝解答。

佢講左埋單40k
菩提子
|
crystalhon064 發表於 18-11-2 21:57
佢講左埋單40k

(emoji) 眼大睇過龍添。謝謝
wakakababi
|
crystalhon064 發表於 18-11-2 20:28
好詳盡!多謝分享!想問你話30週先寶血第一次產檢,你搵嗰個醫生係唔係駐院㗎?係咪駐院醫生先可以join pa ...

邱珮琪醫生,佢係駐院架。package應該係駐院醫生先可以join
|
wakakababi 發表於 18-11-2 22:54
邱珮琪醫生,佢係駐院架。package應該係駐院醫生先可以join

謝謝解答!
想問餵母乳嗰度係幾耐餵一次,係咪一定要姑娘叫先可以入去?
老公又可否抱下bb,還是要額外收費?
wakakababi
|
crystalhon064 發表於 18-11-3 10:15
謝謝解答!
想問餵母乳嗰度係幾耐餵一次,係咪一定要姑娘叫先可以入去?
老公又可否抱下bb,還是要額外收費 ...

餵奶 每日7:30/12:30/15:30/19:30
夜晚23:30/03:30我無去,我諗無咩媽媽會去。
第一次佢會問你去吾去餵,如果去,佢地吾會補奶比bb,佢地會等我地埋身餵左先。如果你有去餵,佢地會順便問你下餐去吾去。因為我每次都有去,我吾知無去一次點安排。
生完bb後,除左影相嗰刻老公可以抱住bb外,出院前都吾會抱到。
|
wakakababi 發表於 18-11-3 17:54
餵奶 每日7:30/12:30/15:30/19:30
夜晚23:30/03:30我無去,我諗無咩媽媽會去。
第一次佢會問你去吾去餵, ...

真係好多謝你解答啊(emoji)
你夜晚時間冇去,咁姑娘係咪會比沖奶粉比佢飲?係咪會問你㨂邊隻奶粉架?
另外寶血膳食方面如何,會食咩?有冇得㨂架?
探訪時間大概如何?
wakakababi
|
crystalhon064 發表於 18-11-3 18:36
真係好多謝你解答啊(emoji)
你夜晚時間冇去,咁姑娘係咪會比沖奶粉比佢飲?係咪會問你㨂邊隻奶粉架?
另外 ...

姑娘會餵佢地水奶,入院時會問你揀邊隻牌子。

我淨係有order早餐,有2個選擇。午餐晚餐屋企人送泥,我無留意。不過係自費架!

探訪時間好似係8am-10pm。係玻璃窗見bb就好似係1pm-8pm

|
wakakababi 發表於 18-11-3 23:46
姑娘會餵佢地水奶,入院時會問你揀邊隻牌子。

我淨係有order早餐,有2個選擇。午餐晚餐屋企人送泥,我無 ...

你真係超級好人啊!好清楚解答,謝謝你!祝你bb 身體健康!快高長大!(emoji)
ifcsir
|
crystalhon064 發表於 18-11-3 23:50
你真係超級好人啊!好清楚解答,謝謝你!祝你bb 身體健康!快高長大!(emoji)
...

為什麼選擇宝血?
|
ifcsir 發表於 18-11-4 01:03
為什麼選擇宝血?

比其他醫院平,又少人d