隱瞞退學

二小姐
|
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181102/bkn-20181102211927436-1102_00822_001.html

又一宗隱瞞退學,為人父母應該點做養到咁大白頭人送黑頭人好傷心

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Jane1983
|
而家做父母係好難做
tsung
|
父母一定好心痛
smile930
|
二小姐 發表於 18-11-3 20:06
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181102/bkn-20181102211927436-1102_00822_001.html

又一宗隱瞞退學, ...
之前邊一宗?
幾時發生。
二小姐
|
想像到知自己個女扮返學,做父母一定好嬲,唔鬧得?咁做父母谷爆?

當年親人讀大學,讀完一年同父母坦白講唔讀,返左一年工就深知知識不夠用,繼續讀下去,現在好好的

溝通真係好重要
二小姐
|
smile930 發表於 18-11-3 21:10
之前邊一宗?
幾時發生。

睇新聞講屯門殺父母自殺案件,細女呃左父母家姐三年,一直扮返學,至今年六月就畢業時殺父母自殺
eziznw
|
二小姐 發表於 18-11-3 20:06

又一宗隱瞞退學, ...

好簡單,讀完中學父母應該識得放手。Gap year用處就係比年輕人去認識自己,父母更加要諒解同尊重自己小朋友選擇,否則。。。唉!講真,我仲以為係中學生隱瞞退學,原來係成咗年的大學生。
野原美冴
|
如果我女係咁呃我,我一定鬧爆! 唔想讀書,同我講,出來工作,我反而會鎮靜d 。
(Samantha)
|
細路由細到大就知父母無商量餘地,
bbainex624    發表於 18-11-3 23:06
jollynoven
|
小學唔返學老師都會搵家長!
但大學唔知仲有冇呢個機制,學生唔返學幾多日
都要致電家長,或者寄信通知父母。
早些發覺
二小姐
|
jollynoven 發表於 18-11-3 21:28
小學唔返學老師都會搵家長!
但大學唔知仲有冇呢個機制,學生唔返學幾多日
都要致電家長,或者寄信通知父母 ...

大學生退咗就不用通知,畢竟已成年
^—^
|
(Samantha) 發表於 18-11-3 21:26
細路由細到大就知父母無商量餘地,

auhiyo
|
二小姐 發表於 18-11-3 21:39
大學生退咗就不用通知,畢竟已成年

咁d學費呢?個女唔讀就出聲啦!呃學費錢ja,又唔讀書又唔做野都唔知攪乜,唔好賴哂有精神病。
二小姐
|
auhiyo 發表於 18-11-3 22:38
咁d學費呢?個女唔讀就出聲啦!呃學費錢ja,又唔讀書又唔做野都唔知攪乜,唔好賴哂有精神病。
...

學貸又好

家人俾學費生活費都好,錢去左邊?

又要扮下返學,成日流流長,去邊?

好難明
lingluk1306
|
以前交大學學費 要比返張單父母睇係咪依家已經無收據依回事先瞞得到?
二小姐
|
自殺成風,唔求養兒防老
養寵物死左都傷心,何況親兒女
自殺年青化,係生活壓力太大,定係而家人受唔到壓

靚靚C9
|
我將來仔女讀大學都要定期問佢攞成績單睇吓先得,俾錢佢交學費,都有權知成績掛,冇謂搞到一發不可收拾先爆煲。
MM2H
|
抗壓力越嚟越低
loved
|
以前讀到大學,個個都好珍惜,而家咩成績都好,俾到錢就讀到,好多父母俾錢都期望子女大學畢業,相信子女壓力都大,而且而家好多年青人對自己前途無乜方向,對於某些負面人好似好無助,容易諗埋一邊。
ms_maybb
|

D父母唔好只一廂情願,都要知仔女點諗