0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB1個月大發燒入院,確診尿道炎, d菌入咗血, 所以住院打咗10日抗生素。宜家返咗屋企都要keep住每日食預防性抗生素。
姑娘教話d藥要夜晚食, 但bb食完精神唔太好, 淩晨果餐奶都skip淩晨果餐奶都skip埋, 一訓就7個鐘。
有冇人知道預防性抗生素係咪會搞到bb好攰無精神?
隻藥要食到做完全部檢查, 好擔心。

大宅

體到都覺得好心痛,咁細個BB就要打針食藥。希望你BB快啲好翻!!!

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

問返姑娘或醫生會好D

複式洋房

回覆 cookingbaby 的帖子

多謝, 希望bb健健康康康

複式洋房

回覆 babynetnet 的帖子

抵噢診病房問, 姑娘話擔心就帶bb睇醫生

珍珠宮

citronlennon 發表於 18-11-6 20:41
回覆 babynetnet 的帖子

抵噢診病房問, 姑娘話擔心就帶bb睇醫生

係亞,問番醫生可能會好D

複式洋房

我仔依家12歲了,佢一個月大時都是尿道炎,打抗生素,然後每日夜晚食藥抗生素,食到兩歲大,一歲前番發了五至六次,經常進出醫院,做晒所有檢查得知是先天性尿液倒流輕微2度,但長大後得知個腎有傷疤,有少少大細腎不過冇影響功能,直至依家都要去覆診。PS: 佢到了一歲後都冇再發炎了
基本上食完呢種藥唔見得佢有特別累,因為佢一個月大開始就介了夜奶,我又冇諗過是藥的影響啊! 當時我地是食奶粉,一點食完最後餐奶,就會訓到七點先起身, 唔好太過擔心,我是過來人,小小分享希望能夠幫到你啦!

複式洋房

回覆 ciciyeah 的帖子

啱啱返屋企果排, bb可能攰d, 同埋要適應返屋企環境, 所以生活作息有d唔同, 宜家精神返曬喇。我地都有出面資詢過醫生, 隻藥副作用應該真係好少。好多謝你分享, 我地都等緊做3個檢查, 希望只係單一事件啦。
要出出入入醫院, 辛苦媽媽同屋企人了。

複式洋房

同埋想問, 仔仔係食緊預防性抗生素都翻發?

複式洋房

回覆 citronlennon 的帖子

係呀! 不過我記得初初頭一次有尿道炎時,是唔駛日日食藥,好似之後有兩三次返發,先開始食藥,但冇辦法,我地是先天性尿液倒流,可能返發機會大左!

複式洋房

我個仔聽日都要返去做排尿造影, 之前照超聲波個腎冇亊, 希望明天都順利.

大宅

citronlennon 發表於 18-12-13 10:55

我個仔聽日都要返去做排尿造影, 之前照超聲波個腎冇亊, 希望明天都順利.

我仔照結構時己大細腎,一出世已經要食抗生素

複式洋房

citronlennon 發表於 18-11-2 16:54
BB1個月大發燒入院,確診尿道炎, d菌入咗血, 所以住院打咗10日抗生素。宜家返咗屋企都要keep住每日食預防性 ...

食抗生素會攰d,我仔都係岩岩住左7日,又係因為尿道炎

別墅

請問尿道炎係咪一驗尿就知?定要等幾日種完菌先知?急問!

複式洋房

ciciyeah 發表於 18-11-6 23:23
我仔依家12歲了,佢一個月大時都是尿道炎,打抗生素,然後每日夜晚食藥抗生素,食到兩歲大,一歲前番發了五 ...

請問尿液倒流係點發現嫁?
因為我bb而家兩個半月 又係尿道炎住院
報告出左係大腸桿菌
咁係咪代表唔係倒流?定係都有機會係嫁?
好驚bb要去做造影,聽到都覺得痛(emoji)(emoji)

複式洋房

nicochau 發表於 19-1-11 10:31
請問尿道炎係咪一驗尿就知?定要等幾日種完菌先知?急問!

驗尿會睇到有冇菌 但都要等報告出先可以確定係咩菌同關唔關事

複式洋房

回覆 peach216 的帖子

我仔去咗造影啊, 但好彩check完全部正常.你BB點啊? sorry有一排冇login, 睇唔到msg

別墅

回覆樓主:

我女女3個月大果陣都係尿道炎,好彩唔係先天性問題,係清潔得唔好。果陣有食抗生素,反而覺得佢好好訓,我果陣覺得食藥食到佢好累

大宅

cmmcsid 發表於 19-8-9 19:09
我女女3個月大果陣都係尿道炎,好彩唔係先天性問題,係清潔得唔好。果陣有食抗生素,反而覺得佢好好訓,我 ...

請問尿道炎係一定要看醫院嗎?定係可以睇診所都得呢?我小朋友已經燒了第4天,是高燒,她成日r 前面痾尿尿果度,好似好唔舒服咁。我懷疑是尿道炎……
如果係,是要住院嗎?我屋企仲有個大囡要照顧,如果細囡要入院我都唔知點算好了(emoji)

複式洋房

citronlennon 發表於 18-11-2 16:54
BB1個月大發燒入院,確診尿道炎, d菌入咗血, 所以住院打咗10日抗生素。宜家返咗屋企都要keep住每日食預防性 ...

Bb 4個月大
兩次尿道炎 剛剛月尾住左10日醫院返屋企
依家食住抗生素等下個月照顯影。

都好擔心 如果真先天尿道倒流 應該點做?!

Ps: 我bb 屋企食抗生素,唔覺精神會攰,
不過試過兩次食完藥 再食奶 會嘔番晒d 奶出黎
嚇屎我;(
所以食奶前
至少要個半鐘至兩個鐘前餵藥

首頁

尾頁

跳至