自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

油麥麥 發表於 18-11-3 08:39
求版主、大臣 : 請幫忙删除12樓的引用原文,求幫助!

妳也PM一下那會員~

原來他自已删不到的~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

miniyan 發表於 18-11-3 08:32
聽上個月返工同事講,佢笠走左個蛋糕(整個)
我地有cam影著

這樣便容易辦了~

cctv會循環錄影, 最前的便會洗掉,所以一定要留証據, 所有cctv有功能,是可以把那段錄影抄出嚟usb手指的, 妳能睇到之前錄影,應該亦有權限把那錄像找出來 ~

如果你唔想她去坐監(可能不能, 判社會服務令多一些 )或留案底,她播給她看,叫她自己辭職,否則便報警......報警手續很簡單,打電話去你地區的警署,話有人偷竊他们便會派警察上嚟查, 證據確鑿便會把妳及那員工帶返警署落口供~

如果那錄影還在,就看妳怎樣處理了~

最後提一下你,除非你是老闆,如果你報警處理,最好問一下總公司先~

禁止訪問

珍珠宮

miniyan 發表於 18-11-2 23:07
係日本cake shop黎

題外話
我諗起半熟x坊
呢間野啲員工,每次行過都見到佢地玩電話
我去過好幾間都同一情況,唔明點解仲請啲後生妹妹做

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yurijm 發表於 18-11-3 09:00
題外話
我諗起半熟x坊
呢間野啲員工,每次行過都見到佢地玩電話

我見過有間店, 六個員工有五個玩電話,最後一個在電視~

emt1314    發表於 18-11-3 16:16
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我地有cam影著

淨係呢様就可以叫佢自己辭職,否則就報警處理,報完警之後入罪都係唔洗賠錢炒。

伯爵府

想生BB熱投

大力大力 發表於 18-11-3 08:47
佢玩野博炒,我就會勞役佢,放佢做最不願意的崗位,好等他知難而退, 或者等他做了兩三日之後,再同她講如 ...

佢吾會理你
條女已經封哂所有主管的wtp
主管打電話去佢手機吾鬼聽
迫著加佢入group插佢
已讀不回

條女個男友讀law
好清楚所有法律灰暗位

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

miniyan 發表於 18-11-3 10:07
佢吾會理你

叫主管打妳電話,然後叫佢聽~

在社會佢以為在屋企/學校,這些年青人要给她一些教訓才會成長,一於報警告佢~

話之佢老豆係法官,佢這樣態度我一定要佢走~

子爵府

深同感受,最近都俾個90後玩死
已經冇要求有經驗,得閒就失蹤一日,日日遲到,星期一例請病假。
出左warning letter 照係咁,話自己夜晚返另一份工,所以遲到早退,講到大條道理咁
其實喱份工已經好hea, 因為老闆經常不在,佢可以全日全喺度訓覺都冇人理,但都仍然咁嘅返工態度。唉中六畢業,有人請已經好好彩,但又唔珍惜。

子爵府

佢吾會理你

佢靠嘛姐, 讀law 姐,又唔係咩大狀,驚佢咩。淨係偷蛋糕喱條佢水洗都唔清啦,清洪都幫唔到佢。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

little06 發表於 18-11-3 10:24
深同感受,最近都俾個90後玩死
已經冇要求有經驗,得閒就失蹤一日,日日遲到,星期一例請病假。
...

以前邊有那麼多年青人這麼差的工作態度?

等一下又畀人插話我話現在年青了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

公主病發

男爵府

其實佢一個月有得幾多人工?俾我就情願賠一個月要佢走,何必要自己勞氣。

子爵府

佢吾會理你

讀law 就係清洪咩?

唔使怕咗佢㗎

我之前有條8 婆,夠話自己讀law 喇,係讀過又如何?大起個肚,其實都唔係問題,大公司,唔會大肚難為佢,但佢極度玩嘢

一生完,掃把佢,最痛快係call 佢去meeting room 抄佢,唔俾佢返埋位,我同HR 去掃佢張枱

公司唔想多事,仲賠錢俾佢,佢唔要,話保留權利去平機會告公司喎!

伯爵府

想生BB熱投

ktang0 發表於 18-11-3 10:40
其實佢一個月有得幾多人工?俾我就情願賠一個月要佢走,何必要自己勞氣。

...
因為佢最想要就係錢
佢以為準時打卡返工,收工
公司就會出糧畀佢

因為佢閃得太勁
已經扣左勤工獎

珍珠宮

我地有cam影著

我都處理緊麻煩員工,我可以比d 意見你

1)同員工講,員工手冊寫明食飯換衫時間。佢唔遵守,你勸喻幾次後都無改善就會比警告信。過程一定要紀錄。

不過你一定要一視同仁。唔可以只對佢咁。

2)偷蛋糕單野,過左成個月先處理,太遲啦。

最後,麻煩員工和年齡無關,我處理緊既麻煩員工都係叔叔。

男爵府

miniyan 發表於 18-11-3 10:42
因為佢最想要就係錢
佢以為準時打卡返工,收工
公司就會出糧畀佢

但係你要諗下,留呢啲員工係公司影響士氣得不償失

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

油麥麥 發表於 18-11-3 08:39
求版主、大臣 : 請幫忙删除12樓的引用原文,求幫助!

如你用app,左上角果粒掣copy link,再用手機safari開(或用電腦開),就可以edit引用內容

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大力大力 發表於 18-11-3 08:47
佢玩野博炒,我就會勞役佢,放佢做最不願意的崗位,好等他知難而退, 或者等他做了兩三日之後,再同她講如 ...

一係照俾一個月通知炒人,唔賠錢,果一個月玩到佢謝,搬抬、送件、坐正老闆對面
睇下邊個頂唔順邊個

子爵府

比一個月通知期,叫佢左多1 個月先走。擺明唔會補錢。

首頁

尾頁

跳至