午餐肉食1半,另1半點存放

小平媽媽
|

食半件,另外半件不可以放罐,是否放冰格存放

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
龍捲風
|
我會開埋個底,係下面推番出來
龍捲風
|
哎喲,頭先你個問題唔係咁架(emoji)(emoji)(emoji)
小平媽媽
|
龍捲風 發表於 18-11-3 19:34
哎喲,頭先你個問題唔係咁架(emoji)(emoji)(emoji)

我老公入黎話,膠刀了哂4邊就可以搖佢出黎,佢1整就得,叫我唔駛問啲咁簡單嘅野
kam825
|
另外半件諗住幾時食?
stagea
|
我會放下格上層、第二日食埋!
panyeung
|
唔洗(emoji)格,普通格可以放兩丶三曰,但一定要先攞出來放食物盒,不可連罐雪
oceandeepsea
|
保鮮紙包住放普通格,盡快食
小平媽媽
|
kam825 發表於 18-11-3 19:44
另外半件諗住幾時食?

我通常唔會食等咁密,好多時普通格會發,我仲以為有防腐劑會放到好耐添
kc_01k
|
小平媽媽 發表於 18-11-3 19:28
食半件,另外半件不可以放罐,是否放冰格存放

倒出黎唔切,用保鮮紙包好。唔好就咁喺罐內入雪櫃。
kam825
|
小平媽媽 發表於 18-11-3 19:53
我通常唔會食等咁密,好多時普通格會發,我仲以為有防腐劑會放到好耐添
...

其實罐頭多防腐劑係都市傳說黎, 本身罐頭經過高温殺菌處理, 唔需要加防腐劑儲存

如果唔係呢幾日食就放冰格啦, 不過都唔好放太耐
cestlav
|
冰箱
Rita
|
倒轉個罐,四周鍊下佢,有空氣入,再dun下,就成舊dun出黎,入保鮮盒
大力大力
|
kc_01k 發表於 18-11-3 19:55

倒出黎唔切,用保鮮紙包好。唔好就咁喺罐內入雪櫃。

x 2

可以放幾日在下架,食時切開一片片煎香才吃~
bosch
|
通常都係放響我個肚度...

短時間唔食, 我會放響雪櫃普通格, 幾日內會食.
Nino
|
我會放入膠盒放雪櫃普通格。
anyuser18
|
切一片片放冰格
yucl_hk
|
重金屬!
靚靚C9
|
oceandeepsea 發表於 18-11-3 19:51
保鮮紙包住放普通格,盡快食

me too