少年成長

跳至
del  

首頁

尾頁

大宅

issactmaria 發表於 18-11-18 20:14
我大仔9-10年前也試過焦慮症,後來我幫他轉了校,多些關心他,都要2年才可康復!
...
阿囡話同學笑佢,唔同佢玩,搞到佢好唔開心好容易喊,有時仲話唔想返學、想轉校⋯⋯但怕她到新地方又未必適應
請問你的經驗,轉校有幫助嗎?中學轉校應該如何安排,是否要repeat一年?

大宅

mickeywinnie3 發表於 18-11-15 22:18
情緒好反覆!我要同自己講,撐住!
加油啊!
反叛期有時問多句都話你煩,唯有等佢冷靜一點再傾計,一定可以幫到佢!

水晶宮

tinkerbell2004 發表於 18-12-8 19:35
加油啊!
反叛期有時問多句都話你煩,唯有等佢冷靜一點再傾計,一定可以幫到佢!
...

真的好恐佈!他有驚恐加焦慮,似撞邪!我好傷心
自由太多會令世人失去平衡

大宅

tinkerbell2004 發表於 18-12-8 19:30
阿囡話同學笑佢,唔同佢玩,搞到佢好唔開心好容易喊,有時仲話唔想返學、想轉校⋯⋯但怕她到新地方又未必適 ...

真的要認真處理學校欺淩事情,受欺淩的小朋友好容易自尊感、自信低,欠安全感而患上情緒病。家長有否找學校社工了解一下?

大宅

回覆 littlehei2008 的帖子

社工有同佢傾計,教吓佢正面思想,欺凌情況已經有改善,但正如你所講,她自己缺少安全感,常怕同學再取笑佢或被拒絕!

水晶宮

他已經兩個月冇返學!我可以什麼下去?醫生也看了!驚恐返學,其他事情看當天心情!做人做到我咁我好冇用,努力教好他現在變了罪人!累了一個小孩子!

複式洋房

回覆 mickeywinnie3 的帖子

兩個月冇返學都好嚴重下喎~日日見佢咁都幾頭㾗,咁佢係屋企做乜多?

珍珠宮

好媽媽勳章

mickeywinnie3 發表於 18-12-15 17:52
他已經兩個月冇返學!我可以什麼下去?醫生也看了!驚恐返學,其他事情看當天心情!做人做到我咁我好冇用, ...

唔好怪責自己啦

珍珠宮

tinkerbell2004 發表於 18-12-8 19:20
請問知道什麼原因引發此病嗎?
係咪成日洗手?

通常係焦慮引發強迫症, 不一定洗手
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

加油呀媽媽! 很明白你的感受, 但千萬別怪責自己, 路雖然漫長, 但主必與你們同在.

珍珠宮

mickeywinnie3 發表於 18-12-15 17:52
他已經兩個月冇返學!我可以什麼下去?醫生也看了!驚恐返學,其他事情看當天心情!做人做到我咁我好冇用, ...

有冇想過轉校?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

公爵府

2024勳章

唔知講咩好, 加油

大宅

媽媽你無錯,只係身心和環境變左,孩子需要時間適應你也要時間去迎合,你也找人好好傾訴一下。

你先幫自己,然後便會找到原因和解決方法。

你要相信自己!

水晶宮

wfmama 發表於 18-12-21 10:26
媽媽你無錯,只係身心和環境變左,孩子需要時間適應你也要時間去迎合,你也找人好好傾訴一下。

你先幫自 ...

這兩個月受盡折磨!心痛不已,昨天好彩看了心理學家,我和仔好似解釋到一D問題,希望每日有進步!真的好辛苦!

大宅

加油呀! 辦法總比困難多!

公爵府

加油呀

水晶宮

沒有想到有這樣的聖誕節

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

我個女都有adhd 讀寫障礙同埋社交焦慮症 不過我最擔心都是他的社交焦慮症 因為佢時常都話好害怕 佢成日都驚自己講錯嘢俾人笑 所以索性唔講嘢 佢現在小三 但係小學三年裏面 佢都係冇朋友 因為佢唔講嘢 有好多事都令我好擔心 睇精神科 又有睇心理 醫生 不過佢哋並冇藥物開畀佢食 只係話如果有堂 就安排畀佢上咋

水晶宮

ms.coffee 發表於 18-12-25 23:41
我個女都有adhd 讀寫障礙同埋社交焦慮症 不過我最擔心都是他的社交焦慮症 因為佢時常都話好害怕 佢成日都驚 ...

明白你的心痛!十月懷胎也不辛苦過現在!我們只有等每一個明天!

大宅

我有個朋友個囡小學時也有情緒病,後來媽媽替她停學一年,可能情況不太理想返學(當中我不是太了解亦不好意思追問)。隨後由於停學,所以朋友亦停薪留職一年陪伴囡兒生活。慢慢見好轉,她決定讓囡兒轉校(愉快學習沒有功課的學校),現在各方面漸漸好轉過來。

大家加油呀!人生方向有選擇的!

首頁

尾頁

跳至