係街執到隻龜,幫幫手睇下咩品種,點養

黑B
|
似棄養,我想養佢呀。
但上網搵左好耐都唔知似咩~佢好似唔中意水,長期係平台位!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
大力大力
|
唔鐘意水,似乎要冬眠,如果之前給予足夠食物,拖可以不冬眠的~
ahpoo
|
黑B 發表於 18-11-3 17:29
似棄養,我想養佢呀。
但上網搵左好耐都唔知似咩~佢好似唔中意水,長期係平台位!

可憐的小龜幫推!
布丁Purin
|
回覆 黑B 的帖子

換個大少少既透明箱,而家涼左唔洗長期浸水,每日浸幾個鐘就ok,之後比條毛巾佢,冬天佢地唔係點食野
cy101
|
PUSH!!
loved
|
我地以前就咁放響廚房地下養,佢周圍爬,有得食就出黎
sharonhwyc
|
草龜?
catfitfit
|
似係普通草龜
黑B
|
catfitfit 發表於 18-11-3 18:02
似係普通草龜

請問洗唔洗浸水?點養最好?thx
二小姐
|
謝謝你收留佢
Poyau
|
眼後位置是什麼顔色?
紅色就巴西龜 黃色就黃耳龜
catfitfit
|
黑B 發表於 18-11-3 18:16
請問洗唔洗浸水?點養最好?thx

唔洗刻意浸佢落水,但要比水,比浮水平台比佢抖吓,比D水草陪吓佢,天氣好要比佢哂太陽,得閒要同佢刷吓背脊,要勤換水,龜D便便好臭,唔好似為龜龜行動慢,搶食嗰陣,反應快到你唔信,若果有小朋友,要教導,其實龜龜都有一定情度攻擊性
黑B
|
Poyau 發表於 18-11-3 18:34
眼後位置是什麼顔色?
紅色就巴西龜 黃色就黃耳龜

一定無紅,眼後同皮膚差唔多色,黄黄綠綠
黑B
|
同埋我執佢時佢左手格甩底有血漬,老公返來照電筒揾唔到傷口,但血漬附近個殼好似裂左,咁佢會唔會自己好返呢?
agee
|
黑B 發表於 18-11-3 18:55
同埋我執佢時佢左手格甩底有血漬,老公返來照電筒揾唔到傷口,但血漬附近個殼好似裂左,咁佢會唔會自己好返 ...

唔好浸水, 最好睇醫生, 善有善報
tsung
|
樓主好心
HoshiSora
|
黑B 發表於 18-11-3 18:55
同埋我執佢時佢左手格甩底有血漬,老公返來照電筒揾唔到傷口,但血漬附近個殼好似裂左,咁佢會唔會自己好返 ...

建議先帶往獸醫檢驗
多謝你們的善心
豬米米
|
睇左醫生先,樓主好有愛心,善有善報
jt77
|
未必係棄養,有可能係屋企露台度跌咗落街,所以個殻有d列左
黑B
|
jt77 發表於 18-11-3 22:44
未必係棄養,有可能係屋企露台度跌咗落街,所以個殻有d列左