花墟鞋店

minniemouse
|

今日下午行過花墟一間鞋店,就入去睇下,見到一對涼鞋,就攞嚟試下,對鞋應該係36碼,我本身應該37或37半,佢有3隻色,我試哂3隻睇下邊個色好睇,試咗大約1分都無,覺得幾舒服,正想叫人攞SIZE 俾我嘅時候,有個肥女人同我講,你著咩 size 我攞俾你,我地啲鞋唔啱size 唔俾試,試咗都唔知舒唔舒服,我話舒服呀,我想睇下邊隻色好睇,佢話3隻色都響哂度啦!總之,啲鞋唔啱size,就唔俾試啦!
咁我即刻轉頭走人。
呢啲咁嘅鞋舖,我真係第一次見,以後都唔會幫襯。

bkcherine
|
香港嘅服務真係退步得好緊要,買嘢好食嘢好都不斷受氣,吾係話比左錢就大爺,但服務人員好多都吾掂
mickeywinnie3
|
bkcherine 發表於 18-11-2 16:37
香港嘅服務真係退步得好緊要,買嘢好食嘢好都不斷受氣,吾係話比左錢就大爺,但服務人員好多都吾掂
...

好多服務都好差
oceandeepsea
|
唔明,唔岩size唔比試,但你又試晒三對,約一分鐘,咁即係有無得試
minniemouse
|
oceandeepsea 發表於 18-11-2 16:40
唔明,唔岩size唔比試,但你又試晒三對,約一分鐘,咁即係有無得試

佢見我試緊,就同我講唔啱 size 唔俾試。
oceandeepsea
|
minniemouse 發表於 18-11-2 16:42
佢見我試緊,就同我講唔啱 size 唔俾試。

咁佢地做生意方式幾奇怪喎,通常係怕d客人試完唔買,所以點都會叫人試左出面d鞋先,唔肯拎新既出黎
bkcherine
|
佢驚你撐大啲鞋係咪呀,放出來就預左比人任試架啦,痴線
DoReMi媽媽
|
自從最低工資一出,一啲較大眾化嘅 食肆服務就差咗,聽啲管理人員講難請人,佢哋寧願得失客都唔敢話啲阿姐。
minniemouse
|
bkcherine 發表於 18-11-2 16:48
佢驚你撐大啲鞋係咪呀,放出來就預左比人任試架啦,痴線

咁易撐得大,紙做㗎咩!
minniemouse
|
DoReMi媽媽 發表於 18-11-2 16:54
自從最低工資一出,一啲較大眾化嘅 食肆服務就差咗,聽啲管理人員講難請人,佢哋寧願得失客都唔敢話啲阿姐 ...

我覺得果個似係事頭婆咁款
DoReMi媽媽
|
minniemouse 發表於 18-11-2 17:01

間鞋舖係咪對住太子道西?

ivycowcow
|
minniemouse 發表於 18-11-2 17:01

通常老闆先咁大口氣
梳打餅
|
minniemouse 發表於 18-11-2 16:31
今日下午行過花墟一間鞋店,就入去睇下,見到一對涼鞋,就攞嚟試下,對鞋應該係36碼,我本身應該37或37半, ...

上次剛巧遇到朋友,就停在厨窗傾了不夠15秒,店員凶神惡殺話吾准企係佢地門口。以後經過都仇視間舖
minniemouse
|
DoReMi媽媽 發表於 18-11-2 17:07
間鞋舖係咪對住太子道西?

係呀!得一間之嘛
chow_mama
|
DoReMi媽媽 發表於 18-11-2 16:54
自從最低工資一出,一啲較大眾化嘅 食肆服務就差咗,聽啲管理人員講難請人,佢哋寧願得失客都唔敢話啲阿姐 ...

特別係飲食業
magcat
|
今日下午行過花墟一間鞋店,就入去睇下,見到一對涼鞋,就攞嚟試下,對鞋應該係36碼,我本身應該37或37半, ...

我仔年年係呢間買黑皮鞋,店員態度非常好,又有耐性喎,佢的皮鞋又好著,所以年年都返去買
DoReMi媽媽
|
minniemouse 發表於 18-11-2 17:20
係呀!得一間之嘛

我成日行花墟,冇乜留意佢,印象中好似係有間鞋舖,下次睇下先

ngwong2
|

香港0售已冇服务可言好耐。比$仲要受氣!E間估计是自己铺?
DoReMi媽媽
|
chow_mama 發表於 18-11-2 17:24
特別係飲食業

係,啲管理人員呻到葉都落,只係叫啲客將就下,話都唔敢話阿姐。
peggy65
|
minniemouse 發表於 18-11-2 17:20
係呀!得一間之嘛

唔系兩間咩?

一間有學生鞋,一間近麵包店,賣c9鞋