婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

tung_3bi 發表於 18-11-4 05:21
依家周圍都講緊人奶好,竟然有人話奶粉好,雖然奶粉又唔係毒藥,但係餵到人奶做咩唔比人餵,係咪有病
我果 ...

你喊住爆一鑊啦
「成日話佢哋對BB好
有冇人會比我更加對BB好呀
我係媽媽唔通我想害BB咩」

男爵府

tung_3bi 發表於 18-11-5 22:24
娘家就有,不過我未結婚之前都唔係同屋企人住,所以都好耐無番去訓,依家無啦啦仲要帶埋阿b番去,我驚佢地 ...

記住有娘家既女人先岑貴, 多啲帶阿b返去短住, 等你 c6 99 知道你係有娘家靠的。

複式洋房

女人嘅武器係「一哭二鬧三上吊」,你喊俾佢睇,佢係愛你一定會出聲。

大宅

感到同情
加油,最好返娘家湊,因為再咁落去你會捱唔住。
c6返工係辛苦,但都想佢可以幫下你手,
你要比佢知湊仔係辛苦。

男爵府

回覆樓主:

我奶奶一出聲,我就話我放完產假就番工,我唔理架喇,你地鍾意點就點,反正我番工咩都睇唔到,即刻無聲出

複式洋房

回覆 tung_3bi 的帖子

您老公係道德綁架您, 您要孝順所以我無得盡做人母親既責任.唔係一句關心bb就大晒, 唔係您想做我就要接受, 我都有權拒絕.
同一道理我明明食飽, 您關心我, 驚我餓, 比碗飯我.
係咪一句您關心我, 我就要食? 我有權飽. 一切都係您以為, 同您關心我, 想我好.
要比您老公知, 您有權孝順, 我都有權同bb建立關係.

伯爵府

tung_3bi 發表於 18-11-2 16:31
首先,我係同老公,奶奶,老爺一齊住,bb岩岩出世一個月左右
臨出院,b仔要照燈,黃疸紮介,照左一日就番得 ...

相見好同住難 ,我99無理過,理都係理d無謂嘅嘢

珍珠宮

環保接龍勳章

tung_3bi 發表於 18-11-4 14:54
個仔係我生,我重覆左好多次,佢話阿仔亦都係佢兩老個孫,佢地係咪為左個孫好都唔得吖,c6真係好似唔係好明 ...

講左咁多次老公都唔醒水,唯有同佢講,以後唔好怪我頂撞佢父母,自己都係為人母親,有責任保護個仔。剩係餵完人奶補奶粉已經要企硬。
人生本是苦

複式洋房

tung_3bi 發表於 18-11-3 16:09
我都有種阿b唔係我生既感覺,,我果日直情有d崩潰,我問我c6,到底阿b係咪我生咖,佢又話我點可以咁諗,,佢兩老都 ...

我都想問呢個問題,我既功用就係泵奶,但又唔可以怪99,我一早都想像到個仔出世會咁,唉。開口埋口就話泵奶辛苦叫我休息下,我去換片又叫我休息下,我去餵仔飲奶又叫我休息下,仲叫過我地不如BB床放佢房夜晚我地可以訓,最後我直接同佢講呢D都係我地兩公婆做新手爸媽既一個經歷黎既!老公話我諗太多,99想我坐月休息先會咁。不過以我對99多年既了解,之後都唔會放手,佢抱住個孫滿足笑個樣,點會放手...同6299住我已經冇左新婚生活,屋企咩都依住99為中心主導,家下連學做新手媽媽既權利都冇,但又唔怪得佢,因為人地眼中會好羨慕我,咩都有人幫手唔使做...可惜我唔想咁囉

別墅

mandiiiiiie 發表於 18-11-9 16:46
我都想問呢個問題,我既功用就係泵奶,但又唔可以怪99,我一早都想像到個仔出世會咁,唉。開口埋口就話泵 ...

別墅

KarenC 發表於 18-11-9 16:43
講左咁多次老公都唔醒水,唯有同佢講,以後唔好怪我頂撞佢父母,自己都係為人母親,有責任保護個仔。剩係 ...

別墅

hamsterma 發表於 18-11-9 12:36
相見好同住難 ,我99無理過,理都係理d無謂嘅嘢

我真係寧願佢咩都唔理,唔好咩都係隔離加把咀,我地兩公婆自己同bb出街,d野點放落袋都要管,連名都想幫我地決定埋咁濟

別墅

mislcshan 發表於 18-11-9 07:21
我奶奶一出聲,我就話我放完產假就番工,我唔理架喇,你地鍾意點就點,反正我番工咩都睇唔到,即刻 ...
如果我咁同我99講,我怕佢真係以為我放手比佢

別墅

迎接新挑戰 發表於 18-11-8 23:02
女人嘅武器係「一哭二鬧三上吊」,你喊俾佢睇,佢係愛你一定會出聲。

別墅

Solarflare 發表於 18-11-6 12:00
記住有娘家既女人先岑貴, 多啲帶阿b返去短住, 等你 c6 99 知道你係有娘家靠的。
...
我都諗緊番去住下,當避下佢又好,點都好,但係一諗起要拎好多野,唔知點搞

別墅

bbbbb001 發表於 18-11-6 09:31
咁你咪咩都自己做囉,即係c6做。
依家就係唔要靠佢哋,要佢哋收聲

男爵府

tung_3bi 發表於 18-11-11 17:59
我都諗緊番去住下,當避下佢又好,點都好,但係一諗起要拎好多野,唔知點搞
...

第一次番係會le hea 啲。
以後可以放定啲物資係娘家。

大宅

mandiiiiiie 發表於 18-11-9 16:46
我都想問呢個問題,我既功用就係泵奶,但又唔可以怪99,我一早都想像到個仔出世會咁,唉。開口埋口就話泵 ...

真係要give u 5!!! 我同你完全一樣!我99成日都話我攰,叫我休息,bb交俾佢睇就得。我勁唔開心,同老公表達咗我唔想休息,我想陪bb。我99同老公完全唔明點解有人幫我湊,等我可以去瞓,我都要投訴!我都唔知點解釋佢哋先明,我平日要返工,有幾多時間可以陪到bb? 我唔想休息呀大佬!可能其他人覺得我99超好,我仲唔感恩,係我有問題

你完全寫出我心聲呀!

男爵府

hkbusfan 發表於 18-11-11 19:25
真係要give u 5!!! 我同你完全一樣!我99成日都話我攰,叫我休息,bb交俾佢睇就得。我勁唔開心,同老公表 ...

正如你辛苦儲錢買左隻勞力士。你朋友睇中左隻錶。佢同你講, 勞好重架喎, 我幫你戴啦, 省番你啲手力丫。而且收藏同打理都好煩架喎, 我幫你收埋佢啦。你要好好多謝我丫!! 然後你想拎隻勞來戴下時, 你個 friend 死人都唔肯比番你, 仲要你多謝佢幫你保管隻錶唔好比人偷走。

咁其實你咁辛苦買隻錶番來就係想戴丫嘛!
咁其實我咁辛苦生個b出黎就係想湊丫嘛!
點會唔明丫!
唔明你而家出錢買隻勞然後即刻交比我保管囉。
如果唔想人辛苦可以成為搶走人地啲野既藉口, 揸車夠辛苦啦, 你去接管人地架車得唔得? 然後車主想渣架車果陣, 你就話 "渣車辛苦丫, 架車我幫你渣啦" 咁我問你, 咁樣算唔算搶左人架車?

複式洋房

hkbusfan 發表於 18-11-11 19:25
真係要give u 5!!! 我同你完全一樣!我99成日都話我攰,叫我休息,bb交俾佢睇就得。我勁唔開心,同老公表 ...

老公又唔使我照顧,冇新婚生活冇家可持,家下連個仔都爭住幫我照顧埋,我真係想喊,大佬,你生活冇寄託姐,都唔使入侵埋我既生活架!冇錯!外人睇我都覺得係我唔感恩,同奶奶住間屋又大又乾淨,奶奶咩都做晒...重點係,我唔需要你幫我做晒呀⋯⋯我想有我自己既人生

首頁

尾頁

跳至