心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

人越大,見到人心難測,唉,心灰意冷

複式洋房

係呀 搵到真心朋友真係好難 人愈大 大家思想上愈唔一致 就慢慢淡

別墅

Agnes228 發表於 18-11-2 22:59
係呀 搵到真心朋友真係好難 人愈大 大家思想上愈唔一致 就慢慢淡

係,你對他們真心,但是他們未必覺得系,好多野都吾會同你講,約出來只會閒聊

男爵府

真心朋友絕無僅有,可遇不可求 。

jpwy    發表於 18-12-24 16:28

大宅

kikiwo 發表於 18-11-2 22:29

這問題……問過好多次,真心如確定,

講內心唔知幾時被出買,或原來對一直不當自己是朋友。

大宅

剩係知道當你無利用價值,有難時佢都主動搵你嘅都應該係真心。不過最好係清楚自己底線,懂得say no,懂得感恩。個個人都有限制,都唔可以期望咁高。

公爵府

cedarcone 發表於 18-11-5 02:27
真心朋友絕無僅有,可遇不可求 。

同意!女人友誼頗脆弱,我覺得好多時因為比較而損害友誼,你好啲咩就唔抵得,你差啲就睇低你,抑係就利用你,搵你解悶,有事鐘無豔,無事夏迎春,我識唔少係咁,宜家年紀大了唔想徙時間同呢些人來往。

好彩都遇到一兩個唔係咁

子爵府

OKC 發表於 18-11-18 18:28
同意!女人友誼頗脆弱,我覺得好多時因為比較而損害友誼,你好啲咩就唔抵得,你差啲就睇低你,抑係就利用 ...

好有同感!我都遇好多呢D人。以前看朋友很重,但經歷過數次比朋友傷害,越來越心淡,約出來都好大壓力⋯⋯隨緣吧!屋企人都吾見得好好,何況朋友....哎!

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

象牙宮

朋友是人生中重要的陪伴。结交朋友要靠诚心和真心!真心朋友=你風光時,不會花言巧語奉承你,你落魄時,不會冷眼旁觀藐視你

jpwy    發表於 18-12-24 16:28
Bob_Lennon    發表於 18-11-29 15:47
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

gilgil39 發表於 18-11-18 21:49
好有同感!我都遇好多呢D人。以前看朋友很重,但經歷過數次比朋友傷害,越來越心淡,約出來都好大壓力⋯⋯ ...

好應同你的請法

禁止訪問

回覆樓主:

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

回覆樓主:

慢慢成長看清,難有真心朋友

複式洋房

回覆樓主:

覺得身邊朋友都係有著數先搵你,一係就叫你出席某d活動要你夾錢,要幫手至搵你,唉,朋友wow

大宅

你以為佢係唯一既真心朋友, 但原來佢係有好多知心友...你只係後備...雖然冇講出面, 但心知...唉

複式洋房

littlepiglet123 發表於 18-11-30 16:58
你以為佢係唯一既真心朋友, 但原來佢係有好多知心友...你只係後備...雖然冇講出面, 但心知...唉 ...

係呀,真係好灰,你當佢朋友,但佢只當你後備。我自問唔係太計較既人,但當每次比人搵著數時其實真係唔好受

子爵府

回覆樓主:

人性本充滿缺點,如果冇朋友可傾訴,可多看書,當作者就是你的良師益友,助你排解情緒

jpwy    發表於 18-12-24 16:29

大宅

人心難測係事實,但都未至於全世界係咁,宜家既朋友唔好,咪識過d

jpwy    發表於 18-12-24 16:29

別墅

真心朋友不需要經常見面,但需要幫忙的時候是吾會托手踭的,自己也不會覺得吾好意思要人幫忙,這為之真心!!!

首頁

尾頁

跳至