懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日11week去左私家醫生做第2次產檢,醫生check到BB頸皮很厚,有0.5cm,很高風險有唐氏綜合症,於是即係做埋T21抽血檢查,而家等緊下星期的報告,很擔心!政府排期做oscar的檢查要等到13week先排到,醫生叫我到時照去check~
有無其他媽媽有同樣經歷?

男爵府

頸皮厚未必係唐氏,
但要留意頸皮厚可能係心臟有毛病既徵兆,
不過當然亦有BB最後乜嘢事都冇,
依家唯一可以做係等T21報告, 同埋日後照結構睇埋內臟器官,

祝福你同BB身體健康

男爵府

shl1225 發表於 18-11-3 18:13
今日11week去左私家醫生做第2次產檢,醫生check到BB頸皮很厚,有0.5cm,很高風險有唐氏綜合症,於是即係做埋T21 ...

t21 幾日就有報告

複式洋房

今日11week去左私家醫生做第2次產檢,醫生check到BB頸皮很厚,有0.5cm,很高風險有唐氏綜合症,於是即係做埋T21 ...

T21 有報告未? 很多頸皮厚的最後都沒事, 放鬆點, 對BB 都會好
我高齡, 係政府 Oscar 驗血後話高風險, 現在都等緊 nifty 報告, 擔心中....

祝你同BB 都健康

大宅

man_smile 發表於 18-11-13 19:23
T21 有報告未? 很多頸皮厚的最後都沒事, 放鬆點, 對BB 都會好
我高齡, 係政府 Oscar 驗血後話高風險, 現 ...

有啦,T21報告正常,今日去完政府產檢,醫生都建議我再做其他檢查,我排左week17再做抽羊水檢查同埋DNA Chip,
剛剛順利過完第一關,而家又要再擔心第二關是否順利通過...

希望你的報告都順利通過,祝你和BB都健康~

複式洋房

shl1225 發表於 18-11-13 20:43
有啦,T21報告正常,今日去完政府產檢,醫生都建議我再做其他檢查,我排左week17再做抽羊水檢查同埋DNA Chip,
...

T21報告正常, 你也決定抽羊水? 想100%準確安心?
我都1516, 政府醫生話可以等埋nifty 報告再決定

放心, 一定順利. 支持你!

大宅

man_smile 發表於 18-11-13 22:04
T21報告正常, 你也決定抽羊水? 想100%準確安心?
我都1516, 政府醫生話可以等埋nifty 報告再決定

本身可以選抽絨毛或者羊水,我選左抽羊水因為風險低些同埋唔駛麻醉安全D,因為醫生話頸皮厚可以存在很多問題,T21只係check到某些染色體正常,check羊水會準確些,我都打算再睇多次私家聽下意見要點做!

你等埋報告結果再睇下點啦,可能無事呢!

複式洋房

shl1225 發表於 18-11-13 22:46
本身可以選抽絨毛或者羊水,我選左抽羊水因為風險低些同埋唔駛麻醉安全D,因為醫生話頸皮厚可以存在很多問題 ...

我們一齊加油.
期待BB 健康來臨
你預產期係幾時?

大宅

man_smile 發表於 18-11-14 10:20
我們一齊加油.
期待BB 健康來臨
你預產期係幾時?

我的預產期係19年5月尾,你呢?
對呀,我地要一齊加油呀,對BB要有信心,BB會健健康康的!

複式洋房

shl1225 發表於 18-11-14 20:54
我的預產期係19年5月尾,你呢?
對呀,我地要一齊加油呀,對BB要有信心,BB會健健康康的!

我係19年5月中

大宅

shl1225 發表於 18-11-13 22:46
本身可以選抽絨毛或者羊水,我選左抽羊水因為風險低些同埋唔駛麻醉安全D,因為醫生話頸皮厚可以存在很多問題 ...

唔係羊水要5個月先可以抽?絨毛就3個月可抽?我都因為頸皮厚,抽過絨毛 無事 唔痛, 快點知結果唔好嗎?依家BB都生長得好健康。祝福你。

複式洋房

我12周檢查時都係頸皮厚,當時醫生直接建義抽羊水風險少過抽絨毛。約左哩個月20號抽羊水快速果只做埋咩晶片詳細啲話。希望我們BB都健康平安。

大宅

xyzlearner 發表於 18-11-15 08:43
唔係羊水要5個月先可以抽?絨毛就3個月可抽?我都因為頸皮厚,抽過絨毛 無事 唔痛, 快點知結果唔好嗎?依 ...
抽羊水最快16week就可以抽啦,絨毛就13week,我去睇左多個私家醫生都話抽羊水準確些,好彩照左BB結構OK
想問你之前BB的頸皮係未大左的週數會自然變返薄的?

大宅

Yanye 發表於 18-11-17 22:31

我12周檢查時都係頸皮厚,當時醫生直接建義抽羊水風險少過抽 ...

而家你第幾周呀?我之後會做的檢查同你一樣,但要等多1個月,仲要等到20周照埋結構咁就順利過關啦,我地都一齊加油,希望BB都健健康康!

大宅

shl1225 發表於 18-11-18 07:43
抽羊水最快16week就可以抽啦,絨毛就13week,我去睇左多個私家醫生都話抽羊水準確些,好彩照左BB結構OK
想問你 ...

係吖 大大下會薄返

複式洋房

shl1225 發表於 18-11-18 07:50
而家你第幾周呀?我之後會做的檢查同你一樣,但要等多1個月,仲要等到20周照埋結構咁就順利過關啦,我地都一齊 ...

16周,一起加油(emoji)我們一定會順利通過所有檢查的。要對我們的BB有信心。

複式洋房

shl1225 發表於 18-11-18 07:43
想問你 ...

照了早期結構? 加油, BB一定健康活潑.
我收到報告了, 正常. 所以應該唔抽羊水.....

大宅

man_smile 發表於 18-11-18 22:31
照了早期結構? 加油, BB一定健康活潑.
我收到報告了, 正常. 所以應該唔抽羊水.....
...
太好啦,收到報告正常,

係呀,我去照左早期結構,醫生話BB結構size都正常,但係頸皮仲係很厚...
醫生又話BB頸皮有可能遲D會自然薄返,要等到20周再照結構時最清楚

複式洋房

shl1225 發表於 18-11-19 22:20
太好啦,收到報告正常,

係呀,我去照左早期結構,醫生話BB結構size都正常,但係頸皮仲係很厚...

比D信心BB, 好多媽媽都話大D就自己薄返.
祝你一切順利.

複式洋房

我想問吓各位JM結果順利嗎?我啱啱照完唐氏,但醫生話BB既頸皮少少厚,頭先係超聲波見到BB札札跳,我真係好唔想失去佢,其實我係38歲高齡產婦,我自己一知道有咗都好擔心,所以上星期已經做咗T21,宜家等緊報告,報告應該係哩兩日會有,希望我同我BB都可以沾到各位JM既幸福/幸運,等我都可以成功生到個健康BB

祝各位媽媽好孕!

首頁

尾頁

跳至